Debat

Hovedstadspolitiker: Regeringen bør rydde op efter sig selv i kommuneforhandlinger

DEBAT: Hovedstadens milliardregning i kommunal udligning og tabte p-indtægter bør rives i stykker under de nuværende kommuneforhandlinger, hvis regeringen vil fremstå troværdig, mener Ruben Kidde, folketingskandidat, Radikale Venstre.

Ruben Kidde, gruppeformand for Radikale Venstre, på Frederiksberg Rådhus.
Ruben Kidde, gruppeformand for Radikale Venstre, på Frederiksberg Rådhus.Foto: Pressefoto
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ruben Kidde (R)
Gruppeformand for Radikale Venstre i Frederiksberg Kommunalbestyrelse og folketingskandidat i København

Efter 3 år med regeringens københavnermobning, statslige udflytninger i hobetal og udplyndring af hovedstadens kommuner via udligningen har regeringen i ellevte time skiftet ham. Seks topministre i tænkeboks skal senest i foråret 2019 komme med forslag til at styrke hovedstaden blandt andet inden for vækst, uddannelse, nye boliger, transport og ren luft.

Ingen handling bag ordene
”Too little, too late,” tænker man. Pejlemærkerne er fine, men glimrer i fraværet af konkret handling. Udspillet ligner et taktisk motiveret frieri til skuffede borgerlige vælgere i København. Ægte kærlighed er det næppe. Visionerne er ikke det papir værd, de er skrevet på, med mindre der sættes handling og økonomi bag.

Falske modsætninger
Regeringen har selv opdyrket en falsk modsætning mellem land og by siden sidste valg. De har reduceret debatten til et nulsumsspil, hvor én udflyttet akademiker fra København er én sejr mere for provinsen. De har ignoreret, at vækst i København ifølge undersøgelser gavner hele landet. Og de har tilladt København at tabe terræn til andre nordeuropæiske storbyer som Helsinki, Berlin, Hamborg eller Amsterdam, som tiltrækker flere investeringer og skaber flere innovative arbejdspladser.

Kæmpe regning til Hovedstaden
Regeringens stedmoderlige behandling af København kulminerede dette forår, da forhandlingerne om en udligningsreform kuldsejlede. Dermed sendte de en ubetalt regning på omkring en milliard kroner videre til de 34 kommuner i Region Hovedstaden, når man medregner de nye regler på p-området, som reducerer kommunernes bloktilskud.

Fakta
Bland dig gerne i debatten!
Skriv til [email protected]

Højere skatter og flere nedskæringer
En milliard kroner svarer til lønningerne til 1.900 folkeskolelærere eller 2.250 pædagoger, og det er en check, som kommunerne ikke bare kan betale over natten. Prisen er nedskæringer på velfærden, højere skatter og færre penge til investeringer i ny infrastruktur. Hvis regeringen lader stå til, betyder det lavere livskvalitet for hovedstadens borgere.

Der kan endnu rettes op
Der er kommuneforhandlinger nu og her. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og finansminister Kristian Jensen kan rette op på miseren ved at forhandle en indfasningsordning på plads, så hovedstadens kommuner får tid til at tilpasse sig de nye vilkår. Historisk har ændringer af udligningen indeholdt overgangsordninger for kommuner, der rammes hårdt. Dét at regeringen mislykkedes med at lande en samlet udligningsaftale er et dårligt argument for ikke at imødekomme de ramte hovedstadskommuner.

Udspillet ligner et taktisk motiveret frieri til skuffede borgerlige vælgere i København. Ægte kærlighed er det næppe.

Ruben Kidde
Folketingskandidat for Radikale Venstre

Budskabet til regeringen er klart. Løs det akutte økonomiske problem, I selv har skabt for hovedstaden. Ellers er det helt umuligt at tage frieriet til hovedstadens skuffede vælgere alvorligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ruben Kidde

Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00