Borgmestre krydser fingre for mindre ballade om fælles budgetlægning

Presset på budgetterne gav i efteråret store problemer med at overholde de aftalte økonomiske rammer. Både i Nyborg og Assens ville man bruge mere på velfærd, end der var plads til. Borgmestre satser nu på justeringer, sammenhold og statslige indrømmelser for at undgå en gentagelse.

Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) kæmpede i efteråret hårdt for at kunne bruge ekstra udligningskroner på at løfte den lokale velfærd. Nu håber han på opnå bedre forståelse fra andre kommuner.
Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V) kæmpede i efteråret hårdt for at kunne bruge ekstra udligningskroner på at løfte den lokale velfærd. Nu håber han på opnå bedre forståelse fra andre kommuner.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er brug for ændringer af det årlige kommunale samarbejde om at få de 98 lokale budgetter koordineret, så de samlet set kan holde sig inden for de aftalte rammer.

Noget skal kommunerne og KL selv håndtere i en intern dialog og proces. Andet skal staten og ikke mindst regeringen være med til at løse.

Sådan lyder budskabet fra to af de borgmestre, som i efteråret mødte op til sidste etape af den såkaldte faseopdelte budgetlægning med et lokalt budget, der indeholdte flere velfærdsudgifter, end deres serviceramme gav plads til.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00