Amnesty mener, Qatar svigter retten til liv. Men ngo'en støtter ikke VM-boykot

Ny rapport dokumenterer, at Qatar ikke undersøger dødsårsager hos unge migrantarbejdere og undlader at fortælle de efterladte, at de har mistet et familiemedlem. Alligevel går hverken Amnesty eller DBU ind for boykot af VM i Qatar.

Tusindvis af unge migrantarbejdere er døde, siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden. En række af dem er døde i forbindelse med stadionbyggeri i op til 40 graders varme.
Tusindvis af unge migrantarbejdere er døde, siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden. En række af dem er døde i forbindelse med stadionbyggeri i op til 40 graders varme.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

På trods af nye, alvorlige afsløringer af forholdene for Qatars migrantarbejdere anbefaler Amnesty ikke, at det danske fodboldlandshold boykotter VM i 2022.

Det tror på, at kritisk dialog kan skabe forbedringer i ørkenstaten, lyder det.

"Vi forholder os til, hvad vi synes, der er bedst for menneskerettighederne," siger Annette Stubkjær, der er politisk rådgiver i Amnesty.

Det er ellers Amnesty International, der står bag den nye rapport, som dokumenterer, at tusindvis af unge migrantarbejdere er døde af uforklarlige årsager, siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden. 

"Den data, der er til rådighed hos myndighederne omkring de her dødsfald, er af virkelig dårlig kvalitet. Det er en forsømmelse af deres internationale forpligtelser, at de ikke undersøger dødsfaldene tilstrækkeligt," siger Annette Stubkjær.

Samtidig undlader Qatar-regimet at fortælle de efterladte, at de har mistet et familiemedlem.

"Samtlige af de familier til afdøde migrantarbejdere, vi har talt med, har ikke fået besked om dødsfaldene. Og de har heller ikke modtaget den kompensation, som de har krav på," siger Annette Stubkjær.

Nu kan vi se, at Qatar også svigter migrantarbejderne, når de dør.

Annette Stubkjær
Politisk rådgiver, Amnesty

Svigter migrantarbejdernes familier
Samlet set tegner rapporten et mistrøstigt billede af Qatars behandling af migrantarbejderne og deres familier.

"Det er alt for dårligt og virkelig trist, at det her finder sted. Vi vidste godt, at Qatar svigter migrantarbejderne i forhold til deres arbejdstagerrettigheder. Men nu kan vi se, at Qatar også svigter migrantarbejderne, når de dør," siger Annette Stubkjær og fortsætter.

 "Qatar forsømmer sin forpligtelse til at overholde retten til liv."

Hun understreger, at der er sket forbedringer. Blandt andet har styret i maj måned indført ny lovgivning, der giver migrantarbejderne mulighed for at bede om pause.

"Men hver gang, der bliver indført forbedringer i Qatar, ser vi også, at de ikke bliver implementeret ordentligt i praksis," siger Annette Stubkjær.

Samtidig har den nye lovgivning en indbygget svaghed, mener Amnesty. For nok har arbejderne fået ret til at bede om pause, men det er ikke et krav, arbejdsgiverne efterkommer ønsket.

"Det er blevet skrevet ned på papir, at der skal være mulighed for at tage pauser, men hvis ikke det bliver skrevet ind i loven som en forpligtelse for arbejdsgiverne, så tror vi ikke på, at det bliver håndhævet i praksis," siger Annette Stubkjær.

 Hver gang, der bliver indført forbedringer i Qatar, ser vi også, at de ikke bliver implementeret ordentligt i praksis

Annette Stubkjær
Politisk rådgiver, Amnesty

Støtter ikke boykot
Alligevel mener Amnesty, at der løbende bliver skabt små forbedringer i Qatar på grund af pres fra en stribe internationale aktører. Derfor er Amensty fortsat ikke klar til at støtte et boykot af VM i Qatar.

"Vi har så nogle krav og anbefalinger; blandt andet at der skal nedsættes en ekspertgruppe til at undersøge omkomne migrantarbejdernes dødsattester, og at deres familier bliver tilstrækkeligt kompenseret. Og så selvfølgelig, at man forhindrer, at dødsfaldene sker i første omgang," siger Annette Stubkjær.

Men hvis vi står her om et år, og der stadig sker dødsfald af migrantarbejderne, familier ikke bliver kompenseret og det halter med implementering af reformerne. Vil Amnesty så sige 'nok er nok´ og anbefale boykot af VM i Qatar?

 "Jeg kan godt forstå, at du spørger, og jeg kan godt forstå, at andre er frustrerede og har lyst til at råbe boykot. Men jeg kan ikke gisne om, hvad der kommer til at ske fremadrettet. Jeg kan kun sige, at lige nu er vores anbefaling kritisk dialog, og at DBU stiller klare krav til FIFA, så man kan få dem til at presse på for at forbedre forholdene for migrantarbejderne i Qatar."

 

Lige nu er vores anbefaling kritisk dialog, og at DBU stiller klare krav til FIFA

Annette Stubkjær
Politisk rådgiver, Amnesty

DBU fortsætter kritisk dialog
I DBU glæder man sig over, at Amnesty arbejder for at bringe frem, hvad der foregår i Qatar. Men man ærgrer sig over, at migrantarbejdere stadig dør i varmen, og at de lokale myndigheder undlader at lave tilbundsgående unersøgelser af dødsårsagerne.

"Samlet set er der rigtig meget, man kan blive rigtig træt af i forhold til, hvordan tingene foregår i Qatar. Men på den anden side skal man huske på de små fremskridt, der trods alt sker. De fremskridt er mindre, end vi kunne ønske os. Men samtidig skal vi huske på, at de gør en reel forskel for de mennesker, der er dernede," siger adm. direktør i DBU, Jakob Jensen.

Derfor får rapporten heller ikke forbundet til at blive væk fra VM, hvis fodboldlandsholdet kvalificerer sig.

"Vi er en fodboldorganisation, som er sat i verden for at spille fodbold. VM er den flotteste scene, og det vil vi gerne deltage ved," siger Jakob Jensen og fortsætter.

"Skulle nogen beslutte et boykot, der gælder hele Danmarks relation til Qatar, så vil vi selvfølgelig rette ind efter det. Men det kan ikke være et enkelt fodboldforbund, der skal tage stilling til, om man skal lukke de diplomatiske forbindelser eller alle andre forbindelser med et land."

Det kan ikke være et enkelt fodboldforbund, der skal tage stilling til, om man skal lukke de diplomatiske forbindelser eller alle andre forbindelser med et land

Jakob Jensen
Adm. direktør, DBU

I stedet vil DBU sammen med andre fodboldforbund fortsætte den kritiske dialog med FIFA for blandt andet at sikre fuld implementering af reformerne af migrantarbejdernes arbejdsvilkår.

"Vores mål er at skubbe på, så der sker nogle små forandringer, selvom vi er meget langt fra danske arbejdsmiljøstandarder," siger Jakob Jensen.

Skulle det danske landshold kvalificere sig, vil DBU samtidig bruge platformen i Qatar til at sætte fokus på menneskerettighederne. Men DBU-direktøren vil endnu ikke fortælle, hvad man helt konkret har tænkt sig at gøre.

"Nu koncentrerer vi os i første omgang om at kvalificere os, men vi har en åben bruttoliste med tiltag, som vi drøtder med os selv og vores partnere. Og de tiltag afhænger jo også af, hvad der kommer til at ske frem mod VM. For mit håb er selvfølgelig, at det pres, som flere og flere byder ind med, betyder endnu flere forbedringer for migrantarbejderne i Qatar," siger Jakob Jensen.

Præcisering Mandag 14.28: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Amnesty anbefaler, at DBU deltager ved VM i Qatar. Den korrekte udlægning er, at Amnesty ikke støtter boykot. Derfor er artiklen nu præciseret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Jensen

Departementschef, Børne- og Undervisningsministeriet, fhv. adm. direktør, DBU
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00