Borgmestre forsvarer byggeplaner i Grønt Danmarkskort: ”Vi har brug for fleksibilitet”

NATUR: Det er nødvendigt at have udviklingsområder ved kysterne, som overlapper med Grønt Danmarkskort. Sådan lyder det fra en række jyske kommuner, der forsvarer regeringens planer om at tillade byggeri i områder med naturværdi.

22 af de 91 nye udviklingsområder, som regeringen vil udpege, ligger helt eller delvist inden for Grønt Danmarkskort (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
22 af de 91 nye udviklingsområder, som regeringen vil udpege, ligger helt eller delvist inden for Grønt Danmarkskort (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

I Aalborg har vi ingen ambitioner om at file i Det Grønne Danmarkskort. Men vi vil hellere arbejde med kvalitet end kvantitet.

Hans Henrik Henriksen (S), rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune

En række kommuner landet over har fået stor appetit på at bygge boliger og tillade erhverv nær kysterne.

Også selvom byggeplanerne i flere tilfælde ligger oven i Grønt Danmarkskort, der ellers skal sikre flere uforstyrrede og sammenhængende naturarealer.

Det viser udkastet til det nye landsplandirektiv, som netop har været i høring. Her foreslår erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) at etablere 91 nye udviklingsområder med "mulighed for at give tilladelse til virksomheder og anlæg."

Dokumentation

Hvad er Grønt Danmarkskort?

Grønt Danmarkskort skal sikre en forstærket indsats for større og mere sammenhængende naturområder. Med Grønt Danmarkskort understøttes opfyldelsen af FN's og EU's mål for biodiversitet i 2020.

Grønt Danmarkskort skal tjene som et strategisk planlægnings- og prioriteringsværktøj, der kan anvendes af både kommuner, staten, foreninger og fonde som grundlag for en prioritering af kommende naturindsatser.

I kommunernes udpegninger af Grønt Danmarkskort indgår eksisterende og potentiel natur.

Den eksisterende natur omfatter:

  • Eksisterende Natura 2000-områder på land
  • Naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser
  • Økologiske forbindelser.

Den potentielle natur omfatter:

  • Potentielle naturområder
  • Potentielle økologiske forbindelser.

Kilde: Miljøstyrelsen.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00