Debat

Kommunerne misbruger deres frihed

DEBAT: Det er et liberalt dilemma, når kommunerne misbruger deres frihed til at tvinge den enkelte borger ind i et kollektivt varmeforsyningsanlæg, som det er tilfældet med Silkeborg Kommune. Er kommunerne voksne nok til at varetage ansvaret, spørger Leif Mikkelsen, kommunalordfører for Liberal Alliance, i et debatindlæg.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For i ønsket om at give kommunerne og dermed borgerne mere frihed viser kommunerne sig ikke voksne nok til at varetage ansvaret.

Leif Mikkelsen
Kommunalordfører, Liberal Alliance
Fakta

Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Kommunal? Send dit indspark til [email protected]

Af Leif Mikkelsen
Kommunalordfører, Liberal Alliance

Det grundlæggende liberale ønske om at give kommunerne mere frihed har konkret givet rystende resultater. Mere kommunal frihed har vist ikke altid at betyde mere individuel frihed, men derimod eksempler på kommuner, der tvinger lovgivning ned over hovedet på borgerne. Det strider mod Liberal Alliances ønske om mere frihed for den enkelte.

Slip kommunerne fri
Som Danmarks eneste liberale parti ønsker Liberal Alliance at slippe kommunerne fri. Det skal ske ved hjælp af afbureaukratisering, mere udlicitering og frihed. Formålet er at fremtidssikre vores lokale demokrati, som i dag ellers er på vej mod afgrunden i form af udvikling til et pseudo-demokrati, hvor lokale ildsjæle kører panden mod muren i deres politiske arbejde og til sidst ender med at droppe deltagelsen i det kommunale demokrati. Derfor mener vi i Liberal Alliance, at det er vigtigt, at kommunerne får mere frihed - selvfølgelig under ansvar.

Men misbrug ej friheden
Flere tiltag er taget i form af lovgivning, der giver kommunerne mere frihed. Det burde gøre arbejdet i kommunerne til en liberal dans på roser, men flere eksempler peger på, at kommunerne ikke magter at forvalte dette ansvar.

Det seneste eksempel ses blandt andre i Silkeborg Kommune, som misbruger den frihed, som Planloven og herunder varmeforsyningsloven giver den, til at tvinge allerede eksisterende bebyggelse til at tilslutte sig et bestemt varmeforsyningsanlæg. Når disse ejendomme, som jo allerede er koblet til en energikilde, tvinges til at tilkoble sig det kollektive varmeforsyningsanlæg og dermed pålægges en urimelig ekstra regning, ringer den liberale alarm. For her mister beboerne både deres valgfrihed, aftalefrihed samt udtrædelsesret.

Derudover vil beboerne ikke have adgang til konkurrencedygtige varmepriser i fremtiden, idet varmeforsyningsanlægget ikke har nogen interesse i priskonkurrence, når beboerne ikke kan forlade varmeforsyningsanlægget på grund af den forblivelsespligt, som kommunen agter at tvinge ned over hovederne på dem.

Liberalt dilemma
Den konkrete sag har optaget mig og resten af Liberal Alliance meget i den senere tid. Derfor har vi stillet et beslutningsforslag i Folketinget, der pålægger regeringen hurtigst muligt at afskaffe kommunernes mulighed for at pålægge beboerne i allerede eksisterende bebyggelse denne tilslutningspligt samt forblivelsespligt til et kollektivt varmeforsyningsanlæg.

Det viser sig desværre, at vi er løbet ind i et liberalt dilemma. For i ønsket om at give kommunerne og dermed borgerne mere frihed viser kommunerne sig ikke voksne nok til at varetage ansvaret. Det er derfor ikke nok, at Christiansborg bare giver slip på kommunerne, før det er sikret, at kommunerne kan leve op til opgaven.

Derfor må vi stille os selv det spørgsmål, om kommunerne kan klare opgaven? I sidste ende er det et spørgsmål, som den enkelte borger må tage stilling til. I 2013 er der kommunalvalg i Danmark. Det er danskernes enestående mulighed for at påvirke politikken og dermed fremtidssikre, at de næste generationer også kan finde glæden ved at deltage i det kommunale demokrati. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00