3F København: Borgmester forklæder besparelser på sprogskoler

REPLIK: Københavns beskæftigelsesborgmesters nye sprogtilbud dækker over, at kommunen vil spare ni millioner på kommunens sprogskoler, skriver Ditte Mørck.

Ditte Mørck
Vejleder ved 3F København og medlem af Enhedslisten

Borgmester for beskæftigelse og integration i Københavns Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard (V) skriver i et debatindlæg i Altinget om, hvordan hun vil hjælpe de ledige københavnere, der ikke taler dansk, med at få job et job.

Hun skriver, at hun arbejder "for et målrettet tilbud med 'jobdansk' – jobrettet danskundervisning – hvor udenlandske ledige kan blive bedre til dansk og få hjælp til at finde de jobs, hvor de kan gøre brug af deres nye sprogkundskaber".

Det, som hun ikke fortæller, er dog, at tilbuddet kun kommer i stand, fordi kommunen påtænker at spare ni millioner på kommunens sprogskole, CBSI.

Adgang til uddannelser bliver taget væk
Man vil altså fjerne muligheden for rigtig sprogskoleundervisning for 80 procent af de ledige i København og erstatte det med et forløb, som ingen kender det nøjagtige indhold af.

Sikkert er det dog, at den garanti, der følger med rigtig danskuddannelse, nemlig adgang til at komme ind på uddannelser og kurser, bliver taget væk, hvis Venstre får flertal for deres besparelse.

Det er endda i en tid, hvor masser af jobs forsvinder, og hvor der er ekstra behov for, at flere uddanner sig og flytter over i brancher, der ikke er så coronafølsomme. Det er en pointe, som borgmesteren ovenikøbet selv fremhæver i indlægget.

Hun skriver, at "mange rengøringsjob, som man før kunne få, også med dårlige danskkundskaber, er væk, og meget tyder på, at krisen i turisme- og oplevelsesbranchen bliver så alvorlig, at der på mellemlang sigt forsvinder virkelig mange servicejobs".

Taberne i det store spil 
Hykleriet er til at få øje på. Man vil fjerne mulighederne for adgangsgivende sprogskoleundervisning og erstatte det med månedlange aktiveringsforløb, hvor der ikke uddannelseskrav til lærerne, der står for undervisningen.

Borgmesterens jobrettede undervisning består desuden af et element, som vi allerede kender: Langvarige praktikforløb, der ikke bliver til ordinært arbejde, men hvor firmaer får masser af gratis arbejdskraft.

Det er tydeligt, at det bliver københavnerne, der ikke kan dansk, der bliver taberne i det store spil. De er nemlig afhængige af jobs, der ikke kræver, at man kan sproget. Og det er de jobs, der forsvinder.

Forrige artikel BL: Politikere skal rydde hindringer for den blandede by af vejen BL: Politikere skal rydde hindringer for den blandede by af vejen Næste artikel Klaus Bondam: Københavns vokseværk giver enorme udfordringer Klaus Bondam: Københavns vokseværk giver enorme udfordringer