Debat

Borgmester og direktør: Pengene må følge med, hvis vi skal lave flere universitetsuddannelser i provinsen

Det er afgørende, at flere gode universitetsuddannelser er tilgængelige uden for de største byer i Danmark. Men det kræver politisk handling, for den nuværende finansiering tilgodeser de store universiteter, skriver Jesper Frost Rasmussen (V) og Lone Saaby.

I Esbjerg vil vi tage livtag med udfordringen med, at mange dimittender fra universiteterne oplever, at de er for dårligt klædt på til at træde ind på arbejdsmarkedet og løse konkrete erhvervsudfordringer, skriver Jesper Frost Rasmussen og Lone Saaby.
I Esbjerg vil vi tage livtag med udfordringen med, at mange dimittender fra universiteterne oplever, at de er for dårligt klædt på til at træde ind på arbejdsmarkedet og løse konkrete erhvervsudfordringer, skriver Jesper Frost Rasmussen og Lone Saaby.Foto: Pressebillede/UC Syd
Jesper Frost Rasmussen
Lone Saaby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er i dag en stor underskudsforretning at tilbyde universitetsuddannelser uden for de største byer i Danmark. Underskuddet gør universiteterne tilbageholdne med at oprette nye uddannelser uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg, og det er kun fire procent af de studerende, der læser uden for de største byer, selvom undersøgelser faktisk viser, at ikke alle unge har lyst til at flytte til storbyen.

Samtidig har stadig flere arbejdsgivere i hele landet behov for højtuddannet arbejdskraft. Det er derfor en fuldstændig uholdbar udvikling, der i sidste ende kan være en trussel mod sammenhængskraften, væksten og innovationen i vores land.

Heldigvis har et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der skal være flere universitetsuddannelser i de mellemstore provinsbyer. Men skal vi i mål med den opgave, er det afgørende, at pengene følger med ambitionerne.

Der er derfor brug for et opgør med den måde, vi tænker finansiering på. Systemet er gennem sit taxametertilskud lige nu indrettet til at belønne de store campusser med uddannelser, der optager flere hundrede studerende om året. Det er helt skævt.

Hvis politikerne har en reel hensigt om at skabe mere balance mellem land og by, så bliver finansieringen nødt til også at passe til de mellemstore campusser i provinsbyerne.

Fonden til udflytning af uddannelser bør være permanent

Vi har tre løsninger på problemstillingen. Vi foreslår som det første, at taksten til universitetsuddannelserne uden for de store byer forhøjes med minimum en faktor 1,25 og indfases allerede fra næste år.

Ambitionen om at flytte uddannelser ud i hele landet og dermed styrke væksten og sammenhængen på tværs af landsdele vil mislykkes, hvis vi ikke afsætter penge til regionale uddannelser.

Jesper Frost Rasmussen, Lone Saaby
Hhv. borgmester, Esbjerg Kommune, direktør i Education Esbjerg

Der er for få uddannelser på de mellemstore campusser, så over de næste mange år skal vi oprette flere. Men det koster mange penge at skabe nye studie- og forskningsmiljøer og opbygge uddannelser fra bunden.

Undervisere og forskere skal ansættes længe inden, at der kommer studerende – og pengene udløses først, når de studerende består deres eksamen. Vores andet forslag er derfor at gøre fonden med midler til at udflytte uddannelser permanent og ikke lade den stoppe ved dens nuværende udløb i 2028.

Danmark har høje ambitioner på klimaområdet og et erhvervsliv, der higer efter at udvikle nye løsninger, der kan løse klimakrisen. Den slags innovation skal universiteterne støtte op om.

Men udstyr til en ny Power-to-X- uddannelse kan hurtigt beløbe sig op i mindst 40 millioner kroner, så hvad nytter det, at universiteterne gerne vil udbyde de dybt nødvendige uddannelser, hvis der ikke er penge til forskningsudstyret? Lokale midler er på plads, men kan ikke dække hele beløbet.

Der bør derfor, som det tredje, oprettes en særlig statslig pulje, der skal medfinansiere dyrt forskningsudstyr, når nye forskningsmiljøer skal etableres. Vi foreslår, at udbetalingen fra den statslige pulje kun sker, når der samtidig er medfinansiering af en betydelig del af udgifterne fra lokale virksomheder, kommuner, regioner eller fonde.

Der er brug for ambitiøs, politisk handling mere end nogensinde før. Ambitionen om at flytte uddannelser ud i hele landet og dermed styrke væksten og sammenhængen på tværs af landsdele vil mislykkes, hvis vi ikke afsætter penge til regionale uddannelser.

Provinsen efterspørger universitetsuddannede

I takt med, at universitetsuddannede kommer til at udgøre næsten en tredjedel af arbejdsstyrken, og at højtuddannedes arbejdskraft bliver mere og mere afgørende for både private virksomheder og offentlige arbejdspladser i hele landet, er det bydende nødvendigt, at de unge også kan læse en lang, videregående uddannelse uden for de største byer.

Investeringerne kan betale sig. Bare se på Aalborg, hvor universitetet ikke alene har styrket uddannelsesniveauet i hele Nordjylland, men også har styrket arbejdsmarkedet i regionen og givet solid grobund for fremvækst af nye industrier.

I Sydvestjylland ser det anderledes dystert ud. Regionen har den laveste andel universitetsdimittender i forhold til det lokale arbejdsmarkeds behov, og antallet af mislykkede rekrutteringer er tårnhøjt. Det koster ikke kun Sydvestjylland dyrt. Det koster også på bundlinjen for hele vores samfund. Beregninger viser, at det danske BNP ville være 300 millioner kroner højere, hvis Sydvestjylland ikke havde dette uddannelsesefterslæb.

I Esbjerg har vi viljen til at skabe og udvikle studiemiljøer, der ikke alene kan skabe vækst for vores samlede erhvervsliv, men også sikrer trivsel for den enkelte studerende. Vi vil tage livtag med udfordringen med, at mange dimittender fra universiteterne oplever, at de er for dårligt klædt på til at træde ind på arbejdsmarkedet og løse konkrete erhvervsudfordringer.

Den udfordring er vi godt rustet til at løse lokalt med nytænkende uddannelseskoncepter og et allerede tæt samarbejde mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne.

Den innovative tænkning i nye uddannelsesmodeller og lysten til, at lokalområdet gør en ekstra indsats og medfinansierer løsninger, fejler ikke noget ude i byer som Esbjerg. Vi er klar til at løfte vores del af ansvaret. Men vores kreative løsninger og innovative koncepter kan kun tage os en del af vejen.

Der er brug for, at Christiansborg følger sine politiske ambitioner til dørs og leverer en finansieringsmodel, der også passer til campusser uden for de største byer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Frost Rasmussen

Borgmester (V), Esbjerg Kommune, formand, Dansk Fjernvarme, præsident, World Energy Cities Partnership
b.Sc. EE (Aalborg Uni. 2000), HD (O) (SDU 2007)

Lone Saaby

Direktør, Education Esbjerg, formand, Sydvestjyske Museer
cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

0:000:00