Debat

Alternativets EP-kandidat: Gør som EU-Kommissionen foreslår og drop anlægsloftet på grønne projekter

Grønne initiativer skal ikke bremses af administrative økonomiregler. Finansministeren bør gøre som EU-Kommissionen siger og sløjfe budgetloven og det kommunale anlægsloft på grønne projekter hurtigst muligt, skriver Jan Kristoffersen.

EU-kommissionen kommer danske byrådspolitikere til undsætning og anbefaler regeringen at lade kommunale og regionale investeringer i grønne projekter stå udenfor budgetlov og anlægsloft, skriver Jan Kristoffersen.
EU-kommissionen kommer danske byrådspolitikere til undsætning og anbefaler regeringen at lade kommunale og regionale investeringer i grønne projekter stå udenfor budgetlov og anlægsloft, skriver Jan Kristoffersen.Foto: Line Høvik Søby
Jan Kristoffersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grøn omstilling og kamp mod klimaforandringer har høj politisk prioritet. Det er der bred politisk enighed om. På overfladen. Det er først når der skal handles, at den grønne overflade krakelerer, og sorte, røde, blå og lilla farver træder frem i lyset.

Det er både ærgerligt og skuffende. Ikke, at andre mener noget andet end jeg og Alternativet. Sådan er det nu engang i politik. Men, at partier og regeringer udgiver sig for noget, for derefter at handle modsat eller modsætte sig handling med mærkelige og tilpassede forklaringer, som for eksempel budgetlov eller anlægsloft.

Vi ser det lige nu med EU's naturgenopretningspakke, hvor Danmark kæmper indædt imod natur, og for at tilgodese et fiskeri, hvor kvotekonger stadig regerer uden hensyn livet i havet på langt sigt. Men det her er ikke en klagesang om den sag. Det er en opfordring til handling i en anden.

Nu er der nemlig dukket en grøn mulighed op, og jeg både håber og opfordrer vores regering og finansminister til at tage muligheden. En mulighed som kommer fra EU-kommissionen og rækker ud i hele landet. Skanderborg, Viborg, Thisted og København.

Læs også

Grøn omstilling bremses af økonomiregler
Jeg hører ofte, at der er langt fra det enkelte byråd til Bruxelles. Derfor syntes jeg også, at det er vigtigt, at fremhæve, når Bruxelles kommer med et vink med en vognstang og en helt grøn anbefaling, som jeg tænker, at et bredt flertal af politikere rundt om i vores byråd og regioner vil nikke anerkendende til.

For hvis du er folkevalgt politiker og sidder i et Danmarks lokale politiske beslutningsrum, kan det nogle gange opleves som om, at sund fornuft og praktiske løsninger til fordel for en grøn omstilling slås ned af snørklede regler og økonomi.

Det er frustrerende, når reel praktisk grøn omstilling slås ned med henvisninger til regler om økonomi, og ikke med henvisning til, at der ikke er råd.

Jan Kristoffersen (ALT)
Kandidat til Europa-Parlamentet (ALT), politisk rådgiver, Alternativet

Byrådet sidder med en god ide, som for eksempel at energieffektivisere en offentlig bygning, og oplever herefter, at ideen må lægges i skuffen på grund af økonomiske forhindringer, der har baggrund i Finansministeriets tolkning af budgetloven og det aftalte anlægsloft.

Mange lokalpolitikere opgiver at kæmpe videre når først den lokale forvaltning har påtalt, at det formentlig strider mod budgetlov eller anlægsloft. Det er fuldt forståeligt. Både at forvaltningen agerer forsigtigt, og at en lokalpolitiker lægger ideen ned i skuffen.

Man skal vælge sine kampe, især når man skal passe politik ved siden af sit almindelige arbejde. Men det er frustrerende, når reel praktisk grøn omstilling slås ned med henvisninger til regler om økonomi, og ikke med henvisning til, at der ikke er råd.

Finansministeren skal lytte til Bruxelles
Nu kommer EU-kommissionen så heldigvis de danske politikere, der sidder udenfor Christiansborg til undsætning. I sin forårsstatus over dansk økonomi, kommer Kommissionen nemlig med en anbefaling til regeringen og Christiansborg. Lad kommunale og regionale investeringer i grønne projekter stå udenfor budgetlov og anlægsloft. Det er gemt lidt væk i Kommissionens anbefalinger, men anbefalingen er helt klar i afsnit 29, side 8.

Jeg opfordrer vores finansminister til at følge det gode forslag fra Bruxelles. Hvis Danmark skal være det grønne foregangsland, som regeringen jo ofte siger vi er, er det efter min opfattelse, en anbefaling, vi ikke kan sige nej til. For ikke nok med, at det sætter gang i grønne projekter i hele landet. Det frigiver også midler og råderum til investeringer i den borgernære velfærd.

Så kom nu, kære finansminister. Sløjf loftet. Det vil vække glæde i både byråd og Bruxelles.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jan Kristoffersen

Politisk rådgiver, Alternativet, medlem, Skatterådet
LL.B (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024