Folketinget har fundet en midlertidig ombudsmand

NAVNE: Folketingets Retsudvalg er fortsat uenig om, hvem der skal erstatte Jørgen Steen Sørensen som Folketingets Ombudsmand. Nu har udvalget derfor udpeget en midlertidig ombudsmand i form af landsdommer Henrik Bloch Andersen.

Folketingets nuværende ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, tiltræder i sin nye stilling som højesteretsdommer 1. november. Hans midlertidige afløser er nu fundet.
Folketingets nuværende ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, tiltræder i sin nye stilling som højesteretsdommer 1. november. Hans midlertidige afløser er nu fundet.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon

Folketinget har valgt landsdommer Henrik Bloch Andersen som midlertidig ombudsmand for Folketinget. Det sker efter indstilling fra Retsudvalget, oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

Valget af en midlertidig ombudsmand skyldes, at Folketingets Retsudvalg efter et længere, dramatisk forløb ikke har kunnet blive enig om at indstille en passende afløser. Det skriver Politiken.

Flere kandidater har ifølge avisen været på tale som nye ombudsmænd. Blandt andre har forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, landsdommer Niels Fenger samt konstitueret landsdommer Johan Busse ifølge Politiken været i spil.

Formand for Flygtningenævnet
Valget af midlertidig ombudsmand faldt dog på den nuværende landsretsdommer i Østre Landsret, Henrik Bloch Andersen, som også er formand for Flygtningenævnet. Her har han også været tidligere næstformand. Nævnets opgave er at behandle klager vedrørende asylrelaterede afgørelser truffet af Udlændingestyrelsen.

I juni gav Henrik Bloch Andersen et sjældent interview til Berlingske i kraft af sin rolle som formand for Flygtningenævnet. Her fortalte han, at alene situationen i Syrien ikke er nok til at få asyl i Danmark.

Henrik Bloch Andersen er desuden nuværende sætteombudsmand, hvilket betyder, at det er ham, der har behandlet sager, hvor Folketingets Ombudsmand har været inhabil.

Derudover har Henrik Bloch Andersen også været dommer ved Københavns byret og arbejdet som fuldmægtig i Justitsministeriet.

Læs også

Indblanding i Tamilsagen
I forbindelse med Henrik Bloch Andersens udnævnelse til næstformand for Flygtningenævnet tilbage i 1995 skrev Weekendavisen, at Henrik Bloch Andersen var en "kontroversiel byretsdommer", fordi han havde spillet en aktiv rolle som fuldmægtig i Justitsministeriet under Tamilsagen.

Der blev dog ikke rejst tjenestemandssag mod ham, og den daværende formand for Den Danske Dommerforening, Lars Ryhave, udtalte, at kritikken af Henrik Bloch Andersen var noget "vrøvl".

I Tamilsagen fandt Folketingets daværende ombudsmand, Hans Gammeltoft Hansen, frem til, at familiesammenføringer til tamiler fra Sri Lanka var blevet ulovligt tilbageholdt. Dette førte til en rigsretssag mod daværende justitsminister, Erik Ninn-Hansen (K), der blev idømt betinget fængsel.

Henrik Bloch Andersen afløser Jørgen Steen Sørensen som Folketingets Ombudsmand, fordi Jørgen Steen Sørensen er blevet udnævnt som dommer i Højesteret. Den midlertidige ombudsmænd tiltræder 1. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00