Politisk redaktør: Hæstorp skal ikke forvente redningskrans fra S-toppen

Kritiske stemmer i Socialdemokratiets rådhusgruppe sætter spørgsmålstegn ved overborgmesterens lederskab og strategi. Men kollegerne på Christiansborg ser det som et internt anliggende, og hun er derfor overladt til sig selv, lyder det fra Altingets politiske redaktør.

Allerede
oven på den kommunale valgkamp i 2021 var flere partifæller skuffede over Sophie
Hæstorp Andersens indsats.
Allerede oven på den kommunale valgkamp i 2021 var flere partifæller skuffede over Sophie Hæstorp Andersens indsats.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Der er ingen hjælp at hente fra Sophie Hæstorp Andersens socialdemokratiske kolleger på Christiansborg.

Det vurderer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, efter Altinget har beskrevet, hvordan flere anonyme partifæller kritiserer hende for manglende lederskab og hendes rolle som partiets frontfigur i København.

De kilder, jeg har talt med i S-toppen, understreger alle sammen, at de kommende budgetforhandlinger bliver afgørende for Sophie Hæstorp Andersen og Socialdemokratiet.

Esben Schjørring

Partifællerne på Christiansborg ser det som et rent internt anliggende i Socialdemokratiet i København, siger Esben Schjørring: 

”S-toppen ønsker ikke at blande sig. Hverken dem, der sympatiserer med Sophie Hæstorp Andersen, eller dem, der har været skuffede over hende længe.”

Nederlag på nederlag

Sophie Hæstorp Andersen har været ude af stand til at lægge en strategi, der kan føre partiet videre efter et budgetnederlag sidste efterår, hvor Socialdemokratiet endte uden for døren, lyder anklagerne fra de anonyme partifæller. 

Men allerede oven på den kommunale valgkamp i 2021 var flere partifæller skuffede over Sophie Hæstorp Andersens indsats: Partiet gik fra 27,7 procent til 17,3 procent af stemmerne.

Mange fandt hendes kampagne dårligt udført og fejlkalkuleret, lyder det fra Altingets politiske redaktør. Oveni er det en “slem bule i Hæstorps renommé”, at det ikke lykkedes at indgå en budgetaftale.

Læs også

”Hos mange i Socialdemokratiet ser man det dog også som en strafaktion fra Enhedslisten, fordi Socialdemokratiet valgte at konstituere sig med de borgerlige,” siger Esben Schjørring.

Overborgmesterens vigtigste fokus bør være på at undgå, at det sker igen. 

”De kilder, jeg har talt med i S-toppen, understreger alle sammen, at de kommende budgetforhandlinger bliver afgørende for Sophie Hæstorp Andersen og Socialdemokratiet.”

Rygter om en arvtager

Flere fremtrædende socialdemokrater har angiveligt haft følere ude hos den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt som en ny overborgmester – og overvejelser om miljøminister Magnus Heunicke som en anden mulighed. 

Er der andre, som S-toppen har i sigtekornet til at overtage posten?

”Nej, ikke som jeg hører det,” svarer Esben Schjørring.

“Spørgsmålet er, hvor rygterne om for eksempel Helle Thorning-Schmidt som kommende overborgmester kommer fra. Det kan være fra de københavnske socialdemokrater, der er utilfredse med Sophie Hæstorp Andersen. Ellers kan det være, at folk omkring Helle Thorning-Schmidt har været med til skabe rygterne.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00