Debat

HK til borgmester: Virksomhedspraktik hjælper sjældent borgere i arbejde

REPLIK: Borgmester mener, at virksomhedspraktik hjælper borgere i arbejde. Men analyser viser, at det er undtagelsen end reglen, skriver HK Handels formand, Per Tønnesen.

Virksomhedspraktik på handelsområdet øger ikke ordinær beskæftigelse, men medvirker til at mindske ordinær beskæftigelse, skriver HK Handels formand, Per Tønnesen.
Virksomhedspraktik på handelsområdet øger ikke ordinær beskæftigelse, men medvirker til at mindske ordinær beskæftigelse, skriver HK Handels formand, Per Tønnesen.Foto: Pressefoto/HK
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Tønnesen
Formand, HK Handel

Københavns integrations- og beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning Skovgaard (V), retter i et debatindlæg i Altinget kritik af HK og skriver, at virksomhedspraktik hjælper borgere i arbejde. Desværre viser både analyser og erfaring, at det snarere er undtagelsen end reglen.

I HK Handel støtter vi op om en aktiv beskæftigelsespolitik med henblik på at sikre ordinær beskæftigelse for vore ledige medlemmer. Derfor har vi i årevis drøftet spørgsmålet virksomhedspraktik med politikere lokalt, regionalt og nationalt.

Det har vi drøftet med beskæftigelsesministre i forskellige regeringer, med Folketingets beskæftigelsesudvalg og, ja, også med Københavns Kommune. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kort sagt har vi talt aktiv beskæftigelsespolitik på handelsområdet på alle niveauer i det politiske spektrum, og vi har også påtalt, at virksomhedspraktik på handelsområdet netop ikke medfører øget ordinær beskæftigelse, men tværtimod beklageligvis medvirker til at mindske ordinær beskæftigelse.

Ikke tale om aktiv beskæftigelsespolitik
Ifølge en analyse foretaget af analysefirmaet Højbjerre Brauer Schultz for HK sidste år udgør detailbranchen ti procent af beskæftigelsen i Danmark, men modtager 32 procent af praktikforløbene på det private arbejdsmarked. Samme undersøgelse viser, at det kun er syv procent af de praktikforløb, der ender med et fast job i detailbranchen.

Omfanget af virksomhedspraktik på handelsområdet er så stort og effekten så lille.

Per Tønnesen
Formand, HK Handel

Omfanget af virksomhedspraktik på handelsområdet er så stort og effekten så lille, at der på området netop ikke er tale om aktiv beskæftigelsespolitik, men derimod er tale om statssubsidieret beskæftigelse til virksomhederne under dække af, at det er aktiv beskæftigelsespolitik.

Da ordningen ikke er godkendt af EU, har vi derfor valgt at bede EU-Kommissionen kigge på, om ordningen er i overensstemmelse med EU-reglerne.

Det er vel i alles interesse, også for beskæftigelsesborgmesteren i Københavns Kommune, at lovgivning og regler også på dette område overholdes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Per Tønnesen

Formand, HK Handel
Speditør (1982)

0:000:00