Debat

Enhedslisten: Konservative begik tre kritiske fejl på Frederiksberg

Jeg kan godt forstå, det frustrerer Konservative, at Enhedslisten nu former det sociale og grønne Frederiksberg, skriver Emil Samaras Eriksen i et modsvar til Anders Storgaard.

Det nye rød-grønne flertals opgave har derfor været at omgøre de værste af deres fejl og sikre et skatteniveau, der kan skabe kommunal velfærd i en skrantende økonomi, skriver Emil Samaras Eriksen.
Det nye rød-grønne flertals opgave har derfor været at omgøre de værste af deres fejl og sikre et skatteniveau, der kan skabe kommunal velfærd i en skrantende økonomi, skriver Emil Samaras Eriksen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emil Samaras Eriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Anders Storgaard, som er kommunalpolitiker for Konservative på Frederiksberg, påstår, at vi i Enhedslisten styrer kommunen med jernhård næve.

Modsat København, hvor Enhedslisten åbenbart “slækker på hånden”, er vi altså ikke til at hugge og stikke i på Frederiksberg.

Den ros siger vi selvfølgelig tak for - men vil også gerne give svar på tiltale af den politiske substans.

Vi står altid klar til at fikse De Konservatives økonomiske udfordringer, og vi tager ansvar for vores skønne kommune

Emil Samaras Eriksen
Bestyrelsesmedlem, Enhedslisten Frederiksberg & medlem, Rød-Grøn Ungdom

Storgaard har jo ret i, at Enhedslisten, som det største røde parti på Frederiksberg, har væsentlig indflydelse. Lad os tale om de tre punkter, Anders tager direkte fra Enhedslistens drejebog: Skat, klima og billige boliger.

For de tre punkter rummer nemlig kimen til tre kritiske fejl, Konservative har begået i deres oldgamle bystyre i kommunen.

Økonomisk slingrekurs

Første fejl: Konservative har stille og roligt drevet Frederiksbergs økonomi mod afgrunden. De undlod nemlig at gøre som talrige andre kommuner, som lod skatten stige i 00’erne ovenpå finanskrisen.

Dette har ført til et forringet serviceniveau og bidraget yderligere til at sætte ild under vores stadig skrantende økonomi.

Det nye rød-grønne flertals opgave har derfor været at omgøre de værste af deres fejl og sikre et skatteniveau, der kan skabe kommunal velfærd i en skrantende økonomi.

Flertallet i Folketinget har også bestemt, at vi ikke må lade villaejeren på Dalgas Boulevard betale mere til fællesskabet i ejendomsskatter.

Læs også

Det giver os ganske enkelt færre måder at friholde vores fælles velfærd fra sparekniven.

Det er rigtigt, at Enhedslisten var det eneste parti i kommunen, som havde modet til at føre en valgkamp, hvor vi åbent erklærede, at en indkomstskattestigning var nødvendig for at holde gang i vores skoler, vores daginstitutioner, vores kulturtilbud og meget mere.

Men eftersom en solid undersøgelse viste, at syv ud af ti borgere i kommunen støttede det, kan det faktisk undre mig, at det skræmte de andre partier at melde rent ud. 

Det er vores indtryk, at hvis nogle lukker sig om sig selv i bystyret, så er det Konservative. Vores samarbejde med både den grønne koalition og Venstre fungerer grundlæggende glimrende

Emil Samaras Eriksen
Bestyrelsesmedlem, Enhedslisten Frederiksberg & medlem, Rød-Grøn Ungdom

Vi står altid klar til at fikse Konservatives økonomiske udfordringer, og vi tager ansvar for vores skønne kommune.

I virkeligheden viser forskellen mellem os og Enhedslisten i nabokommunen bare, at vi har et ret pragmatisk forhold til beskatning - ulig dogmatikerne i blå blok.

Betonvenlige borgerlige

De Konservatives anden store fejl er, at de har misset memoet om, at storbyer skal gøres grønnere.

Det betyder ikke bare træer, parker og solceller her og der, men også, at man uundgåeligt sakker bagud, hvis ikke man mindsker den helt store sviner, nemlig biltrafikken i byen. 

Vi er endelig kommet et lille skridt af vejen: Vi har fjernet den ekstreme to timers gratis parkering(!), som oversvømmede Frederiksberg med københavnske biler, der gladeligt udnyttede vores luksuriøse tilbud.

Konservative har med den ordning selv skabt en skidt situation for det flertal af borgere i Frederiksberg Kommune, som ikke har en bil - men også en svær situation selv for dem, som har en bil, for de skal belemres af biler udenbys fra. 

Og det er selvfølgelig gift for den grønne omstilling af kommunen, for det er svært at skabe forandring hos betonvenlige borgerlige, som fortsat ønsker biler frem for billig, grøn offentlig transport og gode, store cykelstier.

Læs også

Negligering af boligområdet

Konservatives tredje fejl var, at de nedprioriterede de massevis af borgere, som mærker deres huspriser stige stødt.

Bor man uden for Frederiksberg C, opdager man, at billige boliger kun var en kamp kæmpet af venstrefløjen, illustreret tydeligt af den tidligere borgmesters boligskandale.

Læg dertil falliterklæringen med Blackstone-opkøb af boliger og Frederiksberg Boligfonds næsten totale kollaps.

Man kan godt grine lidt af, at Anders Storgaard (K) oplever at føle sig udelukket som kommunens største parti, der i årtier har udelukket EL, S og SF systematisk fra indflydelse

Emil Samaras Eriksen
Bestyrelsesmedlem, Enhedslisten Frederiksberg & medlem, Rød-Grøn Ungdom

Kampen er lang og sej, skal fonden reddes fra den afgrund, den blev drevet i under konservativt lederskab - men Enhedslisten er på sagen. 

I mellemtiden bygger vi billige, almene boliger - og Anders Storgaard kan brokke sig nok så meget over, at det bliver på bekostning af grønne områder.

Vi har forpligtet os fuldt ud i Enhedslisten på, at der er flere grønne områder til næste valg, end da de Konservative havde magten - for det røde og det grønne går hånd i hånd for os, og vi kommer ikke til at slippe grebet om nogle af delene. 

Det er hjerteblod for os at bevare det åbne bystyre. Og man kan da godt grine lidt af, at Anders Storgaard oplever at føle sig udelukket som kommunens største parti, der i årtier har udelukket Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF systematisk fra indflydelse.

Men vi mente faktisk helt grundlæggende, at 112 år med Konservative på magten var et enevælde, som voksede sig usundt for demokratiet på Frederiksberg.

Kampen for et åbent bystyre kæmper vi hver dag i kommunen: Vi har knoklet benhårdt for at forlænge det borgermøde, som følger op mod de stramme budgetforhandlinger om lidt - og til rent faktisk at give borgerne plads til at lufte deres problemer. Og det lykkedes os at skabe mere rum til reel debat, på grund af vores indsigelser.

Er det nok? Nej. Næste år skal vi gøre langt, langt mere. Og der er vi naturligvis pragmatisk anlagte og klar til at samarbejde med de Konservative, hvis de vil samarbejde med os.

Det er egentlig vores indtryk, at hvis nogle lukker sig om sig selv i bystyret, så er det det største borgerlige parti. Vores samarbejde med både den grønne koalition, men også Venstre, fungerer grundlæggende glimrende. 

Nu er tiden til at åbne det samarbejde endnu mere op til borgerne. I Enhedslisten står vi på mål for vores løfter og kampen for en rød-grøn kommune, der er bedre, end før vi fik lov til at have en stemme med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Samaras Eriksen

Medlem, Rød-Grøn Ungdom, bestyrelsesmedlem, Enhedslisten Frederiksberg
Læser bachelor i retorik, stx, Frederiksberg Gymnasium

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00