Debat

Rådet for Socialt Udsatte: Så snart valget er ovre, må politikerne sikre, at energikrisen ikke bliver en social krise

Samfundskriser har det med at gå hårdest ud over dem, som i forvejen har mindst. Der er akut behov for økonomisk hjælp, hvis energi- og inflationskrisen ikke skal udvikle sig til en social krise, hvor mennesker mister deres bolig, og sociale problemer forværres, skriver Kira West. 

I september præsenterede Finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens vinterhjælpspakke, som bl.a. gør det muligt at udskyde dele af ens energiregning til et senere tidspunkt. 
I september præsenterede Finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens vinterhjælpspakke, som bl.a. gør det muligt at udskyde dele af ens energiregning til et senere tidspunkt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kira West
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den buldrende energi- og inflationskrise har allerede sendt socialt udsatte mennesker på gaden, og endnu flere er på randen til at miste deres hjem, fordi deres pressede økonomi ikke kan klare de høje regninger og ekstra leveomkostninger.

Temadebat: Hvordan skal Danmark klare sig gennem energikrisen?

Danmark står midt i en forsyningskrise, hvor energipriserne er på himmelflugt. Flere virksomheder frygter for deres overlevelse, mens borgere risikerer regninger på flere tusinde kroner mere, end de er vant til.

Men hvordan Danmark bedst gennem energikrisen på både kort og lang sigt? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatredaktør Caroline Boas.

Som det første efter folketingsvalget er der alvorligt brug for holdbare løsninger for de mest udsatte, som rammes hårdest af krisen og er i overhængende fare for at få forværret sociale problemer og miste deres bolig.

Men der er også brug for at handle lige nu og her.

Der er brug for, at kommuner – i samarbejde med boligorganisationer og civilsamfundsorganisationer - gør en opsøgende, målrettet indsats for at finde dem, der har allermest brug for hjælp lige nu.

Kommunerne skal vise fleksibilitet

Kommunerne må bruge alle de muligheder, de har, for at yde akut økonomisk hjælp, så vi undgår, at krisen skubber endnu flere mennesker ud i en situation, hvor de ikke har penge til mad, medicin og andre basale fornødenheder – og hvor de i værste fald mister deres bolig.

Her og nu opfordrer Rådet for Socialt Udsatte inderligt kommunerne til at udvise fleksibilitet og til at handle hurtigt og målrettet. Tiden er ikke til bureaukrati og stramme fortolkninger af kriterier

Kira West
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

Der er allerede flere muligheder inden for lovgivningen for at yde akut økonomisk hjælp til mennesker og familier, som er i risiko for ikke at kunne opretholde deres livsførelse og klare sig selv i fremtiden. Og de muligheder skal bruges nu!

Derfor er det frustrerende, at den pulje på 100 millioner kroner, som folketinget har afsat i år til enkeltydelser målrettet mennesker, der ikke kan betale deres regninger, stort set ikke er blevet søgt og derfor ikke kommer ud og virke for dem, der har allermest brug for dem.

Flere kommuner forklarer den manglende søgning med, at kriterierne for at søge puljen er for stramme. At der kun kan gives støtte til uforudsete udgifter, hvilket man ikke kan kalde forhøjede el-, varme- og huslejeudgifter. Og det kan man heller ikke under normale omstændigheder.

Men omstændighederne er langt fra normale. Vi er i stærkt uforudsete omstændigheder med historisk høj inflation som følge af faktorer, som må siges at være ude af hænderne på kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og andre mennesker med en stram økonomi.

Læs også

Det havde været ønskeligt, at kriterierne for puljen fra starten var formuleret, så pengene nemt og hurtigt kunne komme ud og virke for dem, der har allermest brug for dem. Det må der komme styr på efter valget.

Her og nu opfordrer Rådet for Socialt Udsatte inderligt kommunerne til at udvise fleksibilitet og til at handle hurtigt og målrettet. Tiden er ikke til bureaukrati og stramme fortolkninger af kriterier. Under corona-krisen fandt vi de hurtige løsninger, fordi vi var fleksible, så derfor kan vi også nu.

Fritagelse fra låneordning

I øjeblikket har valgkampen sat en stopper for det politiske arbejde. Men ligeså snart valget er ovre, må politikerne finde løsninger, som sikrer, at krisen ikke får for store sociale omkostninger.

Dermed risikerer hjælpepakken at sætte en gruppe i forvejen udsatte borgere i gæld til staten uden udsigt til at kunne betale lånet tilbage. Og gæld låser mennesker fast i social udsathed

Kira West
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

I regeringens ”vinterhjælpspakke” foreslås en loft- og låneordning for el-, gas- og fjernvarmeregninger. Det betyder, at det bliver muligt at udskyde dele af denne vinters regninger til senere afbetaling til en lav rente.

For de fleste vil det være en stor hjælp. Men mange socialt udsatte mennesker på overførselsindkomster har i forvejen skåret alle udgifter ind til benet, og de vil derfor ikke være i stand til at tilbagebetale den udskudte energiregning på et senere tidspunkt.

Dermed risikerer hjælpepakken at sætte en gruppe i forvejen udsatte borgere i gæld til staten uden udsigt til at kunne betale lånet tilbage. Og gæld låser mennesker fast i social udsathed.

Vi foreslår derfor, at regeringens loft- og låneordning for særligt udsatte grupper på overførselsindkomster gøres til et reelt loft, der ikke skal betales tilbage. Forslaget kan for eksempel målrettes aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister uden formue.

På samme måde foreslår vi, at boligstøtteordningen tilpasses midlertidigt til de høje energipriser, så lejere med lave indkomster får højere tilskud til lejeudgifter, som BL også foreslår.

Situationen er kritisk, og vi skal forhindre, at krisen får for store sociale, menneskelige og økonomiske omkostninger.

Derfor: Fritag socialt udsatte for tilbagebetaling af vinterpakke-lån, giv ekstra boligstøtte til lejere med de laveste indkomster og sørg for akutte enkeltydelser til socialt udsatte, som ikke har råd til el- og varmeregningen.

Det haster!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira West

Formand, Rådet for Social Udsatte, direktør, Hjem til Alle Alliancen
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), diplomuddannelse i ledelse (2012)

0:000:00