Toppolitikere skal hjælpe byrødder gennem 'de lange knives nat'

KV17: Samtlige partier har enten erfarne politikere eller organisationsfolk klar til at hjælpe byrødderne, når ben og borgmesterposter skal fordeles på valgnatten.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sidder klar til at rådgive konservative byrødder på valgnatten. 
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sidder klar til at rådgive konservative byrødder på valgnatten. Foto: /ritzau/Stine Tidsvilde
Daniel Bue Lauritzen

Der er hjælp at hente for de nyvalgte byrådsmedlemmer, når de skal forhandle sig til indflydelse på valgnatten.

Samtlige partier på Christiansborg har bedt erfarne politikere eller medarbejdere fra organisationen være klar ved telefonerne, så de kan rådgive deres partifæller. Flere steder er det prominente navne, der skal være telefonpassere natten til 22. november.

I Liberal Alliance sidder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll sammen med gruppe- og landsformand Leif Mikkelsen klar til at give gode råd. Konservative stiller med både justitsminister Søren Pape Poulsen og gruppeformand Mette Abildgaard. Venstre har finansminister Kristian Jensen klar. DF går planken ud og har både formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup ved telefonerne:

"Vi har stor interesse i at gøre os så godt gældende som muligt i hele landet. Selvom kommunevalget er meget lokalt baseret, og selvom vi har været med i en del år efterhånden, så er vores erfaring, at der kommer spørgsmål i løbet ad natten," siger Peter Skaarup.

Og der kan være god grund til at hente assistance. Den kommunale valgaften har ofte medført store dramaer og omvæltninger midt i konstitueringsprocessen, når borgmesterposter, bestyrelsesposter og andet skal fordeles.

Derfor er konstitueringsnatten blevet kaldt "de lange knives nat" – endda i en sådan grad, at Kommunernes Landsforening samt daværende R-leder og indenrigsminister Margrethe Vestager i 2011 anbefalede at udarbejde et kodeks for god konstitueringsskik.

LA: Mange spørgsmål
Liberal Alliance har som et af de helt unge partier ikke den store erfaring med kommunalpolitik. Og derfor giver det mening at hjælpe byrødderne fra decentralt hold, mener partiets gruppeformand.

"Der er mange, der spørger om konstitueringen: Hvad er det, og hvordan foregår det? Pludselig kan de stå med mulighed for at række ud efter særlige poster. Det spil kan vi godt rådgive i," siger Leif Mikkelsen.

Hos Konservative har de gjort en helt særlig indsats for at kunne give den bedste rådgivning på valgnatten.

Gennem flere måneder har partiets medarbejdere samlet viden om den politiske historie og partiernes styrkeforhold i hver enkelt kommune, fortæller partiets pressechef, Morten Scheelsbeck, der understreger kommunalvalgets betydning for Konservative.

Venstrefløjen har færre
I partier som Enhedslisten og SF har man en anden fremgangsmåde, hvor henholdsvis én erfaren kommunalpolitiker og én medarbejder fra organisationen er klar ved telefonerne. Det fortæller partiernes presseafdelinger.

Alternativet har bedt Manu Sareen, der er menigt medlem og tidligere R-minister, møde i partiets landssekretariat, hvor han skal rådgive sammen med en række presse- og organisationsmedarbejdere, fortæller Rune Langhoff, presserådgiver i Alternativet.

I Radikale har man valgt at sætte en blanding af endnu unavngivne politikere fra partigruppen på Christiansborg og medarbejdere i flere hold i nøglekommuner og på Christiansborg, fortæller partiet.

Socialdemokratiet har sat parti- og vicepartisekretæren på vagtplanen, oplyser partiet.

Dokumentation

Sådan stiller partierne op

Enhedslisten. Har samlet en telefonliste med erfarne kommunalpolitikere, der står til rådighed for deres partikolleger.

Alternativet. Manu Sareen og ansatte i organisationen sidder klar i partiets landssekretariat i København.

SF. Har én erfaren medarbejder klar på valgnatten.

Socialdemokratiet. Partiets parti- og vicepartisekretær sidder sammen med andre medarbejdere klar ved telefonen.

Radikale. Politikere og medarbejdere er placeret på Christiansborg og i nøglekommuner.

Venstre. Finansminister Kristian Jensen, partisekretær Claus Richter og en række tidligere borgmestre står til rådighed.

Konservative. Justitsminister Søren Pape Poulsen, gruppeformand Mette Abildgaard og flere andre ledende partiskikkelser sidder klar på hovedkontoret.

Dansk Folkeparti. Formand Kristian Thulesen Dahl, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og partisekretær Poul Lindholm Nielsen sidder klar.

Liberal Alliance. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll og gruppeformand Leif Mikkelsen sidder klar ved telefonen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00