Debat

S: Bøvl og besvær er ikke lig grønne løsninger

DEBAT: Det er et mysterium, hvorfor alle andre end Socialdemokratiet stemte for at indføre biospanden i Københavns Kommune. Der findes bedre løsninger, der ikke besværer borgerne unødigt, skriver Jakob Hougaard (S). 

Kildesortering er ikke den bedste løsning, hvis man ønsker at øge genanvendelsen af organisk materiale, skriver Jakob Hougaard (S). 
Kildesortering er ikke den bedste løsning, hvis man ønsker at øge genanvendelsen af organisk materiale, skriver Jakob Hougaard (S). Foto: /ritzau/Per Folkver
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Hougaard (S)
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation, miljøordfører

Københavns Kommune har netop udrullet en ny ordning, hvor borgerne selv skal stå foran køkkenvasken og bruge tid og kræfter på at sortere i sit biologiske affald. Nu skal kartoffelskræller, stegefedt og kyllingeben hældes i en særlig ”biospand”, som kommunen henter og transporterer 130 km ud på landet i lastbiler. Her laves bioaffaldet om til biogas, som man brænder af i en turbine for at lave elektricitet.

Bioaffaldet kan muligvis i fremtiden bruges til at lave grønne drivmidler til f.eks. lastbiler, men når produktionen i dag kun er elektricitet, kunne man i realiteten lige så godt have sendt affaldet ud på forbrændingen på Amager. Så havde man – ud over elektricitet – i det mindste også fået lidt fjernvarme ud af affaldet.

Intelligente løsninger
Som det eneste parti stemte Socialdemokratiet ikke for forslaget om den nye bioaffaldsordning i kommunen. Socialdemokratiet ønsker i stedet en grøn affaldsordning, som gør brug at fremtidens nye intelligente løsninger, der kan gøre hverdagen lettere for københavnerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Københavns Kommune har i flere år arbejdet sammen med DONG Energy og Novozymes om at udvikle en ny teknologi med navnet ’REnescience’, som populært sagt er en stor vaskemaskine, hvor man tilsætter enzymer, som gør, at det organiske materiale kan trækkes ud og laves om til bl.a. biogas. Et prøveanlæg, som blev testet gennem fire år, viste, at den nye teknologi kan genbruge 90 procent af det organiske materiale, hvilket er langt mere, end den enkelte forbruger er i stand til ved at sortere gennem kildesortering. 

Hvorfor er København ikke gået forrest og har åbnet sådan et anlæg som den første storby? I år åbner et anlæg i fuld skala baseret på REnescience i Northwich i England, og flere er på vej andre steder i Europa. I København var der ikke politisk vilje til at gå denne vej, og Socialdemokratiet stod alene med sit ønske om at skabe en central sorteringsordning baseret på REnescience.

De københavnske baggårde er i forvejen fyldt med rædselsfuldt grimme containere til alle mulige affaldsfraktioner, som hentes af hver sin skraldevogn.

Jakob Hougaard
Byrådsmedlem, miljøordfører

Bøvl og besvær 
Enhedslisten og Radikale stemte for bioaffaldsordningen, da de ser kildesortering af affald som en disciplinerende øvelse, hvor københavnerne tvinges til at ”komme i kontakt med sit affald” og dermed erkende sit (for store) forbrug. De borgerlige partier stemte for bioaffaldsordningen for at høste en (kortsigtet) besparelse på affaldstaksten. Tilbage står københavnerne ved køkkenvasken og skal nu forsøge at separere leverpostej og foliebakken fra hinanden.

Det er mig en gåde, hvorfor det absolut altid skal være forbundet med bøvl og besvær at vælge grønne løsninger. De københavnske baggårde er i forvejen fyldt med rædselsfuldt grimme containere til alle mulige affaldsfraktioner, som hentes af hver sin skraldevogn.

Bedre, lettere genanvendelse
Socialdemokratiet ønsker at få etableret et københavnsk anlæg med central sortering af vores affald baseret på den nye teknologi hurtigst muligt. Det skal være let, billigt og bekvemt for københavnerne at vælge de grønne løsninger.

Samtidig giver den nye teknologi endnu bedre resultater for genanvendelsen end den gammeldags kildesortering. Sidst, men ikke mindst, kan man nøjes med en enkelt affaldscontainer til alt affald. Mon ikke københavnerne hellere vil bruge deres sparsomme plads i baggårdene til legepladser og lidt grønne områder end de mange grimme affaldscontainere?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Hougaard

Direktør, Dansk Råstof, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (S), Københavns Kommune
Cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00