K står til værste kommunalvalg nogensinde

BORGMESTERPOSTER: Konservative har helt mistet grebet i de store byer, og selv hjertelandet Gentofte kan komme i fare ved næste års kommunalvalg. Men partiet ser ud til at kunne holde flere borgmesterposter, end stemmetallet lægger op til.

Lars Barfoeds Konservative fik det dårligste folketingsvalg nogensinde, og nu truer en gentagelse ved næste års kommunalvalg.
Lars Barfoeds Konservative fik det dårligste folketingsvalg nogensinde, og nu truer en gentagelse ved næste års kommunalvalg.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik HolsteinLasse Lange

Kommunalvalget i november 2013 nærmer sig med faretruende hast for de partier, der ligger og gisper i meningsmålingerne. Det gælder ikke mindst Konservative, der er et klassisk borgmesterparti, og så sent som i 2009 fik et godt kommunalvalg. Men med mindre der sker mirakler, bliver kommunalvalget i 2013 det dårligste kommunalvalg overhovedet i Det Konservative Folkepartis historie.

Altinget.dk har på baggrund af samtaler med en række centrale kilder - samt professor Risbjerg Thomsens prognoser - foretaget en vurdering af Konservatives odds ved det kommende kommunalvalg i en række af de kommuner, der har en konservativ borgmester. Vurderingen tager det udgangspunkt, at Konservatives vælgeropbakning er nogenlunde på niveau med situationen i dag.

Ifølge Søren Risbjerg Thomsens prognose risikerer Konservative at komme helt ned på 5,4 procent ved kommunalvalget, hvilket svarer til godt halvdelen af den hidtidige bundrekord fra 2005. Men det skal understreges, at et dårligt landsresultat ikke nødvendigvis betyder en lige så stor tilbagegang i antallet af borgmestre. Kampen om de gyldne kæder afgøres også af lokale relationer og studehandler, og det gør forudsigelserne vanskeligere.

Vigtig symbolik
Aktuelt har Konservative 12 borgmesterposter. Det spænder lige fra klassiske bastioner som Frederiksberg, Gentofte og Vallensbæk over små ø-samfund som Ærø og Samsø - hvor partiet historisk har haft en vis opbakning - til kommuner som Viborg og Gribskov, hvor Konservative konstituerede sig med S og SF for at udmanøvrere Venstre.

For partiet er der to succesparametre ved kommunalvalg. Der er naturligvis selve antallet af stemmer, men vigtigere endnu er, om partiet holder sine traditionelle højborge. Hvis Frederiksberg eller Gentofte ryger, vil den symbolske skadevirkning være katastrofal.

Højborg siden Estrups dage
Fæstningen Frederiksberg vil formodentlig kunne holde. Partiet fik knap 40 procent i kommunen i 2009, og partiet er konstitueret med Venstre og Radikale, der er blevet "overpolstret" for støtten. Borgmester Jørgen Glenthøj er alt andet end en karismatisk bykonge, men selvom K mister stemmer til V og Liberal Alliance, vil der næppe være basis for en altomfattende anti-konservativ alliance.

Helt sikker er bastionen dog ikke, for Frederiksberg har fået en anden beboersammensætning de senere år - med et pænt tilskud af børnefamilier fra det "radikale" segment. Kombinationen af en demografisk forskydning og en usynlig borgmester kan forstærke det nederlag, partiet landspolitisk står til.

Det hører med til billedet, at Konservative tidligere havde en stærk position i de store byer. Men partiet står i dag katastrofalt dårligt i Hovedstaden, og hverken i Odense, Århus eller Ålborg er man ved fordoms styrke

Solkongen
Gentofte er mere i farezonen, selvom borgmester Hans Toft har absolut flertal i byrådet i dag. Det er en udbredt opfattelse, at Toft styrer Gentofte som en solkonge, og borgmesteren har ikke mange venner uden for partiet. Ikke engang i Venstre, hvor folketingspolitikken Eyvind Vesselbo allerede i 2009 udfordrede Konservative.

Venstre vil have svært at sige nej borgmesterposten, hvis den bliver serveret på et sølvfad af de øvrige partier, så hvis Toft næste gang mister det absolutte flertal, er der en oplagt risiko for, at en tværpolitisk koalition tager over. Det vil være et ekstremt smerteligt nederlag for Konservative.

Borgmester-effekten
Vallensbæk syd før København er en anden gammel konservativ højborg i et område, der ellers er domineret af S og V. Den ekstremt populære borgmester Kurt Hockerup scorede hele 52 procent i 2009, men Hockerup døde i 2010, og partiet vil givetvis miste det absolutte flertal næste gang. Men Konservative i Vallensbæk har ikke anlagt samme magtfuldkomne stil som i Gentofte, og den nye K-borgmester Henrik Rasmussen vurderes til at have rimelige chancer for at bevare posten.

Hørsholm er ligeledes konservativt kerneland. Borgmester Morten Slotveds konstituering sidste gang var utraditionel - sammen med SF og Borgerlisten. Men Slotved anses for en ferm politiker, der kan holde fast selv med en konservativ tilbagegang.

I Allerød har borgmester Erik Lund lokal opbakning, men han kan blive presset, hvis V bliver meget større end K. Til Erik Lunds fordel taler, at han anses for en blandt de mere markante borgmestre, der også har talt kommunens sag under den borgerlige regering.

Michael Ziegler i Høje Taastrup står med fornuftige kort. Kommunen er ikke prædestineret til at have en konservativ borgmester, men Zieglers person har indtil videre båret igennem. Selv med et dårligt landsresultat kan det ske igen.

Farvel til Gribskov
Derimod vil det være ekstremt overraskende, hvis Konservative kan holde Gribskov. Borgmester Jan Ferdinandsen kuppede den tidligere Venstre-borgmester med støtte fra S og SF. Ved valget i 2013 napper Venstre borgmesterposten tilbage i Lars Løkkes hjemkommune.

Konstitueringen var ikke mindre mærkelig i Viborg, hvor Søren Pape Poulsen blev borgmester på stemmer fra S, SF og DF. Men selvom grundlaget var en uhellig alliance, har Søren Pape gjort det godt, og han beskrives i dag som landets stærkeste konservative borgmester. Pape har evnen til at begejstre, hvad hans tale på det konservative landsråd klart demonstrerede.

Spillet er åbent i Viborg, men selv ved en konservativ nedsmeltning står Pape ikke uden chancer for at genvinde posten.

Partiets rodnet
Disse kommuner bliver de vigtigste pejlemærker, når man skal lave en body count efter kommunalvalget. Som det fremgår, risikerer den konservative leder Lars Barfoed at måtte vinke farvel til lokale arve-kongedømmer. Men det er realistisk at tro, at Konservative vil beholde flere vigtige borgmesterposter, end man egentlig skulle forvente ud fra partiets andel af stemmer på landsplan.

Til gengæld vil antallet af konservative kommunalbestyrelsesmedlemmer uden videre blive halveret, hvis partiet når ned på et landresultat på fem-seks procent af stemmerne. Det vil ikke være så spektakulært, som hvis Gentofte eller Frederiksberg falder, men det vil være en vigtig del af partiets rodnet, der på den måde visner væk.  

Dokumentation


(Kilde: Danmarks Statistik og Søren Risbjerg Thomsen)

KONSERVATIVE BORGMESTRE
Frederiksberg: Jørgen Glenthøj
Valgresultat i 2009: 39,7 pct.
Mandater: 12 ud af 25
Konstituering: Med V og R

Gentofte: Hans Toft
Valgresultat i 2009: 45,5 pct.
Mandater: 10 ud af 19
Konstituering: Absolut flertal

Greve: Hans Barlach
Valgresultat i 2009: 15,9 pct.
Mandater: 4 ud af 21
Konstituering: Med S og SF

Gribskov: Jan Ferdinandsen
Valgresultat i 2009: 7,7 pct.
Mandater: 2 ud af 23
Konstituering: Med S og SF

Høje Taastrup: Michael Ziegler
Valgresultat i 2009: 38,8 pct.
Mandater: 9 ud af 21
Konstituering: Med DF, V og R

Hørsholm: Morten Slotved
Valgresultat i 2009: 36,0 pct.
Mandater: 7 ud af 19
Konstituering: Med SF og Borgerlisten

Samsø: Jørn C. Nissen
Valgresultat i 2009: 19,7 pct.
Mandater 2 ud af 11
Konstituering: Med S, SF og Fælleslisten

Vallensbæk: Henrik Rasmussen
Valgresultat i 2009: 53,0 pct.
Mandater: 8 ud af 15
Konstituering: Absolut flertal

Vesthimmerland: Knud Vældgaard Kristensen
Valgresultat i 2009: 33,4 pct.
Mandater: 9 ud af 27
Konstituering: Med V

Viborg: Søren Pape Poulsen
Valgresultat i 2009: 10,2 pct.
Mandater: 3 ud af 31
Konstituering: Med S, SF og DF

Ærø: Karsten Landro
Valgresultat i 2009: 24,5 pct.
Mandater: 4 ud af 15
Konstituering: Med Ærø Borgerliste


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Glenthøj

Fhv. medlem af Kommunalbestyrelsen (K), Frederiksberg Kommune, fhv. borgmester (K), Frederiksberg Kommune
medicinstudier (Københavns Uni.)

Hans Toft

Fhv. borgmester, Gentofte (1993-2021), advokat
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00