Analyse af 
Søren Elkrog Friis

Med punktum for OK21 rykker lønkampen ind på Christiansborg

ARVEN FRA '69: Høje forventninger hos sygeplejersker og pædagoger blev ikke indfriet ved overenskomstbordet. Med Enhedslisten som politisk rambuk er fagforbund på vej med offensiv for at rette op på historisk lønefterslæb for de kvindedominerede omsorgsfag.

Grete Christensen står i spidsen for 77.000 sygeplejersker, som kræver mere, end overenskomstbordet kan levere. Derfor rykkes kampen nu ind på Christiansborg. 
Grete Christensen står i spidsen for 77.000 sygeplejersker, som kræver mere, end overenskomstbordet kan levere. Derfor rykkes kampen nu ind på Christiansborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Havde det ikke været for corona, ville vi med stor sandsynlighed være på vej ind i et kaotisk forår med aflyste operationer på hospitalerne og lukkede daginstitutioner.

I hvert fald har der blandt sygeplejersker og pædagoger været en villighed til at gå linen ud ved de offentlige overenskomstforhandlinger for at demonstrere en dyb frustration over det lønefterslæb, som har præget deres fag i generationer.

Men konflikten blev kvalt i fødslen på grund af den økonomiske opbremsning og det nærmest umulige perspektiv i at skulle strejke midt i en i forvejen vanskelig nedlukning.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00