Debat

Borgmester afviser ønske om flere el-løbehjul: De løser hverken trængslen eller klimakrisen

Der er ingen evidens for, at elløbehjul skulle kunne reducere antallet af biler i København, som Jens-Kristian Lütken påstår. Det skriver teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Elløbehjul vil sandsynligvis ikke reducere&nbsp;antallet af biler i København, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL).<br>
Elløbehjul vil sandsynligvis ikke reducere antallet af biler i København, skriver Ninna Hedeager Olsen (EL).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ninna Hedeager Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For under et år siden så København anderledes ud. Elløbehjul flød overalt på byens fortove, indtil et flertal i borgerrepræsentationen fik sat en stopper for det i december sidste år.

Nu ligner byen heldigvis sig selv igen. Byens fejemaskiner kan igen ubesværet komme omkring, ligesom ældre og mennesker med handicap eller nedsat syn ikke længere skal opleve Københavns fortove som en forhindringsbane. Det er jeg personligt meget glad for.

I fredags kunne man så læse et indlæg i Altinget fra Jens-Kristian Lütken (V), der taler for at få udlejningsløbehjulene tilbage i de københavnske gader. Angiveligt fordi elløbehjulene skulle være en "transportform, der vil kunne skabe mere grøn omstilling" og "reducere antallet af biler i byen".

Ingen klimaeffekt

Den grønne omstilling ligger højt på min og Enhedslistens dagsorden, ligesom vi dagligt arbejder på løsninger, der skal reducere mængden af biltrafik i byen. Men at elløbehjul skulle være løsningen, har jeg meget svært ved at se for mig.

Jeg tvivler stærkt på, at biltrafikken reduceres, fordi flere københavnere får mulighed for at leje et elløbehjul.

Ninna Hedeager Olsen (EL)
Teknik- og miljøborgmester i København

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderede op til forhandlingerne om de nye restriktioner, at udlejningsløbehjulene ikke havde nogen effekt i forhold til københavnernes brug af bilen. Til gengæld er gående og folk på cykel mere tilbøjelige til at tage et løbehjul, og det hjælper hverken på den grønne omstilling eller trængselsproblemerne på vejene.

Hvis Jens-Kristian Lütken ligger inde med noget ny evidens, der skulle vise det modsatte, ser jeg selvfølgelig gerne på det. Men jeg tvivler stærkt på, at biltrafikken reduceres, fordi flere københavnere får mulighed for at leje et elløbehjul.

Vi har ikke forbudt løbehjul

Jens-Kristian Lütken tager ligeledes fejl, når han skriver, at Københavns Kommune har "forbudt udlejning af elløbehjul i langt størstedelen af byen". Det er en udbredt misforståelse.

Udlejningsfirmaerne er og har altid været i deres gode ret til at finde et erhvervslejemål, hvorfra de kan drive deres forretning på lige vilkår med alle andre kommercielle foretagender i byen.

Det er til gengæld konkurrenceforvridende, at løbehjulsudlejerne kan foretage deres udlejning fra hvilket som helt fortov, som alle københavnere betaler deres kommuneskat til at have adgang til.

Vi har brug for pladsen til bænke, blomsterkasser, affaldsløsninger, bredere fortove og cykelstier, så folk kan komme frem. Så må udlejning af køretøjer foregå fra butikker og lejede arealer foran butikker, hvor der er plads.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

0:000:00