Debat

Realdania: Vi står i et klimatilpasningsdilemma

DEBAT: Hvis ikke vi ændrer vores måde at håndtere stigende vandmasser på, bliver regningen kæmpestor. Vi skal ændre vores tilgang fra at arbejde mod vandet til at arbejde med det, skriver Nina Kovsted Helk.

Vi skal sikre æstetiske, sunde og tilgængelige løsninger for forebyggelse af stormfloder og oversvømmelser, skriver Nina Kovsted Helk. 
Vi skal sikre æstetiske, sunde og tilgængelige løsninger for forebyggelse af stormfloder og oversvømmelser, skriver Nina Kovsted Helk. Foto: Realdania
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nina Kovsted Helk
Filantropidirektør, foreningen Realdania

Vi står i et klimatilpasningsdilemma. På den ene side er der brug for handling nu. På den anden side er der brug for solide løsninger, der fungerer på lang sigt, og som kan samle blandt andet kommuner og grundejere om en kompliceret udfordring.

I mange år fremover vil vi skulle forholde os til klimaforandringer. Derfor er regeringens påbegyndte arbejde med en national klimatilpasningsplan også en god anledning til på længere sigt at skabe fælles fodslag om en vision for den samlede klimatilpasning i Danmark - for hele vandkredsløbet. Altså håndteringen af både grundvandet, hav- og regnvandet.

Vandet trænger sig på
Tidligere har vi kunnet kontrollere vandet og nyde det ”på afstand”. Nu står vi i en situation, hvor vandet helt konkret trænger sig på og skaber store problemer med hyppige oversvømmelser. Denne udvikling vil få massive konsekvenser og skabe store forandringer for vores byer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvis vi ikke ændrer vores måde at håndtere vandet på, bliver regningen for samfundet i fremtiden kæmpestor.

Ser vi på konsekvenserne af stigende havvand og stormflod alene, vil vi om 100 år ifølge et estimat fra COWI have udgifter på 43 milliarder kroner hvert eneste år til at udbedre fysiske skader på grund af oversvømmelse. Dét vel at mærke, hvis vi ikke ændrer på byernes nuværende udformning. 

Visionen for den samlede klimatilpasning bør således vise vejen for, hvordan vi i byerne kan arbejde med vandet – ikke imod.

Nina Kovsted Helk
Filantropidirektør, Realdania

På den anden side giver vandet os ikke kun udfordringer. Det rummer også potentialer.

I Realdania har vi i de seneste ti år støttet projekter, hvor klimatilpasningen har været i fokus, og hvor det således har handlet om at beskytte byerne og samtidig udvikle dem. Vores erfaring fra de projekter er, at det faktisk godt kan lade sig gøre at klimatilpasse med denne dobbelte effekt – eller merværdi.

Når det gælder stigende havvand og stormflod støtter Realdania sammen med Miljøministeriet i øjeblikket en række kommuner i at skabe nytænkende helhedsløsninger.

Løsninger, der både beskytter kystbyerne, og som samtidig udvikler dem og bidrager til oplevelsesværdien. Blandt andet ved at bevare adgangen til vandet med brug af natur- og landskabselementer. 

En samlet vision
Visionen for den samlede klimatilpasning bør således vise vejen for, hvordan vi i byerne kan arbejde med vandet – ikke imod. Konkret kan det for eksempel være, at man, i stedet for at bygge store betonrør under jorden, bygger anlæg, der kan håndtere vand på overfladen. Og på den måde samtidig får smukkere og bedre byrum.

En overordnet tilgang er derfor, hvordan vi frem for at søge at kontrollere vandet fuldstændigt, kan acceptere vandet en gang imellem, når der er stormflod eller oversvømmelse – så vi undgår at overdimensionere anlæg og løsninger. 

Læs også

Lader man vandet flyde på overfladen i stedet for i rør under jorden, bringer man imidlertid flere faglige og organisatoriske skel i spil. Så handler det ikke kun om ”ingeniør-kraft”, men også om æstetik, trafik, sundhed, ejerforhold, tilgængelighed og meget andet.

Derfor vil det kræve samarbejde på tværs og mellem en lang række parter, hvis vi vil opnå de mange gevinster ved nytænkende klimatilpasning, som både beskytter og udvikler. Herunder blandt andre kommuner, forsyninger og ikke mindst private grundejere. 

Det kan lykkes. Men det kræver tid og ikke mindst tillid for at kunne samarbejde på nye måder om en så kompliceret udfordring. Her vil en fælles vision kunne hjælpe i disse bestræbelser. 

En vision kan bane vejen for, hvordan vi på lang sigt og i fællesskab kan gøre vandet til en medspiller for byerne – frem for kun en truende modspiller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Kovsted Helk

Filantropidirektør, Realdania
arkitekt MAA (Kunstakademiets Arkitektskole 2002)

0:000:00