Altinget giver ordet til Borgerrepræsentationens unge stemmer

Altinget Hovedstaden lancerer et nyt debatformat, hvor et hold yngre borgerrepræsentanter hver uge skiftes til at løbe med debatstafetten. Mød dem alle seks her.

Foto: Pressefotos, Københavns Kommune
Martin Mauricio

På Altinget Hovedstaden ønsker vi at ryste posen og prøve noget nyt. Derfor lancerer vi et nyt debatformat, hvor vi lader de yngre stemmer i Borgerrepræsentationen sætte dagsordenen.

Med en gennemsnitsalder på 36,3 år ligger København næsten seks år lavere end gennemsnitsalderen for hele landet – og er dermed landets yngste kommune. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Men hvordan ser de yngre borgerrepræsentanters visioner ud, når det gælder fremtidens København? 

Det søger vi svar på ved at lade seks yngre borgerrepræsentanter indtræde i Altingets faste korps af kommentarskribenter, hvor de på skift vil levere et ugentlig indlæg, der debatterer politik set fra Københavns Rådhus.

LÆS OGSÅ: Skolemælken er storkapitalens vådeste drøm – og København bør stadig skrotte den

Panelet er sammensat med fokus på at repræsentere de borgerrepræsentanter, der er blandt de yngste, men også dem, der matcher Københavns lave gennemsnitsalder.

Ambitionen er nemlig at omfavne ungdomsspændet så bredt som muligt, så panelet både lader den studerende, førstegangskøberen på boligmarkedet, den unge børnefamilie og den unge pårørende til en af kommunens ældre komme til orde.

Alle de nye skribenter vil frem mod sommerferien få deres debut i Altinget Hovedstadens nye debatformat, og du kan læse mere om dem alle seks herunder:

Cille Hald EgholmCille Hald Egholm, borgerrepræsentant for Venstre

Cille Hald Egholm (f. 1999) er medlem af Socialudvalget. Hun blev valgt til Borgerrepræsentationen første gang ved kommunalvalget i 2021, hvor hun vandt 980 personlige stemmer. 

Under valgkampen slog hun sig særligt op på en ambition om at sætte kernevelfærden før symbolpolitiske "regnbuebænke" og målrette de sociale indsatser til udsatte borgere ved at droppe de "røde prestigeprojekter". Samtidig talte hun for at regulere boligområdet mindre og udvikle den kollektive transport, så den bliver mere attraktiv for flere.

Cille Hald Egholm studerer i øjeblikket statskundskab på Københavns Universitet og arbejder til daglig som politisk medarbejder for Venstre på Christiansborg. 

Du kan læse mere om Cille Hald Egholm i Altingets kandidattest.

Emil Sloth AndersenEmil Sloth Andersen, borgerrepræsentant for Radikale Venstre

Emil Sloth Andersen (f. 1994) er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget. Han blev valgt til Borgerrepræsentationen første gang ved kommunalvalget i 2021, hvor han var placeret som nummer 12 på den radikale kandidatliste, som han sprængte med sine 1.776 personlige stemmer. 

Foruden en Marshall-plan for børneområdet gik han til valg på at skaffe flere grønne områder og flere billige boliger i København. Blandt andet ved afskaffe 95-kvadratmeter-reglen, reformere byudviklingsselskabet By & Havn og grave H.C. Andersens Boulevard ned under jorden.

Emil Sloth Andersen blev uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2019. Han har tidligere arbejdet for Tænketanken Europa.

Du kan læse mere om Emil Sloth Andersen i Altingets kandidattest.

Christina OlumekoChristina Olumeko, borgerrepræsentant for Alternativet

Christina Olumeko (f. 1995) er medlem af Teknik- og Miljøudvalget. Hun blev valgt til Borgerrepræsentationen ved første gang ved kommunalvalget i 2021, hvor hun med 872 personlige stemmer var den af Alternativets ni opstillede kandidater, der fik næstflest stemmer. 

Foruden flere almene boliger og et flere ejendomme på offentlige hænde, gik hun til valg på et opgør med racisme og et mål om at nytænke den politiske kultur i København med et ungeråd og borgerting med direkte beslutningskompetence på udvalgte områder.

Christina Olumeko er kandidatstuderende i statskundskab fra Københavns Universitet. Hun sidder som bestyrelsesmedlem i Amager Ressourcecenter og har tidligere arbejdet for Danske Gymnasier og som frivillig i Ungdommens Røde Kors.

Du kan læse mere om Christina Olumeko i Altingets kandidattest.

Peter BjerregaardPeter Bjerregaard, borgerrepræsentant for Konservative

Peter Bjerregaard (f. 1986) er medlem af Socialudvalget. Han fik 1.383 personlige stemmer ved kommunalvalget 2021, hvilket var en markant fremgang fra de 85 personlige stemmer han vandt i 2017. Han sprængte den konservative kandidatliste ved at opnå et højere personligt stemmetal end 11 højere placerede kandidater.

Han gik til valg med et massivt fokus på den grønne omstilling og forslag om, at København kun bør købe grøn strøm, og at indkøbspolitikken skal stille grønne krav til leverandører og anvende en CO2-pris på mindst 850 kroner per ton.

Han arbejder til daglig med energipolitik og strategi som direktør i Better Energy. Tidligere har han haft stillinger hos Mandag Morgen, Udenrigsministeriet og som højskolelærer ved Grundtvigs Højskole.

Du kan læse mere om Peter Bjerregaard i Altingets kandidattest

Frederik W. KronborgFrederik W. Kronborg, borgerrepræsentant for Enhedslisten

Frederik W. Kronborg (f. 1992) er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget. Han var en af dem, der nød godt af Enhedslistens succes ved kommunalvalget i 2021. Her blev han valgt til Borgerrepræsentationen med 417 personlige stemmer.

Foruden en ambition om at sikre bedre adgang til idræts- og kulturoplevelser for byens børn og unge, efterlyste han i valgkampen et opgør med boligspekulanter og platformsvirksomheder uden overenskomst. 

Frederik W. Kronborg er uddannet cand.mag. i historie fra Syddansk Universitet. Han arbejder til daglig som arbejdsmarkedspolitisk rådgiver i Enhedslisten, og han har tidligere arbejdet som politisk rådgiver for partiets medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen. 

Du kan læse mere om Frederik W. Kronborg i Altingets kandidattest

Jonas Bjørn JensenJonas Bjørn Jensen, borgerrepræsentant for Socialdemokratiet

Jonas Bjørn Jensen (f. 1986) er medlem af både Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. Han er et garvet medlem af Borgerrepræsentationen, hvor han har siddet i 12,5 år. Trods Socialdemokratiets massive tilbagegang i København ved kommunalvalget i 2021, blev han sikkert genvalgt med 1.085 personlige stemmer. 

Foruden den socialdemokratiske mærkesag om at skaffe flere billige boliger, gik han til valg på sætte turbo på den grønne omstilling ved at bygge mere metro og flere cykelstier og at skaffe flere fodboldbaner, svømmehaller, tennisbaner og andre idrætsfaciliteter til byens børn og unge.

Han er uddannet cand.comm. i geografi og kommunikation fra Roskilde Universitet, og han har tidligere arbejdet som kampagneleder i Socialdemokratiet og som rådgiver i 3F, Cevea og Advice.

Du kan læse mere om Jonas Bjørn Jensen i Altingets kandidattest

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Sloth Andersen

Medlem af Borgerrepræsentationen (ALT), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Universitet, 2019)

Cille Hald Egholm

Medlem af Borgerrepræsentationen (V), Københavns Kommune, politisk medarbejder for MF Mads Fuglede (V)
Ba.scient.pol (Københavns Uni. 2021)

Christina Olumeko

MF (ALT)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00