Debat

EAT i København: Noma ville sige nej tak til vores quinoabøffer

Debatten om skolemadsordningen EAT i Københavns Kommune raser, og maden bliver kritiseret som "gourmet socialisme". Menuinspirationen stammer dog ikke fra Noma, men fra den vedtagne strategi fra borgerrepræsentationen, skriver Mikkel Sejr Lund.

På de fleste skoler, EAT leverer til, hjælper børn og EAT-medarbejdere med anretningen. Dette skaber et samtalerum om mad og nye råvarer, i overensstemmelse med kommunens strategi, skriver Mikkel
Sejr Lund.
På de fleste skoler, EAT leverer til, hjælper børn og EAT-medarbejdere med anretningen. Dette skaber et samtalerum om mad og nye råvarer, i overensstemmelse med kommunens strategi, skriver Mikkel Sejr Lund.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Mikkel Sejr Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som produktions- og kvalitetsansvarlig i EAT, er det mig og en kollega med samme titel, der har ansvaret for, hvordan menuen ser ud, og hvilke råvarer der bliver brugt.

Dette er et forsøg på at nuancere debatten, og dette er min personlige holdning til diskussionen.

Når jeg laver en menu, så henholder jeg mig til følgende: Lever den op til kommunens egen Mad- og Måltidsstrategi, som er underskrevet af medlemmer af S, F, Å, V og B.

Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden, hedder det i strategien.

Alle EAT’s måltider er ernæringsberegnet og følger de anvisninger, der er for ernæring for skolebørn, ligesom den stort set rammer inden for skiven, når det gælder en varieret råvaresammensætning.

Herunder brugen af planteproteiner som bælgfrugter og quinoa.

Madstrategi med fokus på kvalitet og bæredygtighed

Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet, lyder ambitionen. Det kan godt være, at quinoaburger skræmmer nogle, men så er der heldigvis et alternativ hver dag, som er mere genkendeligt.

Det kan godt være, at quinoaburger skræmmer nogle, men så er der heldigvis et alternativ hver dag, som er mere genkendeligt 

Mikkel Sejr Lund
Produktions- og kvalitetsansvarlig, EAT

På den måde forsøger jeg at ramme så bred en vifte af børn, ud fra de betingelser, strategien pålægger mig.

Måltiderne skal også være bæredygtige og klimaansvarlige.

Her kan jeg glæde alle partierne med, at vi er godt på vej mod pejlemærket for 2030 om en reduktion af CO2-udledningen på 50 procent på råvareindkøbene, som indgår i klimaplan 2035.

Derudover arbejder vi ihærdigt på nedbringelse af madspild, engangsservice og så videre.

Vi skal styrke maddannelse og madkultur, ønskes der.

På langt de fleste skoler, som EAT leverer til, står børn for anretningen sammen med en medarbejder fra EAT.

Her kan der skabes samtalerum om maden og de nye råvarer, som EAT’s menuer indeholder, for at leve op til kommunens strategi.

Læs også

Sidst, men ikke mindst, ønsker partierne bag strategien sig en sund, grøn og vital madby.

Det ønsker de sig blandt andet ved at skabe bedre forbindelse mellem by og land med partnerskaber og handel med producenter.

Også her kan vi hjælpe til opfyldelsen med indkøb af danske råvarer som mel, kartofler, quinoa, æbler, flækærter og vildt.

Opfylde kommunens klimastrategi

Med andre ord, så gør vi hver dag vores bedste for at opfylde den strategi, som I selv har vedtaget, så billigt og effektivt som muligt.

Vil man gerne i mål med klimaomstillingen, så bliver vi nødt til at omfavne nye råvarer som quinoa og bælgfrugter

Mikkel Sejr Lund
Produktions- og kvalitetsansvarlig, EAT

Det er min personlige holdning, at vil man gerne i mål med klimaomstillingen i kommunen, og ændre vores madvaner, så bliver vi nødt til at omfavne nye råvarer som quinoa og bælgfrugter.

Samtidig er det vigtigt at skabe variation i brugen af disse ingredienser.

Om det skaber ”gourmet socialisme”, skal jeg ikke gøre mig til dommer over, ej heller om man ønsker en ny retning på målsætninger og strategier på området. 

Sikkert er det dog, at min menuinspiration ikke kommer fra NOMA, men fra borgerrepræsentationen i form af den vedtagne strategi på området.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Sejr Lund

produktions- og kvalitetsansvarlig, EAT
Gastronom

0:000:00