Debat

Lonning-Skovgaard kritiserer overborgmester: "Socialdemokraternes forkærlighed for cykelsport går før alt andet"

Det lader til, at overborgmesteren slet ikke forstod, hvad der foregik i hovedstaden under årets EM-slutrunde, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og efterlyser flere folkelige begivenheder, som samler københavnerne.

"Jeg ved ikke, hvor Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), var i sommers, når han proklamerer, at Tour De France-værtskabet er større end de fire EM-kampe, der blev spillet i København", skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.
"Jeg ved ikke, hvor Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), var i sommers, når han proklamerer, at Tour De France-værtskabet er større end de fire EM-kampe, der blev spillet i København", skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilia Lonning-Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg ved ikke, hvor Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), var i sommers, når han i et interview med Altinget proklamerer, at Tour De France-værtskabet er større end de fire EM-kampe, der blev spillet i København.

Han har i hvert fald ikke været på Ofelia Beach, hvor der i ugevis var fodboldeufori med tusindvis af sommerglade fodboldfans, musik, øl, mad og liv.

Han har nok heller ikke været i Parken, hvor de tre gruppekampe på hver sin måde vil skrive sig ind i fodboldhistorien. Chokket over Christian Eriksens kollaps i kampen mod Finland, genrejsningen og sammenholdet, som vi så udfolde sig mod Belgien, og forløsningen og euforien, der bragede mod nattehimlen over Parken til kampen mod Rusland.

Overborgmesteren har sandsynligvis heller ikke været i baggårde overalt i byen, hvor de lokale beboere samledes om storskærmen og fulgte de danske drenge på deres magiske rejse mod semifinalen. Eller på gader og stræder, hvor 'Re-Sepp-Ten' gjaldede hyppigere og højere end rådhusuret.

Jeg synes, at overborgmesteren med sine udtalelser markant undervurderer det, som vi var vidne til i sommers

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

En slemt skuffet overborgmester

Det bliver ikke meget større og mere folkeligt end det, som vi var vidne til i sommers, og jeg er sikker på, at hver eneste restaurant, cafe, bar- og butiksejer var taknemmelig for, at der var masser af mennesker i gadebillet og penge i kassen.

Og hvis Lars Weiss forestiller sig, at Tour De France kan skabe tilnærmelsesvis den samme begejstring, så bliver han nok slemt skuffet, når Tour De France-maskinen er trillet videre efter et par dage i København.

Selvfølgelig bliver det fantastisk at se de største cykelryttere trille ned ad rampen, og ligesom mange andre drømmer jeg også om at se Kasper Asgreen iklæde sig den gule trøje, efter at han forhåbentlig har kørt sit livs enkeltstart.

Cykelglade socialdemokrater

Men jeg synes, at overborgmesteren med sine udtalelser markant undervurderer det, som vi var vidne til i sommers.

Selv en etape i verdens største cykelløb kan ikke matche den folkelighed, samhørighed og genopståede fædrelandskærlighed, som vi så udvikle sig dag for dag under EM.

Det bekymrer mig, at socialdemokraterne og overborgmesteren ikke har en bedre forståelse for, hvad der skaber værdi for København

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Desværre er det ikke nyt, at socialdemokraternes forkærlighed for Tour De France går før alt andet. Jeg måtte kæmpe med næb og kløer for, at vi overhovedet fik EM til København.

Da EM blev udskudt, og det stod til at falde sammen med Touren, var daværende overborgmester Frank Jensen ikke sen til at vælge cykelsiden.

Heldigvis var vi nogen, der stod fast, kæmpede, og heldigvis blev det også sådan, at vi holdt fast i EM. Med tanke på, at Tour De France sidenhen blev udskudt til 2022, havde det været helt tragisk, hvis vi havde ladet EM gå vores næser forbi.

Folkelighed før alt andet

Men jeg må ærligt indrømme, at det bekymrer mig, at socialdemokraterne og overborgmesteren ikke har en bedre forståelse for, hvad der skaber værdi for København.

Heldigvis fik vi EM, og vi har Tour De France at se frem til. Men hvad med på sigt? Vil en kommende socialdemokratisk overborgmester kæmpe lige så hårdt for, at vi får de største fodbold-, håndbold og ishockeybegivenheder til byen. Eller vil alle kræfter blive lagt i et gigantisk maskineri som cykling, hvor man skal heppe på firmahold med danske ryttere?

For mig at se må folkeligheden være altafgørende, når det handler om at tiltrække de største begivenheder. Og vi ved, at der ikke er meget, der samler os og skaber eufori som landsholdet. Hvad enten det er fodbold, håndbold eller noget tredje.

For det er her, at vi kan trække de rød-hvide farver over hovedet og heppe på de danskere, som kæmper for, at Dannebrog skal stryge til tops, når medaljerne skal fordeles.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

0:000:00