Debat

Niras og FRI: Afskaffelse af anvisningsretten fjerner kommuners grundlag for cirkulær økonomi

Regeringen lægger op til at fjerne kommunernes anvisningsret for overskudsjord. Men det vil reelt erodere grundlaget under kommunernes arbejde med CØ på jordområdet, skriver Niras og FRI.

Ulempen ved kun at lade private aktører styre jordstrømmene er, at de ikke på samme vis som kommunen har kendskab til fremtidige projekter, skriver Niras og FRI. 
Ulempen ved kun at lade private aktører styre jordstrømmene er, at de ikke på samme vis som kommunen har kendskab til fremtidige projekter, skriver Niras og FRI. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Overskudsjord fra byggerier og anlægsprojekter klassificeres som affald og er gennem mange år blevet kørt til deponier, gamle råstofgrave, fyldt i havne m.v. Da mange modtagemuligheder er opbrugte, fragtes jord fra anlægsaktive områder ofte mange kilometer, over kommune- og regionsgrænser.

Store mængder jord køres eller sejles hvert år fra Sjælland til Jylland, da udgiften for at komme af med jorden her er lavere. Prisen er afgørende, og med udsigt til prisstigninger for modtagelse af overskudsjord på Sjælland vil dette ske i endnu højere grad fremover.

En håndfuld kommuner og regioner ønsker at håndtere jordmængderne i et cirkulært perspektiv. Ønsker at se overskudsjorden som en ressource og ikke som affald. Men det kræver en kortlægning af, hvor der er jord i overskud og hvornår, så det kan anvendes i bygge- og anlægsprojekter i samme periode og område.

Projekters anvendelse af nyudvundne råstoffer reduceres og transport af overskudsjord reduceres drastisk. Det er sund fornuft, økonomisk optimering, godt for råstofsituationen og CO2-udslippet fra transport af overskudsjord og nye råstoffer til bygge- og anlægsprojekter.

Afvikling
I regeringens udspil til klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi lægges der op til at afvikle kommunale modtageanlæg for overskudsjord og fjerne kommunernes anvisningsret og -pligt for overskudsjord.

Denne ret giver kommunerne mulighed for at bestemme, at overskudsjord skal afleveres på bestemte modtageanlæg. Altså mulighed for at styre jordstrømmene til projekter, hvor jorden anvendes som en værdiskabende ressource, til klimasikring eller lignende og ikke blot deponeres som affald til lavest mulige udgift. Bæredygtigheden og ikke bare deponeringsprisen bør styre disponeringen af overskudsjorden.

Private aktører agerer allerede inden for rammerne af de kommunale anvisningsordninger.

Jette Karstoft, Tom Heron, Henrik Garver og Mads Jensen Møller
Hhv. projektleder i Niras, direktør for bæredygtighed i Niras og bestyrelsesmedlem i FRI, , adm. direktør i FRI samt formand for bæredygtigheds taskforcen og bestyrelsesmedlem i FRI

Med afskaffelsen af anvisningsretten vil grundlaget for kommunernes og regioners arbejde med cirkulær økonomi på jordområdet og højværdifuld genanvendelse af overskudsjord blive fjernet med et slag.

Ikke kendskab til fremtiden
Bevæggrunden for at fjerne anvisningsretten er, at der ønskes et friere marked på jordområdet. Private aktører agerer allerede inden for rammerne af de kommunale anvisningsordninger.

Ulempen ved kun at lade private aktører styre jordstrømmene er, at de ikke på samme vis som kommunen har kendskab til fremtidige større områder, der skal udvikles, kendskab til klimasikringsprojekter, kendskab til behov for rekreative værdier i en større sammenhæng og dermed ikke på nær samme måde har mulighed for at sikre en bæredygtig jordhåndtering ved strategisk tidlig planlægning.

For at sikre konkurrencen og fremme bæredygtig jordhåndtering foreslår vi, at den fremtidige regulering bevarer kommunernes anvisningsret- og pligt. Dog med det forbehold, at der tages højde for og stilles krav om, at anvisningsretten skal anvendes med henblik på at fremme bæredygtighed. Uanset om jorden skal håndteres af private eller offentlige aktører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00