Debat

KL: Vi skal tage bedre hånd om de borgere, der lever et anderledes ældreliv

Set over en bred kam har ældre med et anderledes ældreliv ofte komplekse og sammensatte behov, som det kræver særlige kompetencer at løse. Det gælder blandt andet ikke-vestlige ældre og deres pårørende, skriver Jette Skive.

Vi er nødt til at forstå ulighed i sundhed for at imødekomme udfordringerne på ældreområdet, skriver Jette Skive.
Vi er nødt til at forstå ulighed i sundhed for at imødekomme udfordringerne på ældreområdet, skriver Jette Skive.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Jette Skive
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle mennesker er forskellige – også i alderdommen. Vi har forskellige ønsker til livet, og vi kommer med forskellige ressourcer, behov og udfordringer. Men der er også grupper af ældre borgere, hvis udfordringer er helt særlige. Det gælder for eksempel ikke-vestlige indvandrere, men det gælder også socialt udsatte borgere og borgere med handicap.

Derfor bør vi kigge på udfordringerne mere bredt for at sikre, at vi favner den samlede gruppe af ældre borgere med anderledes ældreliv. Det er vigtigt ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv, men også ud fra et etisk og menneskeligt perspektiv.   

Temadebat

Er velfærdssamfundet rustet til bølgen af minoritetsetniske ældre?

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ikke-vestlige indvandrere over 65 år forventes at stige fra cirka 29.500 i dag til mere end 132.000 i 2050.

Og selvom demens, kroniske sygdomme og alderdom hverken kender til hudfarve, religion eller kultur, kan sproglige og kulturelle barrierer skabe en anderledes type udfordringer, end dem vi typisk diskuterer i forbindelse med den demografiske udvikling.

Men bliver de studerende på pleje- og omsorgsuddannelserne i dag klædt godt nok  på til den virkelighed, der venter dem? Og har nuværende medarbejdere brug for mere efteruddannelse?

Og er der behov for at tage flere særlige hensyn til denne gruppe ældre i den generelle ældrepleje?

De spørgsmål stiller Altinget Ældre i en ny temadebat, hvor vi giver ordet til politikere, ældreorganisationer og eksperter, som alle vil give deres bud på, hvordan udfordringerne bedst kan tackles.

Du kan se det fulde debatpanel her.

For antallet af ældre borgere med anderledes ældreliv er – sammen med antallet af ældre borgere generelt – stigende. Antallet af ældre borgere i hjemløshed stiger, og det samme er tilfældet for antallet af ældre borgere med ikke-vestlig baggrund. Samtidig viser undersøgelser, at levealderen for gruppen af borgere med handicap er steget betydeligt over en årrække.

Det er positivt, at vi lever lange – og i langt de fleste tilfælde også rigtig gode – ældreliv. Samtidig er det vigtigt, at vi interesserer os for de udfordringer, det skaber. Og naturligvis også for, hvordan vi kan imødekomme disse udfordringer til gavn for både borgere, medarbejdere og vores samfund som helhed.

Mere komplekse og sammensatte behov

Set over en bred kam har ældre med et anderledes ældreliv ofte komplekse og sammensatte behov, som det kræver særlige kompetencer at løse. De bliver tidligere og mere syge end andre ældre borgere, de har ofte flere sygdomme på én gang, og de har måske ikke et socialt netværk, som kan hjælpe dem.

Borgere med ikke-vestlig baggrund kan være svære at tilbyde den rette hjælp i tide

Jette Skive
Formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg

Erfaringer peger på, at borgere med ikke-vestlig baggrund kan være svære at tilbyde den rette hjælp i tide, blandt andet fordi de ikke selv opsøger hjælpen. De har enten ikke ressourcerne eller ser måske ikke selv behovet. Hvad angår ældre med ikke-vestlig baggrund spiller kultur også ofte en rolle.

På KL’s Ældrekonference i 2021 havde vi besøg af Azra Hasanbegovic, som er kommunalpolitiker i Vejle, foredragsholder og pårørende. En af hendes pointer var, at vi i det danske samfund skal blive bedre til at invitere ind og åbne os.

Rigtig mange pårørende til ældre borgere med ikke-vestlig baggrund påtager sig opgaven med at passe deres ældre familiemedlemmer. Det kan belaste de pårørende, men det kan også betyde, at deres familiemedlem ikke får den hjælp, som andre ældre borgere i Danmark tilbydes. Ofte ved de pårørende ikke, hvor de kan hente viden om for eksempel den demenssygdom, som et stadigt stigende antal ældre borgere har.

Brug for en samlet plan for ældre- og sundhed

Vi er nødt til at forstå ulighed i sundhed for at imødekomme udfordringerne på ældreområdet og give flere en god alderdom.

Det er afgørende, at der også tages hånd om de borgere, der lever et anderledes ældreliv, og som ikke er at finde i de sammenhænge, som mange andre ældre borgere finder det naturligt at indgå i. Der bør også være et særligt fokus på de pårørende, som mangler viden om sygdomme og behandling, men også om tilbuddene i det danske sundhedsvæsen.

Vi skal opspore, forebygge, koordinere og tænke i tidlige indsatser, hvis vi skal lykkes

Jette Skive
Formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg

Og der er ingen hurtige og nemme løsninger. Der er derimod behov for en langsigtet plan for ikke bare ældreområdet, men for det samlede sundheds- og ældreområde.

For også – og måske særligt – når vi taler borgere med anderledes ældreliv, er der behov for at tænke sundhedsområdet og ældreområdet sammen, hvis vi skal kunne tilbyde borgerne et godt ældreliv. Der er behov for en sammenhængende indsats med blik for det hele menneske. Man er ikke ældre på ét tidspunkt og patient på et andet, men menneske hele tiden.

Vi skal opspore, forebygge, koordinere og tænke i tidlige indsatser, hvis vi skal lykkes. For kompleksitet er et vilkår for rigtig mange ældre borgere, men nok særligt for ældre borgere med anderledes ældreliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jette Skive

Fhv. rådmand (DF), Sundhed og Omsorg, Aarhus og formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg
frisør, kontorassistent

0:000:00