Boligminister på vej med 'Låsby-Svendsen-lov'

BOLIGHAJER: Boligminister Carsten Hansen (S) fremlægger inden længe en lov, der skal give kommunerne bedre mulighed for at "knalde Låsby-Svendsen-typer". Venstre, DF og udlejerne tvivler på effekten.
Foto: Colourbox
Tyson W. LyallSusie Lund
Aldrig mere Låsby-Svendsen.

Sådan lyder mantraet fra boligminister Carsten Hansen, der nu vil gøre endeligt op med typer som den østjyske forretningsmand Jens Peter "Låsby" Svendsen, der i mange år har været kendt som udlejer af faldefærdige bygninger.

Derfor vil han inden længe fremlægge et lovforslag, der skal give landets kommuner beføjelse til at indklage udlejere af misvedligeholdte lejemål til huslejenævnet.

"Man skal kunne knalde Låsby-Svendsen-typer, der lejer billige boliger og ruiner ud til familier og andre," siger han i et interview med Altinget | Bolig (Læs Carsten Hansen får hænderne fulde af ghetto, energi og udsættelser).

3 strikes out-model
I dag er det kun lejeren, der kan indklage sin udlejer for huslejenævnet, og det er ikke nok i kampen mod spekulative bolighajer, mener ministeren.

Man skal kunne knalde Låsby-Svendsen-typer, der lejer billige boliger og ruiner ud til familier og andre.

Carsten Hansen (S)
Boligminister

Derfor skal også kommunen kunne gribe ind.

Samtidig vil Carsten Hansen arbejde med en såkaldt 3 strikes and out-model, hvor udlejere, der er dømt tre gange inden for to år, helt mister muligheden for at udleje igen.

Den ide er nok sympatisk, men effekten kan blive sparsom, lyder det både fra Venstre, Dansk Folkeparti og Ejendomsforeningen Danmark.

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, peger først og fremmest på, at der i dag allerede eksisterer omfattende muligheder for at frakende retten til at administrere udlejningsejendomme (se fakta fra lejeloven under artiklen).

"Det lyder handlekraftigt, men der er allerede mange muligheder for det. Det er få huslejenævnsafgørelser, hvor udlejere er blevet dømt for tre forhold, men de burde allerede være omfattet af de andre sanktioner," siger Louise Schack Elholm.

DF: Udvid strafferammen
Det nye bliver altså imidlertid, at kommunerne kan komme på banen, og den ide finder Dansk Folkepartis ordfører Karina Adsbøl for "sympatisk". 

Men der skal spilles på flere tangenter, tilføjer hun.

"Problemet med Carsten Hansens idé er, at det er svært at få bolighajerne dømt på grund af den nuværende forældelsesfrist på to år. Det har vi eksempelvis tidligere hørt fra en anklager fra Københavns politi," lyder det fra Karina Adsbøl.

Hun gør derfor opmærksom på Beslutningsforslag B24, som partiet tidligere har haft oppe i Folketingssalen, og som sigter mod at forlænge forældelsesfristen i sager mod såkaldte bolighajer.

"Når man har svært ved at fælde bolighajerne i første omgang, er det luft, når Carsten Hansen foreslår, at bolighajerne skal miste retten til at udleje boliger, hvis de bliver dømt tre gange inden for to år. Det er urealistisk, da sagerne ofte trækker ud og dermed risikerer at falde for forældelsesfristen," tilføjer Karina Adsbøl.

Ejendomsforeningen Danmark: Retmæssige udfordringer
Hos udlejerne i Ejendomsforeningen Danmark er man spændt på at se, hvordan ministerens lovforslag helt nøjagtigt kommer til at tage sig ud.

Ideen er fornuftig, men man kan risikere at skyde gråspurve med kanoner, siger foreningens direktør, Torben Christensen.

"Hvis det kommer til at ramme udlejere, der gør, som de skal, men hvor kommunen er særlig emsig, så sætter man et kæmpe bureaukrati i værk," siger han og peger på flere juridiske problematikker ved forslaget.

"Det er kommunerne selv, der har huslejenævnene, så i virkeligheden ville de jo så skulle klage til sig selv. Det kan man stille spørgsmålstegn ved i retmæssig forstand."

"Huslejenævnet bliver samtidig ofte underkendt i boligretten. Nogle huslejenævn har tårnhøje tal for underkendelse efterfølgende. Det gælder fx. i Randers. Hvis det er sådan, det forholder sig, så kan det gå hen og blive et meget giftigt system fra ministeren," slutter Torben Christensen.

Dokumentation
Lejeloven af oktober 2009.

Om frakendelse af retten til at administrere udlejningsejendomme

§ 113 a. Ejere af udlejede beboelseslejligheder kan ved dom frakendes retten til at administrere ejendomme med udlejede beboelseslejligheder eller til at bestemme, hvem der skal administrere ejerens ejendomme med udlejede beboelseslejligheder.

Dette gælder dog ikke for ejere af én udlejet beboelseslejlighed. Frakendelse kan ske på tid fra 1 til 5 år regnet fra endelig dom.

Stk. 2. Frakendelse i medfør af stk. 1 kan ske, såfremt en ejer gentagne gange groft har tilsidesat reglerne i denne lov eller reglerne i lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Stk. 3. Frakendelse i medfør af stk. 1 kan i øvrigt ske i tilfælde, hvor en ejer

1) to gange er idømt bøde- eller fængselsstraf i medfør af bestemmelserne i denne lov, lov om midlertidig regulering af boligforholdene, lov om byfornyelse og boligforbedring, og lov om byfornyelse og udvikling af byer,

2) to gange er idømt bødestraf i medfør af byggeloven for at undlade at foretage vedligeholdelsesarbejder, som er nødvendige for at undgå, at der opstår fare for en bebyggelses beboere eller andre,

3) to gange har været under tvungen administration, jf. lov om tvungen administration af udlejningsejendomme,

4) ikke har efterlevet tre eller flere endelige huslejenævnsafgørelser inden for en periode på 2 år eller

5) tre eller flere gange af Grundejernes Investeringsfond, jf. § 60 i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, har fået påbegyndt arbejder inden for en periode på 10 år.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00