Debat

Nordjysk handelsfællesskab: Lad Nordjylland blive Danmarks forsvarsregion

I Nordjylland rimer lugten af krudt og kugler på vækst og virkelyst. Her er stort rekrutteringsgrundlag, uforløste produktionsevner og ikke mindst plads til at løse Forsvarets opgaver, skriver Birgit S. Hansen (S), Mads Duedahl (V) og Per Bach Laursen (V).

Alle 11 nordjyske kommuner og Regionen vil gøre, hvad vi kan for at sørge for de bedste forudsætninger for Forsvarets ansatte, skriver Birgit S. Hansen (S), Mads Duedahl (V) og Per Bach Laursen (V).
Alle 11 nordjyske kommuner og Regionen vil gøre, hvad vi kan for at sørge for de bedste forudsætninger for Forsvarets ansatte, skriver Birgit S. Hansen (S), Mads Duedahl (V) og Per Bach Laursen (V).Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix, Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birgit S. Hansen
Mads Duedahl
Per Bach Laursen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For første gang i årtier skal Forsvaret styrkes betragteligt frem for at stækkes yderligere. Det byder vi i Nordjylland velkommen, og vi byder også gerne Forsvaret velkommen i Nordjylland. Her rimer motorstøj, snurrende propeller og lugten af krudt og kugler på vækst og virkelyst.     

Hvis Danmark som Nato-medlem skal udvikle sin individuelle evne til at imødegå et væbnet angreb og samtidig leve op til vores kollektive ansvar som opmarchland for Nato, er det oplagt at tænke på Nordjylland.

Her er stort rekrutteringsgrundlag, uforløste produktionsevner og ikke mindst plads til det, Forsvaret skal have mere af, og det nye Forsvaret skal investere i.

Forsvarsregion

Vi er en stolt forsvarsregion, og både Flådestation Frederikshavn med sin strategiske vigtighed og Forsvarets logistiske muskler ved Air Transport Wing og Trænregimentet kan og bør udvides, når der skal bygges oven på det samlede Forsvar.

Det nordjyske er et stærkt økosystem for det danske forsvar

Birgit S. Hansen (S), Mads Duedahl (V) og Per Bach Laursen (V), hhv. formand, næstformand og næstformand, Business Region North Denmark

Netop de logistiske enheder er forudsætningsskabende for Forsvarets virke og Danmarks evne til at udvikle kompetent host nation support, så vi kan modtage allierede styrker og fungere som opmarchland.

Ligeledes har Beredskabsstyrelsen Nordjylland og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Regnskabsstyrelse plads til udvidelse, når Forsvaret får behov for at varetage endnu flere opgaver og rekruttere mange nye medarbejdere.

Rekruttering

Når man har sagt rekruttering, bliver man nødt til også at sige fastholdelse og uddannelse. Her spiller det nordjyske erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne en bærende rolle.

Dansk forsvarsindustri står stærkt i Nordjylland, mange medlemmer af reserven arbejder i nordjyske virksomheder, ligesom der allerede er tætte bånd mellem Aalborg Universitet, University College Nordjylland, Martec og øvrige uddannelsesinstitutioner og Forsvarets tjenestesteder i regionen.

Det udgør tilsammen et stærkt nordjysk økosystem for danske forsvar, da det nordjyske erhvervsliv har viden, innovationsevne og kapacitet til at bidrage til Forsvarets opgaveløsning, og ligeledes kan bidrage til den grønne omstilling, som man bør tænke ind, når man nødvendigvis skal renovere og udvide eksisterende tjenestesteder.

Læs også

Disse samarbejder er der bred interesse for og enighed om, at vi skal styrke sammen, såfremt nordjyske tjenestesteder bliver tilført nye opgaver.

Den nordjyske baghave er stor, og i Nordjylland byder vi gerne inden for til øvelsesaktiviteter, ligesom vi forstår og imødekommer de særlige omstændigheder, der følger med det stærke bånd, som Forsvaret og det omkringliggende samfund skal have.

Alle 11 nordjyske kommuner og Regionen vil gøre, hvad vi kan for at sørge for de bedste forudsætninger for Forsvarets ansatte.

Vi ser frem til at arbejde endnu tættere sammen med Forsvaret, det nordjyske erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne for at gøre Forsvaret i stand til atter at passe på Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Miljø- og Forsyningsudvalg, formand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)

0:000:00