Kommuner sprænger byggebudgetter med over hundrede procent

ANLÆG: Flere kommuner sprængte deres anlægsbudget med mere end 100 procent i 2016. En enkelt med over 250 procent. Strammere statslig styring kan blive en konsekvens, vurderer ekspert.

Byduvikling omkring havnen i Aarhus trak i 2016 så store veksler på kommunens anlægsudgifter, at det påvirker kommunernes samlede evne til at holde sig inden for økonomiaftalens anlægsramme.
Byduvikling omkring havnen i Aarhus trak i 2016 så store veksler på kommunens anlægsudgifter, at det påvirker kommunernes samlede evne til at holde sig inden for økonomiaftalens anlægsramme.Foto: Axel Schütt/Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Om Altingets opgørelse

Altinget har opgjort hver enkelt kommunes budgetterede udgifter og sammenholdt dem med de tilsvarende regnskabsførte udgifter for 2016.

Opgørelsen er afgrænset til de områder, som indgår i økonomiaftalens anlægsramme (dvs. fraregnet forsyningsomårdet og ældreboliger).

Tilsvarende opgørelse er lavet for kommunerne under et for hvert enkelt udgiftsområde under anlægsrammen.

Landets kommuner brugte flere milliarder mere end planlagt på at bygge og vedligeholde skoler, veje og idrætsanlæg i 2016.

Samlet brugte kommunerne over to milliarder kroner mere på anlægsprojekter, end det var aftalt med regeringen. Men det dækker over meget store lokale forskelle på evnen til at overholde årets budget.

Mens nogle kommuner har brugt mere end dobbelt så meget, end de har budgetteret med – en enkelt tre gange så meget – så har andre brugt betydeligt mindre end planlagt.

Dokumentation

Investeringer i folkeskoler og veje sprænger budgetter på stribe

Det er først og fremmest investeringer på skoleområdet og til anlæg og vedligeholdelse af kommunale veje samt idrætsfaciliteter, som har fået de samlede anlægsbudgetter til at skride.

Men også investeringer i faste ejendomme, it samt grundkøb og byggemodning trækker ned i det samlede billede.

Fem områder med de største budgetskred i 2016
(mio. kr.)

Folkeskole -931,3
Vejanlæg -334,1
Stadions, idrætsanlæg mm. -315,5
Forbedringer af færdselsarealer -281,9
Faste ejendomme -175,3


Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

Se hele opgørelsen på kommuneniveau her.
Se hele opgørelsen på udgiftsområderne her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00