Kommunernes foretrukne pengekasser i EU skrumper

STØTTE: Sommerens aftale om et nyt syvårs-budget for EU indebærer en reduktion af Danmarks milliardstøtte fra EU’s strukturfonde. Til gengæld står Nordjylland til et stort ekstraordinært tilskud.

Da EU's budgetaftale skulle forhandles på plads prioriterede den danske regering en rabat i EU-bidraget på bekostning af en reduktion af Danmarks støttemidler fra EU's strukturfonde. 
Da EU's budgetaftale skulle forhandles på plads prioriterede den danske regering en rabat i EU-bidraget på bekostning af en reduktion af Danmarks støttemidler fra EU's strukturfonde. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det kompromis stats- og regeringscheferne landede i sommer tror jeg er så fint balanceret, at det vil være rigtig svært at flytte noget.

Lars Holte Nielsen
Direktør for Central Denmark EU Office
Fakta

Konkurrenceudsatte områder 2021-27

Horizon Europe
Budgettet for Horizon Europe, EU’s kommende rammeprogram for forskning og innovation, landede på 80,9 milliarder euro. Her af vil 5 milliarder komme fra den særlige genopretningspakke.

ERASMUS+
EU's uddanelses- og udvekslingsprogram vil modtage 21,2 mia. euro.

Creative Europe
Programmet henvender sig særligt til kulturaktører og vil modtage 1,6 mia. euro.

Forsvarsfonden
EU's nye forsvarsfond med et budget på 7 milliarder euro.

InvestEU
En ordning, der skal understøtte private og offentlige investeringer. Budgettet er på 6,9 mia. euro.

Life-programmet
EU's program for natur. miljø og klima. Budget er endnu ukendt

EU4Health
EU's nye sundhedsprogram mde et budget på 1,7 mia. euro.

Digital Europe
Nyt program for digitalisering. Budget på 6,8 mia. kr.

Kilde: Central Denmark EU Office

EU’s nye budgetaftale giver ikke blot Danmark en større regning til den europæiske fælleskasse, men også færre penge retur fra de europæiske strukturfonde.

Danmark fik godt nok forhøjet sin rabat på EU-bidraget, men med Brexit bliver 27 medlemslande til 26, som derfor alle skal betale mere.

Samtidig begrænses de mest velhavende landes adgang til at modtage støtte fra strukturfondene til højest at kunne udgøre 80 procent af det aktuelle niveau.

Dokumentation

De europæiske strukturfonde

EU's midler fordeles blandt andet gennem landbrugspolitik (landbrugsstøtte og støtte til landdistrikter), samhørigshedspolitik (herunder strukturfonde) og konkurrence udsatte midler, der kan søges om.

Der er aktuelt fem strukturfonde.

Den Europæiske Fond for Regionaludvikling
Støtter en afbalanceret udvikling i de forskellige regioner i EU.

Den Europæiske Socialfond
Støtter beskæftigelsesrelaterede projekter i hele Europa og investerer i Europas menneskelige kapital – arbejdstagerne, de unge og alle de jobsøgende.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne
Fokuserer på at afhjælpe de særlige problemer, som EU's landdistrikter kæmper med.

Den Europæiske Hav- og Fiskerifond
Hjælper fiskere til at indføre bæredygtige fangstmetoder og kystsamfundene til at diversificere deres økonomier, så livskvaliteten for Europas kystbefolkning bliver bedre.

Samhørighedsfonden
Støtter projekter på transport- og miljøområdet i de lande, hvis bruttonationalindkomst (BNI) pr. indbygger er på mindre end 90 pct. af EU-gennemsnittet.
Aktuelt dejer det sig: Bulgarien, Cypern, Estland, Grækenland, Kroatien, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn.

Interreg og retfærdig omstilling

Udover de fem traditionelle strukturfonde er der også Interreg-samarbejdet, som dækker over en række programmer for samarbejde på tværs af EU's interne grænseregioner.

Herudover er der med den nye budgetaftale oprettet en fond for 'retfædig omstilling', der er målrettet geografiske områder med en tung CO2-intensiv industri eller som er afhængig af udvinding af CO2-belastende energiformer som eksempelvis kul. 

Kilde: Europa-Parlamentet og Udenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00