Frederiksbergs konservative borgmester tjente 11 millioner på bolighandel

BOLIGSAG: Borgmester Simon Aggesen (K), som kæmper imod boligspekulation, har selv købt en 460 kvadratmeter stor lejlighed til usædvanligt lav pris og tjent 11 millioner kroner på den på under fire år. Han måtte orientere sin partiformand Søren Pape, før sagen kom ud i Ekstra Bladet. Politisk kommentator kalder det en sag for ombudsmanden, mens der er fuld opbakning fra vælgerforeningen.

Med godt et år til næste kommunalvalg er borgmesteren i den konservative højborg Frederiksberg havnet i noget, der kan ligne en møgsag.

Som Ekstra Bladet har oprullet over flere dage i sidste uge, har den 33-årige Simon Aggesen og hans hustru gjort en bolighandel så god, at de i løbet af tre år og ti måneder fik en fortjeneste på 11 millioner kroner.

En række forhold i sagen får nu politisk kommentator på Ekstra Bladet Hans Engell til at kalde det "en sag for ombudsmanden". Det skriver han i en kommentar søndag.

Simon Aggesen får dog fortsat fuld opbakning fra sin lokalformand, som Altinget har talt med, mens partiformand Søren Pape ikke vil gå ind i sagen.

Det handler sagen om
Kort fortalt er forløbet ifølge Ekstra Bladet, at Simon Aggesen i 2016 købte en herskabslejlighed på 460 kvadratmeter beliggende på den attraktive Frederiksberg Allé for 9,5 millioner kroner. Dengang var han ikke borgmester, men sad i by- og miljøudvalget i kommunen. Prisen gav en kvadratmeterpris på cirka halvdelen af, hvad lejlighederne ellers i gennemsnit kostede på Frederiksberg.

Lejligheden var ikke officielt sat til salg, men Aggesen kontaktede selv ejeren Dansk Bibelskole og fik en handel i stand. Det bekræfter han selv på Facebook.

En udfordring var, at der i lejligheden boede en lejer, som ikke ville flytte, med mindre han fik en anden bolig af en passende standard. Det drejer sig om den såkaldte "falske markis", Jørgen Vase Schmidt, som kalder sig Marcel de Sade og blev kendt for i 1960'erne at udgive sig for at være markis og leve et luksusliv og senere fik en dom for bedrageri. 

En by for alle
Simon Aggesen skaffede lejeren en lejlighed med udsigt over søerne i København og gav ham ifølge Ekstra Bladet derudover 100.000 kroner, som lejeren kunne bruge til flytteudgifter og indskud til den nye lejlighed. Aggesen afviser, at han benyttede sin position som rådmand til at skaffe lejligheden.

Seks måneder efter købet af lejligheden på Frederiksberg Allé begyndte Simon Aggesen og hans hustru at undersøge muligheden for at dele boligen op i to. Det lykkedes, og i sommer i år havde de solgt begge lejligheder for i alt 25,6 millioner kroner. Regner man familiens udgifter til renovering og ombygning fra, bliver fortjenesten 11 millioner kroner, bekræfter borgmesteren over for Ekstra Bladet.

Da Simon Aggesen i foråret overtog borgmesterposten på Frederiksberg efter Jørgen Glenthøj, som havde siddet der i ti år, nævnte han som en af sine fire mærkesager, at Frederiksberg skal være "en by for alle". Derfor har Aggesen flere gange talt for at stoppe korttidsspekulation på boligmarkedet og at undgå at presse familier med almindelige indkomster ud af byen.

"Det er ikke noget, vi undrer os over"
Trods sagen er der i Aggesens vælgerforening fortsat fuld opbakning til ham som Konservatives kandidat til at bevare borgmesterposten efter næste valg, siger lokalformanden til Altinget.

”Vi har valgt den person, vi synes er bedst til at være borgmester på Frederiksberg, og det ændrer Ekstra Bladets historier om borgmesterens private boligforhold egentlig ikke ved,” siger formand for Frederiksberg Vælgerforening Peter Mark Lundberg.

Der er ikke noget ved sagen, der bekymrer dig?

”Nej, der er mange mennesker hvert år, der laver bolighandler på Frederiksberg og flytter på grund af familieforhold og alt muligt andet. Det er ikke noget, vi i vælgerforeningen undrer os over.”

Men der er ikke mange, der tjener 11 millioner på mindre end fire år. Du er ikke bekymret for, hvordan vælgerne vil se på det, når borgmesteren samtidig taler om, at Frederiksberg skal være en by for alle, og at han er imod boligspekulation?

”Nej. Reglerne er overholdt, så det er fint. Vi har valgt ham, vi synes er bedst som borgmester, og det ændrer Ekstra Bladets hetz ikke på," siger lokalformanden.

Altinget har spurgt fire byrådsmedlemmer fra henholdsvis Venstre, Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Radikale på Frederiksberg, hvordan de reagerer på sagen om deres borgmester, men ingen af dem vil foreløbig kommentere oplysningerne.

Pape: Det må de klare lokalt
Heller ikke Simon Aggesens partiformand Søren Pape Poulsen vil udtale sig om K-borgmesterens bolighandel.

"Jeg er ikke gået ind i den sag. Jeg har selvfølgelig hørt om sagen, og den må de løse i Frederiksberg. Det er et anliggende mellem Simon Aggesen og de folk derude. Han må forklare den sag. Jeg skal ikke være dommer i en sag på baggrund af en artikel i Ekstra Bladet, det må de klare lokalt," siger han til Altinget i forbindelse med partiets landsmøde lørdag.

Søren Pape Poulsen oplyser, at Simon Aggesen fortalte ham om sagen, umiddelbart før den blev omtalt i pressen.

"Jeg har kort fået en orientering, hvor han ringede og sagde til mig, at der kommer sådan en sag. Og så er jeg ikke gået dybere ned i det. Jeg kommer ikke som partiformand til at gå ind i de sager, der måtte komme lokalt. Det må de klare selv," siger Pape og tilføjer:

"Jeg mener ikke, det er min sag."

Skal han stadig være partiets spidskandidat til valget på Frederiksberg om et år? 

"Det er ikke noget, vi blander os i centralt, det har vi aldrig gjort, og det kommer jeg heller ikke til," siger Søren Pape Poulsen.

"Lejligheden er for stor for os"
Simon Aggesen har over for Ekstra Bladet forklaret, at han har været heldig på boligmarkedet og ikke har købt lejligheden som en investering. Se hans egen udlægning af forløbet i Facebookopslaget her:

Kære alle Som jeg tror, I allesammen ved, er jeg enormt taknemmelig for at være borgmester i vores skønne by. Men der...

Slået op af Simon AggesenOnsdag den 23. september 2020

 

,

Forrige artikel Lose: Sundhedsklynger skal være en styrkelse af det samarbejde, vi allerede har i dag Lose: Sundhedsklynger skal være en styrkelse af det samarbejde, vi allerede har i dag Næste artikel 85 kommuner har budget på plads: Find alle aftalerne her 85 kommuner har budget på plads: Find alle aftalerne her