Debat

DGI: Mangfoldighed i beslutningsprocesser gør os klogere, skarpere og bæredygtige

Der er meget at hente, hvis vi mødes og forenes på tværs af forskellige baggrunde, erfaringer, idéer og livsvilkår. Derfor skal vi tale om mangfoldighed og sætte fælles retning, skriver DGI-formand Charlotte Bach Thomassen.

Der er brug for at arbejde målrettet med mangfoldighed og diversitet, hvis vi ønsker at tiltrække, fastholde og udvikle frivillige, valgte og ansatte fra alle dele af samfundet, med forskellige præferencer og baggrunde, skriver Charlotte Bach Thomassen.
Der er brug for at arbejde målrettet med mangfoldighed og diversitet, hvis vi ønsker at tiltrække, fastholde og udvikle frivillige, valgte og ansatte fra alle dele af samfundet, med forskellige præferencer og baggrunde, skriver Charlotte Bach Thomassen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Charlotte Bach Thomassen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lokalt, nationalt og internationalt arbejder vi i DGI for, at der er plads til alle, som ønsker at være en del af stærke aktive fællesskaber. Alle skal føle sig velkomne og inkluderet i idrætsforeningernes aktiviteter.

Det er lettere sagt end gjort. Og det handler om kultur, for i foreningslivet har vi fokus på den menneskelige og sociale bundlinje.

I DGI tror vi på, at der er meget at hente, hvis vi mødes og forenes på tværs af forskellige baggrunde, erfaringer, idéer og livsvilkår.

Derfor skal vi tale om mangfoldighed og sætte fælles retning, og det gjorde vi senest på DGI's årsmøde i november, hvor de delegerede besluttede en Politik for mangfoldighed og diversitet.

30 procent fra mangfoldighedskategorier

Politiken er en naturlig del af DGI's arbejde med god ledelsesskik, og formålet er også at udvikle aktiviteter og værktøjer, der kan inspirere og tages i brug af idrætsforeninger i hele landet.

Samtidig ønsker vi at gå forrest som organisation og forpligte hinanden på at arbejde bevidst med mangfoldighed og diversitet i rekruttering og fastholdelse af bestyrelsesmedlemmer og idrætsledelser regionalt og nationalt.

Vi står ikke på bar bund i forhold til viden og erfaring om positive effekter af at arbejde med mangfoldighed og diversitet.

Charlotte Bach Thomassen
Formand, DGI

For der er brug for at arbejde målrettet med mangfoldighed og diversitet, hvis vi ønsker at tiltrække, fastholde og udvikle frivillige, valgte og ansatte fra alle dele af samfundet, med forskellige præferencer og baggrunde.

Og vi tror på, at vi som organisation opnår større kreativitet og bedre resultater, hvis vi har bred repræsentation i vores politiske drøftelser og strategiske beslutninger.

Vores ambition er, at forskellige mangfoldighedskategorier, som køn, alder, etnisk oprindelse, handicap, geografi, religion og seksuel orientering samlet udgør 30 procent i DGI's demokratiske og medlemsvalgte fora, for eksempel DGI’s hovedbestyrelse.

Vi registrerer ikke data, men vi vil fremadrettet årligt vurdere fremdrift i arbejdet og beskrive status og planer for mangfoldighed og diversitet. Vi skal løbende tale om diversitet og mangfoldighed. Med det mål at være mere mangfoldige.

Plads til alle i foreningslivet

I DGI skal vi afspejle vores mangfoldige medlemmer – idrætsforeningerne og deres frivillige og medlemmer. Vi arbejder allerede med den gode velkomst af nye medlemmer i Velkomstforeninger i DGI.

Temadebat

Ledelsesgangene i de danske idrætsorganisationer har historisk set været relativt mandsdominerede, og flere organisationer mener nu, at idrætsbranchen ville have gavn af større diversitet og mangfoldighed.

Men er det organisationerne selv, der bærer ansvaret for at skabe forandring? Eller kræver det politisk handling fra Christiansborg? Og er demografien i beslutningslaget i sidste ende kandidaternes eget ansvar?

De spørgsmål stiller Altinget Idræt til en række idrætspolitiske aktører i denne temadebat.

Andre aktører, der ønsker at deltage i debatten, er også meget velkomne til at sende et debatindlæg til [email protected].

Vores aktiviteter under navnet boost-trivslen fremmer fællesskabets ansvar som omdrejningspunkt for gode idrætsoplevelser for børn og unge.

Og sammen med Idrættens Regnbuekoalition med blandt andet DBU og Amnesty sætter vi fokus på god tone, respekt og anerkendelse af forskellighed på og uden for banen.

I august blev der afholdt EuroGames i København, som en del af verdens største LGBT+-event. En stærk markør for de barrierer, vi kan nedbryde, når vi respekterer hinanden og arbejder inkluderende i stedet for ekskluderende.

Til åbningen af EuroGames sendte jeg og en række andre talere en hyldest til deltagernes engagement og mod som rollemodeller i forhold til mere diversitet.

Vi sendte også et vigtigt budskab til de ledere ude i verden, som strammer grebet om bestemte befolkningsgrupper og deres ret til naturligt at være en del af fællesskabet.

Lover godt for de kommende år

Vi står ikke på bar bund i forhold til viden og erfaring om positive effekter af at arbejde med mangfoldighed og diversitet.

Et hav af undersøgelser viser, at mangfoldighed i beslutningsprocesser gør os klogere, skarpere og bæredygtige.

DGI's politik for mangfoldighed og diversitet, som særligt har fokus på beslutningstagere i DGI, skabte en god debat op til og på vores årsmøde i november.

Det lover godt for de kommende års arbejde. Et arbejde, der er helt nødvendigt, og som jeg er sikker på vil bringe dansk idræts- og foreningsliv godt og mere mangfoldig ind i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00