Analyse af 
Jakob Nielsen

Borgmester holdt sig for øjnene i et år – nu betaler de prostituerede prisen

Hvorfor griber Enhedslisten og Socialdemokratiet i København ikke ind overfor dårlig ledelse og elendigt arbejdsmiljø? Forholdene i omstridt ngo har været kendt i mere end et år, uden politikerne har reageret. Selv dem, der kæmper for en god sag, har behov for at blive kigget over skulderen. 

Karina Vestergård Madsen (Enh) er socialborgmester i København. Hun har afvist at forholde sig til de omfattende problemer i organisationen Liva, selv om den primælrt er finansieret af kommunale midler. Arkivfoto. 
Karina Vestergård Madsen (Enh) er socialborgmester i København. Hun har afvist at forholde sig til de omfattende problemer i organisationen Liva, selv om den primælrt er finansieret af kommunale midler. Arkivfoto. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

I Christian Jungersens prisbelønnede roman ’Undtagelsen’ skildrer han en gruppe kvinder, der hjælper torturofre. De betragter sig selv som gode mennesker, men måske netop derfor er de helt blinde for den ondskab, de udsætter en af deres egne kolleger for.

Selv dem, der arbejder i den gode sags tjeneste, skal kunne tåle at blive kigget over skulderen

Jakob Nielsen
Chefredaktør

I bogen udvikler det sig ekstremt med grov mobning og det, der er værre, men problematikken er helt reel, også i mindre skala. Det gælder ikke mindst i civilsamfundet, hvor ildsjæle ofte drives af en sag mere end af løn – og derfor finder de sig måske i mere, end de burde.

Jeg kom til at tænke på Jungersens roman, da Altinget for nylig bragte endnu en historie om organisationen Liva.

Onsdag kunne vi fortælle, at Social- og Boligstyrelsen har valgt at lukke et stort projekt, der skulle hjælpe prostituerede i København. Projektet bliver lukket på grund af de store problemer med personaleflugt fra Liva, som Altinget har beskrevet i mere end et år.

Og det bliver lukket, fordi den ansvarlige borgmester i København, Enhedslistens Karina Vestergård Madsen, gennem mere end et år har lukket øjnene for de problemer, Altinget har beskrevet. På den måde betaler nogle af de mest udsatte kvinder i hovedstaden nu prisen for, at socialborgmesteren undlod at reagere på forholdene i Liva.

Måske blev hun blind for, at selv de gode har brug for at blive kigget over skuldrene.

Livas to ansigter 

Det har været ubehageligt, nedværdigende og krænkende, både for den person, det gik ud over, og for de kollegaer, bestyrelsesmedlemmer og brugere, der har overværet det

20 fhv. medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer
I åbent brev om Livas leder

Liva er i dén grad en organisation, der kæmper for en god sag. Den hjælper kvinder, der har været udsat for incest, voldtægt, kønsrelateret vold og undertrykkelse. Den hjælper også kvinder ud af prostitution. Det er med andre ord en organisation, der tager sig af nogle af samfundets mindst ressourcestærke mennesker.

Men der også en anden side af Liva. Gennem mere end et år har Altinget i en stribe artikler beskrevet, hvordan en lang række medarbejdere har forladt organisationen på grund af dårligt arbejdsmiljø, og hvordan mange af dem direkte har peget på organisationens direktør som årsagen til det dårlige arbejdsmiljø.

Sidste år tog 22 mennesker, som enten havde arbejdet for eller siddet i bestyrelsen i Liva, det helt usædvanlige skridt at stå frem og lægge navn til deres kritik.

”Vi har oplevet en hverdag præget af mobning og nedværdigende behandling af såvel personale, bestyrelsesmedlemmer, deltagere i Liva Rehab og beboere i Liva Shelter,” skrev de i en erklæring, der blev bragt i Altinget.

Læs også

”Verbale angreb, irettesættelser og overfusninger af medarbejdere er foregået i andres påhør. Det har været ubehageligt, nedværdigende og krænkende, både for den person, det gik ud over, og for de kollegaer, bestyrelsesmedlemmer og brugere, der har overværet det,” fortsatte de.

Det forbløffende er, at det helt usædvanligt barske vidnesbyrd ikke har fået nogen konsekvenser.

Det er Altingets skyld 

I Liva er kritikken konsekvent blevet afvist med især to begrundelser: For det første at problemerne er et overstået kapitel, og for det andet, at arbejdet for udsatte kvinder er det vigtigste. Som Livas forperson sagde til Altinget sidste år:

"Aktualitetsværdien kan vi diskutere. Jeg tænker, det vigtige er at kæmpe for de udsatte kvinders rettigheder.”

Senest er Liva også begyndt at hævde, at problemerne faktisk skyldes Altingets kritiske journalistik. Ikke en eneste gang har Liva haft ansats til refleksion eller vist vilje til at tage kritikken fra de mange medarbejdere alvorligt.

Borgmesteren er gået i skjul

Og i Københavns Kommune, som betaler en stor del af det tocifrede millionbeløb, det koster at drive Liva, har socialborgmester Karina Vestergård fra Enhedslisten på samme måde bagatelliseret sagen og erklæret sig tilfreds med samarbejdet.

Karina Vestergård har billedligt talt låst sig inde på Rådhuset, holdt sig for øjnene og nægtet at forklare, hvordan hun kan acceptere, at millioner af skattekroner går til et projekt, der ifølge en af hendes egne embedsfolk sejler.

Men i Socialstyrelsen undrede man sig så meget over de ting, Altinget kunne beskrive, at styrelsen i januar bad Københavns Kommune om en redegørelse for projektet og en handleplan.

Redegørelsen viste ikke overraskende, at der var store problemer. Der var ikke ansat de psykologer, som Liva ellers havde fået penge til.

Nogle af pengene var blevet brugt på et beskæftigelsesprojekt i Vordingborg, og antallet af udsatte kvinder, der var blevet hjulpet, var meget lavere end aftalt.

Meget tyder på, at ledelsen i Liva er blevet blind for, hvordan den selv behandler sine ansatte

Jakob Nielsen
Chefredaktør

I redegørelsen skrev kommunen derfor, at den nu overvejede at fjerne Liva fra projektet og fortsætte det i samarbejde med værestedet Reden. Men Socialstyrelsen havde mistet tilliden til kommunen, så nu er det store projekt til samlet ni millioner kroner lukket fra den ene dag til den anden.

Det fremgår tydeligt af Socialstyrelsens afgørelse, at kommunen selv bærer en stor del af skylden for lukningen, fordi den ”ikke rettidigt har anmodet om en tilpasning af projektet med forslag til alternative løsninger”, der kunne få det tilbage på skinner.

Tætte forbindelser mellem Rådhuset og Liva

I det hele taget må man undre sig over, hvad der foregår i Socialudvalget i Københavns Kommune. For med få undtagelser har politikerne i udvalget gjort præcis som Enhedslistens borgmester: de har holdt sig for øjnene. Som Altinget også har beskrevet undervejs, har flere af politikerne på Rådhuset tætte forbindelser til Liva.  

Enhedslistens Charlotte Lund, som sidder i Socialudvalget, var således i mange år ansat i Liva, hvor hun arbejdede tæt sammen med lederen Flora Ghosh.

Læs også

Socialdemokratiets socialordfører Laura Rosenvinge stillede i 2019 op til bestyrelsen i Liva. Sammen med andre forsøgte hun – med held – at vælte den daværende bestyrelse, som ellers havde fyret Flora Ghosh.

”Jeg er meget kritisk overfor den fyring og har svært ved at forstå, hvad der sker,« sagde Laura Rosenvinge dengang til Politiken.

I dag er hun tavs, når Altinget spørger, hvad hun mener om problemerne i Liva.

De prostituerede betaler prisen 

Liva er meget utilfreds med Altingets dækning af sagen og har i flere omgange klaget til Pressenævnet. Organisationen sender nu de fleste svar til os via en advokat. Derfor er det vigtigt at slå fast, at Altinget ikke er ude på at skade Liva eller på at hindre organisationen i at udføre sit vigtige arbejde.

Men meget tyder på, at ledelsen i Liva er blevet blind for, hvordan den selv behandler sine ansatte. Det fortsætter vi med at afdække på Altinget.

For selv dem, der arbejder i den gode sags tjeneste, skal kunne tåle at blive kigget over skulderen.

Foreløbig er det de prostituerede i København, der betaler prisen for, at det store Exit-projekt er kørt helt af sporet.

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Charlotte Lund

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune og sekretariatsmedarbejder i Kirkens Korshær.
cand.comm. i Journalistik og Geografi (Roskilde Uni. 2010)

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, DUF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00