KL og landbruget øger presset på minister: Flyt hele dige-ansvaret til kommunerne

DIGER: Forvaltningen af diger bør samles hos kommunerne, lyder det nu i et fælles brev fra KL og Landbrug & Fødevarer til kulturminister Mette Bock.

Landbrug & Fødevarer og KL vil have kulturminister Mette Bock til at forbedre sagsbehandlingen af diger.
Landbrug & Fødevarer og KL vil have kulturminister Mette Bock til at forbedre sagsbehandlingen af diger.Foto: /ritzau/Mads Nissen
Hjalte T. H. Kragesteen
Fakta
Fakta om diger

I dag findes der mange tusinde kilometer beskyttede diger, som blev etableret for flere hundrede år siden. Beskyttelsen betyder, at lodsejeren – oftest en landmand – som udgangspunkt ikke må hverken fjerne eller ændre et dige på sin grund.

Men det sker alligevel i ny og næ, at et dige er forsvundet, og så ender det som en sag for myndighederne.

Med kommunalreformen fra 2007 blev det besluttet at dele sagsbehandlingen af diger i to. Her fik staten tilsynsrollen og muligheden for at udstede påbud om genetablering til de lodsejere, der bevidst eller ubevidst har fjernet et beskyttet dige. Alt imens et eventuelt ønske om dispensation skal søges hos kommunen. 

Det er den opdeling, som nu er genstand for debat. 

Sagsbehandlingen af diger skal på kommunale hænder. Og der bør afsættes flere penge til at kortlægge området.

Sådan lyder det i et fælles brev fra KL's formand for teknik og miljø, Jacob Bjerregaard (S), og Landbrug & Fødevarers viceformand, Lone Andersen.

"L&F og KL ønsker at gøre opmærksom på behovet for større klarhed i forbindelse med sager om beskyttede sten- og jorddiger – både hvad angår de ulemper, som den delte forvaltning af sten- og jorddiger påfører borgere, erhvervslivet og den offentlige administration, og den konkrete udpegning af beskyttede diger og dispensationspraksis i digesager," fremgår det.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00