Regeringen vil redde risikovillige kommuner fra tab på over en halv milliard kroner

INDTÆGTER: Et lovforslag skal friholde fire kommuner for et tab på et trecifret millionbeløb, efter de i 2020 har satset på en økonomisk gevinst ved selv at budgettere udviklingen i sine indtægter. V bakker umiddelbart op.

Med økonomiaftalen for 2021 blev regeringen og KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), enige om at kompensere fire kommuner for tab på selvbudgettering. Ikke mindst til fordel for Bundsgaards egen hjemkommune, Aarhus. (Arkiv)
Med økonomiaftalen for 2021 blev regeringen og KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), enige om at kompensere fire kommuner for tab på selvbudgettering. Ikke mindst til fordel for Bundsgaards egen hjemkommune, Aarhus. (Arkiv)Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Selvbudgettering og statsgaranti

Staten har fra 1996 givet kommunerne mulighed for at modtage en garanti for væksten i udskrivningsgrundlaget. Den enkelte kommune skal beslutte, om man vil tage imod garantien, eller om man vil anvende selvbudgettering af udskrivningsgrundlaget.

Statsgarantien indebærer, at en eventuel merstigning i de selvangivne indkomster tilfalder staten og ikke den pågældende kommune.

Omvendt er risikoen ved at vælge selvbudgettering, at en eventuel lavere vækst end garanteret af staten skal finansieres af den kommune, der har valgt selvbudgettering.

Kilde: Aarhus Kommune

KL-formand og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) kan sammen med tre af sine borgmesterkollegaer se frem mod en ekstraordinær hjælpende hånd fra regeringen.

I fire kommuner har man i 2020 valgt at benytte såkaldt selvbudgettering ved opgørelsen af årets indtægter mod en forventning om, at det var økonomisk mere fordelagtigt end at benytte det statsgaranterede alternativ.

Så kom covid-19 og ændrede de økonomiske forudsætninger. Og nu forventer de fire kommuner ifølge deres egne opgørelser, at gevinsten på selvbudgettering forvandles til et tab på et større trecifret millionbeløb.

Dokumentation

Lovforslag om at overgå til statsgaranti

Regeringen har i sit lovkatalog for det nye folketingsår lagt op til at fremlægge et lovforslag, som skal gøre det muligt for de kommuner, som har valgt selvbudgettering i 2020 at overgå til statsgarantien.

Af lovkataloget fremgår:
Formålet med lovforslaget er i lyset af covid-19 at give kommuner, der for 2020 har valgt at budgettere med deres eget skøn for udskrivningsgrundlaget for kommunal indkomstskat med en dermed sammenhængende foreløbig beregning af tilskud og udligning, mulighed for ekstraordinært at omgøre deres beslutning og vælge at blive overført til statsgarantien.

Lovforslaget skulle ifølge lovkataloget fremsættes inden udgangen af oktober, men det er endnu ikke sket. Social- og Indenrigsministeriet har ikke på nuværende tidspunkt kunne give nærmere oplysninger om forslagets indretning eller økonomiske konsekvenser.

Social- og indenrigsministser Astrid Krag (S) har heller ikke ønsket at udtale sig om lovforslaget på nuværende tidspunkt.

Lovforslaget følger op på forårets økonomiaftale mellem KL og regeringen.

Af økonomiaftalen fremgår:
I 2020 er der i forhold til indtægtssiden et forventet ekstraordinært tab for kommuner, der har valgt selvbudgettering. Regeringen har tilkendegivet, at den på den baggrund vil søge Folketingets opbakning til, at kommuner der har selvbudgetteret i 2020 får mulighed for at omgøre deres beslutning og vælge at blive overført til statsgarantien for 2020 grundet den ekstraordinære situation med COVID-19.

Fire kommuner har i 2020 valgt selvbudgettering. Det gælder Aarhus, Silkeborg, Rødovre og Solrød. Ifølge de fire kommuners budgetoplysninger er forventningen om en gevinst på selvbudgettering i 2020 forvandlet til et forventet tab som følge af en mindre gunstig udvikling i økonomien end forventet.

Uden en lovændring vil tabet som udgangspunkt blive realiseret gennem en efterregulering af årets indtægtsgrundlaget, som vil blive effektueret i 2023.

Forventet tab på selvbudgettering i 2020
(mio. kr.)
Aarhus  418
Silkeborg 167 
Solrød 52 
Rødovre  51,8
I alt 688,8 


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet, Statsministeriet samt budgetmateriale fra de fire kommuner.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00