Debat

Ny debat: Hvordan bliver Danmark eksportsupermagt af grøn teknologi?

PRÆSENTATION: Regeringens nye eksportplan for grøn teknologi skal styrke Danmarks globale førerposition. Hvilke teknologier bør vi satse på? Og hvilke politiske rammer kræver det? Vi tager debatten.

Regeringen vil med den ene hånd booste eksporten og med den anden hånd ændre markant på forsyningssektoren herhjemme. Kan vi begge dele? Dét spørger vi debattørerne om.
Regeringen vil med den ene hånd booste eksporten og med den anden hånd ændre markant på forsyningssektoren herhjemme. Kan vi begge dele? Dét spørger vi debattørerne om.Foto: Henning Bagger / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verdens nationer vil i de kommende år efterspørge grønne teknologier og serviceydelser, som den danske energibranche er verdensførende i at levere. Og det skal vi udnytte.

Derfor præsenterede regeringen 22. marts 2017 en spritny eksportstrategi. Kort sagt er målet, at Danmarks eksport af energiteknologi skal fordobles fra cirka 70 milliarder kroner i 2015 til over 140 milliarder kroner i 2030.

Det skal ske gennem samarbejdsaftaler med Tyskland, USA og Storbritannien, som udgør vores største markeder, men også fjernereliggende destinationer som Kina, Mexico, Sydafrika og Vietnam skal have øget fokus.

Strategien kommer oven på, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) sidste forår kunne berette, at den danske energiteknologiske eksport havde lidt et knæk: I 2015 faldt eksporten af vindmøller, renseanlæg, affaldsovne osv. nemlig for første gang siden finanskrisen. Faldet udgjorde 3,9 procent sammenlignet med året før.

Dét skal VLAK-regeringens nye salgsplan rette op på. Men holder strategien vand? Og hvordan hænger den sammen med en forsyningsstrategi, der samtidig lægger op til at effektivisere og slanke selvsamme sektor?

Den debat tager Altinget: forsyning nu hul på. Derfor har vi spurgt et panel af politikere, private virksomheder og interesseorganisationer til sagen.

Mød debattørerne her: 

Lars Christian LilleholtLars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister for Venstre. Lars Christian Lilleholt er uddannet journalist. Han er tidligere informationschef i Dansk Fjernvarmeværkers Forening. Han har været medlem af Folketinget siden 2001.  

 

Troels RanisTroels Ranis
Branchedirektør for DI Energi. Troels Ranis har tidligere arbejdet hos Energi og Forsyning PwC og Dansk Energi. Han er uddannet cand.scient.adm.

 

Jesper Daugaard KamstrupJesper Daugaard   
Marketingdirektør i virksomheden Kamstrup, der leverer løsninger til måling og styring af energi- og vandforbrug. Jesper Daugaard er tidligere marketingsdirektør i Secop GmbH. Han er uddannet civiløkonom og har en kandidat i ledelse. 

 

Lars TherkildsenLars Therkildsen
Adm. direktør i HOFOR. Lars Therkildsen er uddannet statsautoriseret revisor. Han er formand i Danva og næstformand i Dansk Fjernvarme. 
 

Lars SchrøderLars Schrøder
Adm. direktør i Aarhus Vand. Lars Schrøder har tidligere arbejdet hos Danva, Cowi og Kemp & Lauritzen. Han er uddannet ingeniør. 

 

Per DigetPer Diget
Formand for Ingeniørforeningens erhvervs- og vækstudvalg. Per Diget er uddannet Master of Science fra Cranfield University i Applied Energy. Han er i dag ansat hos NIRAS. 

Dokumentation

Den nye eksportstrategi

Strategiens vision er, at Danmark skal forblive foregangsland og udnytte sine styrkepositioner på energiområdet. Eksporten af energiteknologi skal som minimum fordobles fra cirka 70 milliarder kroner i 2015 til over 140 milliarder kroner i 2030, ligesom Danmark fortsat skal være europamester i eksport af energiteknologi.

Strategiens hovedindsatsområder:

  • Prioriterede markeder
  • Strategisk sektortilgang til eksportmarkederne
  • Markedsføring og eksportfremstød
  • Finansiering, tilskud og partnerskaber
  • Forskning og innovation
  • En understøttende handelspolitik
  • Opfølgning – nedsættelse af et dialogforum for energi

Nye tiltag:

  • Initiativ i Bruxelles: DK – EU Energy Alliance
  • Styrket bemanding til varetagelse af arbejdet med energiunionen i Bruxelles
  • Eksportordning for Tyskland, Storbritannien og USA
  • Vækstrådgiver på energiområdet i Indien
  • Rådgivningsydelse fra Energistyrelsen via Udenrigsministeriet
  • Projektudviklingsfacilitet målrettet offentlig infrastruktur under Danida Business Finance
  • Forlængelse af støtten til State of Green
  • Forlængelse af bilaterale energi- og klimasamarbejder med Kina, Mexico, Sydafrika og Vietnam og nyt samarbejde med Etiopien
  • Fortsættelse af energieffektivitets hub’en i FN-byen i København
  • Styrkelse af EUDP-forskningsprogrammet som led i Danmarks deltagelse i ”Mission Innovation”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00