Kommission anbefaler lempede sanktioner

PRODUKTIVITET: Regeringens egen Produktivitetskommission anbefaler at lempe den centrale styring af kommunernes og regionernes økonomi. Blandt andet for at modvirke benzinafbrænding.
Produktivitetskommissionens formand Peter Birch Sørensen præsenterede mandag kommissionens anbefalinger til at skabe en mere effektiv offentlig sektor.
Produktivitetskommissionens formand Peter Birch Sørensen præsenterede mandag kommissionens anbefalinger til at skabe en mere effektiv offentlig sektor.Foto: Henrik/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Denne skrappe sanktion har fået mange kommuner til at fokusere så meget på at undgå sanktioner, at de har indskrænket de enkelte institutioners mulighed for at overføre budgetmidler mellem årene

Peter Birch Sørensen
Formand for Produktivitetskommissionen
Vejen til en mere effektivt drevet offentlig sektor går ikke kun gennem mere fleksible overenskomster og afbureaukratisering. En mere hensigtsmæssig styring af den offentlige økonomi kan ifølge regeringens Produktivitetskommission give et vigtigt bidrag til at få mest mulig velfærd ud af skattekronerne.

Ifølge kommissionen er problemet, at kommuner og regioner risikerer at blive ramt af en sanktion, også selv om de overholder økonomiaftalen med regeringen. Med budgetloven kan staten nemlig pålægge dem sanktioner, hvis deres udgifter overskrider budgettet, også selvom udgifterne faktisk holder sig inden for aftalens ramme.

Frygten for finansminister Corydons dummebøder giver på den måde et incitament til at operere med en slags 'skyggebudget' for at holde de faktiske velfærdsudgifter et stykke under det budgetterede niveau.

"Det svækker budgetternes rolle i kommunernes økonomistyring, fordi det blandt andet tilskynder til, at der indlægges "kunstige" reserver i budgettet, som giver øget risiko for benzinafbrænding sidst på året," siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen og professor i økonomi på Københavns Universitet.

Dokumentation

Produktivitetskommissionens anbefalinger om:

Budgetlov og sanktioner 

- Kommuner, regioner og ministerier skal inden for budgetlovens rammer fortsat eksperimentere med interne opsparings- og låneordninger, der sikrer, at de enkelte institutioner har mulighed for at foretage omkostningsbesparende og produktivitetsfremmende investeringer.

- Udgiftsstyringen i både stat, kommuner og regioner indrettes, så der er gode muligheder for langsigtet planlægning, og at dette tænkes ind ved den årlige fastsættelse af et nyt fjerdeår for budgetlovens udgiftslofter.

- Budgetloven justeres, så sanktioner alene baseres på den aftalte udgiftsramme, og så der er mulighed for en vis overførsel af forbrug mellem årene i situationer, hvor der er et betydeligt økonomisk råderum. Konkret anbefales det, at:

  • udmåling af sanktioner for overskridelse af udgiftsloftet i kommunernes og regionernes regnskaber alene baseres på den udgiftsramme, der er aftalt med staten.
  • kommuner og regioner får mulighed for en vis overførsel af forbrug mellem årene inden for budgetlovens fireårige udgiftsramme, forudsat at Danmark er kommet i en situation, hvor der er en betydelig sikkerhedsafstand til Finanspagtens grænser for det offentlige budgetunderskud.

 

Medfinansiering og refusion

- Regler for afregning og refusion mellem offentlige myndigheder skal i højere grad udformes, så de understøtter gode resultater for borgeren. Konkret anbefales det, at:

  • offentlige myndigheder får tilskyndelse til at sikre samfundsøkonomisk effektivitet frem for optimering af egne ressourcer.

  • takstfinansieringssystemet indrettes så fleksibelt, at offentlige enheder i regioner og kommuner får mulighed for at indgå aftaler om egne regler for afregning imellem sig, hvis den centralt fastlagte afregning ikke understøtter samarbejdet mellem dem.

  • takstfinansieringssystemet fremmer og understøtter effektivt tværgående samarbejde om opgaveløsningen, der i højere grad tager udgangspunkt i borgernes behov.

- Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet fokuserer på områder, hvor kommunerne har reel mulighed for at yde en forebyggende indsats. Konkret anbefales det, at:

  • den kommunale medfinansiering på sygehusområdet begrænses til at omfatte de patienter, hvor kommunerne reelt har mulighed for at påvirke sundhedstilstanden og forebygge sygdom.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00