Kommentar af 
Emil Sloth Andersen

Socialdemokratiet bør droppe sit flirteri med de nationalkonservative i kønskampen

De progressive partier udkæmper lige nu en kamp mod de reaktionæres forstokkede kønsforståelse. Og tiden er inde til, at Socialdemokratiet endegyldigt vælger side, skriver Emil Sloth Andersen (R).

Det er afgørende, at Socialdemokratiet efter et valg står sammen med i hvert fald Enhedslisten, Alternativet, SF, Radikale Venstre og muligvis Venstre i kønskampen, skriver Emil Sloth Andersen (R).
Det er afgørende, at Socialdemokratiet efter et valg står sammen med i hvert fald Enhedslisten, Alternativet, SF, Radikale Venstre og muligvis Venstre i kønskampen, skriver Emil Sloth Andersen (R).Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Emil Sloth Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sidst jeg gik nedad Nørrebrogade en weekend-aften, så jeg et par mennesker med læbestift og neonfarvede damefrisurer. Der var mænd – biologisk.

Det er ikke et sjældent syn på en gåtur i København. De bar tøj, der fortæller om en ungdom, hvor det unormale er blevet mere normalt. Hvor Harry Styles går i Gucci-støvler, hvor Judith Butlers teser om flydende køn vækker genlyd, hvor kysseri på tværs af kromosomer til fester ses mange steder.

Alligevel forsøger en nationalkonservativ bølge af debattører krampagtigt at hælde cement ud over en binær kønsforståelse fra det forrige århundrede.

Men det er ikke det faktum, at der er to biologiske køn, nogen anfægter. Problemet opstår, fordi de nationalkonservative kun vil tillade, at samtalen om køn tager afsæt i biologi – og ikke kønsidentiteter.

Debatten udspringer af en langvarig kamp mellem de progressive og de reaktionære. Det er en kamp, som Socialdemokratiet befinder sig midt i – og som de kan tippe flertallet i.

En bevægelse af folketingspolitikere har kastet sig i krig mod "wokeness"; en usynlig, imaginær, kønspolitisk fjende, der er lige så svævende uvirkelig som Big Brother

Emil Sloth Andersen (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Blandt de reaktionære står stemmer som Henrik Dahl (LA), der eksempelvis vil diktere, at BUPL ikke må understøtte normkritisk forskning. Han er flankeret af Morten Messerschmidt (DF), Rasmus Jarlov (K) og Rasmus Stoklund (S), der alle kæmper mod "identitetspolitikken" i undervisningssektoren og hvilke nyopfundne termer, man ellers bruger.

Men det er en gammel kamp! Da Herman Bang i starten af 1900-tallet valsede rundt med silkeklud i Københavns gader og aldrig skjulte sin homoseksualitet, kaldte Georg Brandes – en mere konservativ figur, end vi aner - det "en vanskabt neurose".

I 1950'ernes København blev ikke-heteroseksuelle set som individer, der var ramt af en fordærvende, smitsom sygdom. Filmen "Farlig Ungdom" (1953) handler eksempelvis om en mand, der lokkes i fordærv af en trækkerdreng og tidens "farlige amerikaniserede tendenser".

I dag fører konservative stemmer kamp mod dem, der ikke mener, at den biologiske "mand-kvinde"-kønsforståelse nødvendigvis skal stå alene. Under en debat i borgerrepræsentationssalen 25. august gav børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) udtryk for, at samtalen om køn kun skulle tages individuelt og ikke i klassefællesskabet. Italesættelsen af det flydende køn skabte "kønsforvirring", lød det. Men har nogen beviser for det? Nej.

På samme møde tilkendegav Socialdemokratiet, at kun lærerne og sundhedsplejerskerne skulle have lov at stå for seksualundervisningen. Sådan et forslag ville unægtelig ramme en organisation som Sex & Samfund, der jo også arbejde med kønsidentiteter.

Selve idéen om, at man i skolen skal styre kønssamtalen er en smule absurd, for Harry Styles i stiletter – eller litterært bekendtskab med Herman Bang – skal jo nok skabe "kønsforvirring" for de unge af sig selv. Spørgsmålet er, om skolen rammesætter samtalen om tolerance.

En bevægelse af folketingspolitikere – herunder Rasmus Jarlov, Henrik Dahl og Morten Messerschmidt – har kastet sig i krig mod "wokeness"; en usynlig, imaginær, kønspolitisk fjende, der er lige så svævende uvirkelig som Big Brother.

Læs også

Henrik Dahl fører sin kamp mod "LGBT-ideologien". Det er et begreb, der er tyvstjålet fra Polens stokkonservative PiS-parti, der stod bag de såkaldt "LGBT-frie" zoner i Polen.

Socialdemokraten Rasmus Stoklund, partiets nuværende politiske ordfører og højt på strå, har i en hel kronik i Politiken udtrykt sin varme støtte til Henrik Dahls tankesæt bredt set. Dét er bekymrende!

I kampen mellem de nationalkonservative og progressive er det afgørende, at Socialdemokratiet efter et valg står sammen med i hvert fald Enhedslisten, Alternativet, SF, Radikale Venstre og muligvis Venstre i kønskampen.

Som medlem af borgerrepræsentationen Laura Rosenvinge (S) så helt rigtig understregede, skabes uligheden også, når din baggrund (hvad end det er din etnicitet, seksualitet eller kønsidentitet) betyder, at du møder flere lukkede blikke i din dagligdag. Hvad fokusgruppe-analyser på Christiansborg lægger op til, at Socialdemokratiet burde gøre, kan man ikke forme politik ud fra.

Et flertal bestående af Enhedslisten, Alternativet, SF, Radikale, Socialdemokratiet og muligvis Venstre i kønsspørgsmålet handler om friheden for undervisningssektoren (til forskning og undervisning i køn uden politisk indblanding), støtte til LGBT+-organisationer, vilkår for hormonbehandling og kønsskifteoperation med anbefalet faglig ventetid, vilkår for adoption og familieliv i regnbuefamilier og meget andet.

Det handler også om den grundlæggende forståelse, der tegnes om køn og kønsidentiteter i den offentlige debat; for ord skaber virkelighed, som Grundtvig sagde det.

Tænk, hvis nu Herman Bang kunne gå som en linedanser på den regnbuefarvede tråd gennem historien og træde ud i København anno 2022

Emil Sloth Andersen (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Mange borgere – særligt i hovedstaden – kan ikke rummes særlig godt i et spidsborgerligt, forstokket kønsrolle-system, der kun taler i binære kasser. For hovedstaden er mangfoldig!

Vi har et væld af regnbuefamilier, LGBT+-borgere og mennesker, der søger nye vinde her. Men desværre tæller vi i hovedstaden jo også med i den statistik, der ifølge en undersøgelse fra LGBT+ Danmark og LGBT+ Ungdom fortæller, at over halvdelen af danske LGBT+-elever har udført selvskade eller overvejet selvmord.

Samtidig føler mange unge sig styret af kønsnormer på negativ vis, ifølge en undersøgelse fra Sex & Samfund. Netop derfor er det absurd – og til skade for unges frihed – at presse en alene binær biologisk kønsforståelse ned i skoleskemaet!

Det er særligt af hensyn til LGBT+-segmentet, at det her valg også er afgørende. Man kan ikke lade være med at spørge: tænk, hvis nu Herman Bang kunne gå som en linedanser på den regnbuefarvede tråd gennem historien og træde ud i København anno 2022.

Når Nikolaj Bøgh (K)Jakob Næsager og Christian Vigilius med en gajolfilosofisk tese hævder, at en samtale om køn – der går ud over den binære biologiske kønsforståelse – skaber forvirring hos individet, så er det ikke milevidt fra, hvordan man på Herman Bangs tid så homoseksualitet som en udefrakommende, negativ faktor, der kunne erobre individets sjæleliv. En slags neurose – for at bruge Brandes ord.

Kampen for tolerance formes i et sværdslag mellem de progressive og nationalkonservative. Det er vigtigt, vi vinder den her gang!

Emil Sloth Andersen (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen

Sproget er mildnet nu. Der er taget noget af trykket. Men mønstret er desværre alt for genkendeligt. 

Når det gælder de børn og unge, der i dag ikke befinder sig godt i den binære biologiske kønsstruktur, skal vi – ifølge de nationalkonservative kræfter – nu igen, igen passe på, at de ikke bliver opslugt af udenlandske fordærvende tendenser; denne gang den udefinerbare woke-bevægelse.

Væk er fokus på fællesskabets tolerance. Individet står med problemet selv. Som det skete i starten af 1900-tallet, i 50’erne og igen i 2022.

Kampen for tolerance formes i et sværdslag mellem de progressive og nationalkonservative. Det er vigtigt, vi vinder den her gang!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00