Løkke bruger misvisende tal for Thornings milliardhul i statskassen

UNDERSKUD: Regeringen overtog ifølge Venstre et truende milliardunderskud fra Thorning-regeringen og måtte derfor begrænse de offentlige udgifter. Men det gik aldrig så galt, og Lars Løkke Rasmussen kritiseres nu for at vildlede og manipulere.

Lars Løkke Rasmussen (V) og Venstre bruger tal i valgkampen, som ifølge økonomer giver et skævt billede af den økonomiske arv fra Thorning-regeringen.
Lars Løkke Rasmussen (V) og Venstre bruger tal i valgkampen, som ifølge økonomer giver et skævt billede af den økonomiske arv fra Thorning-regeringen.Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er en tendens til, at nye regeringer skal komme med en fortælling om, at de forudgående regeringer har været slemme og uansvarlige.

Mads Lundby Hansen
Cheføkonom i Cepos

Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) giver i valgkampen et skævt indtryk af den økonomiske virkelighed, som man overtog fra den socialdemokratisk ledede regering i 2015.

Fakta
Faktisk saldo vs. strukturel saldo
Ud over at være et udtryk for den årlige balance mellem de offentlige indtægter og udgifter, så har den faktiske offentlige saldo også betydning i forhold til kravene i EU's finanspagt om at holde det årlige underskud på under 3 pct. af BNP.
  

Den danske finanspolitik lægges dog først og fremmest fast i forhold til den såkaldte strukturelle saldo, der ifølge budgetloven højst må udgøre 0,5 pct. af BNP. 

Den strukturelle saldo er en beregningsmetode, hvor udsvingene i den årlige indtægter og konjunkturer er forsøgt 'neutraliseret' på baggrund af en række antagelser om blandt andet de forskellige indtægtskilders 'normalniveau'.

Kilde: Finansministeriet

Det siger en række eksperter til Altinget.

Da Lars Løkke Rasmussen i sidste uge præsenterede Venstres velfærdsløfte, sagde han samtidig, at Venstre i 2015 overtog et "truende budgetunderskud" på 50 milliarder kroner fra den tidligere regering.

Dokumentation

Det sagde Løkke om den økonomi, Venstre overtog

"Da vi overtog ansvaret i 2015, der overtog vi et årligt truende budgetunderskud på 50 milliarder kroner. 50 milliarder kroner."

"Derfor har vi holdt igen på de offentlige udgifter."

"Derfor strammede vi ydelserne. Integrationsydelsen. Kontanthjælpsloftet. 225-timers-reglen."

"Derfor indførte vi omprioriteringsbidrag på uddannelsessektoren og kultursektoren."

"Men nu er der ryddet op. Forårsrengøringen er overstået, og det giver handlefrihed."


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00