Ny Komdir-chef: Vi bliver ikke anerkendt

INTERVIEW: Kommunerne har sparet, spinket og forbedret produktiviteten gevaldigt. Det er bare ikke gået op for staten, siger den nye formand for landets kommunaldirektører, Niels Højberg.
Stadsdirektør i Aarhus, Niels Højberg, er ny formand for Kommunaldirektørforeningen i Danmark.
Stadsdirektør i Aarhus, Niels Højberg, er ny formand for Kommunaldirektørforeningen i Danmark.Foto: Pressebillede
Lasse Lange

Kommunerne gennemgår den største ændring i deres driftsvilkår siden 2. verdenskrig, men det er ikke det indtryk, man får fra nationaløkonomerne og medierne.

Niels Højberg
Formand, Kommunaldirektørforeningen i Danmark
Fakta
Blå bog: Niels Højberg
  • Født 24. februar 1954 i Them ved Silkeborg
  • Formand for Kommunaldirektørforeningen, 2013-
  • Årets Kommunale Beslutningstager, 2010
  • Stadsdirektør i Aarhus Kommune, 2008-
  • Universitetsdirektør, Aarhus Universitet, 2007-2008
  • Amtsdirektør/administrerende direktør i Fyns Amt og Region Syddanmark, 2002-2007
  • Amtsdirektør, Viborg Amt, 1998-2002
  • Direktør for skole- og socialområdet, Ringkjøbing Amt, 1993-1998
  • Kommunaldirektør, Ringkøbing Kommune, 1989-1993
  • Sekretariatschef, Socialforvaltningen, Ringkøbing Amt, 1987-1989
  • Fuldmægtig, Finansministeriets budgetdepartementet, 1986-1987
  • Mastergrad i samfundsvidenskab (M. Phil), Glasgow University, 1986
  • Kandidateksamen i statskundskab, Aarhus Universitet, 1984
  • Bifagseksamen i filosofi (exam.art), Aarhus Universitet, 1979
Det er en mand med et bredt fundament, der er kommet i spidsen for kommunaldirektørerne.

Han er uddannet inden for både statskundskaben og filosofien, og han har arbejdet inden for alle de store organisationstyper i det offentlige Danmark. Først som budgetbisse hos Finansministeriet på Slotsholmen i København, siden hos tre forskellige amter, en region, et universitet og et par kommuner.

I de fleste af stillingerne har han været den øverste administrative chef, og han har både i forbindelse med strukturreformen og Aarhus Universitets fusioner stået i spidsen for betydelige omorganiseringer og sammenlægninger.

Den nye formand for Kommunaldirektørforeningen i Danmark (Komdir) er 59-årige Niels Højberg, der til daglig er stadsdirektør i Aarhus Kommune - det er aarhusiansk for kommunaldirektør. Han er sikker på, at hans brede baggrund er en stor fordel for ham.

Dokumentation
Niels Højberg om...

Offentlighedsloven
"Offentlighed i forvaltningen er en fornuftig ting, så personligt kan jeg ikke se behovet for den foreslåede ændring. Der er ikke behov for flere lukkede rum på rådhusene, og jeg ser ingen grund til at lave mere lukkede beslutningsforløb end det, vi har nu."

Embedsmænd som syndebukke
"Spillereglerne er, som de er. Som kommunaldirektører skal vi gøre, som det politiske flertal og borgmesteren siger. Hvis borgmesteren ikke synes, at vi gør det rigtigt, så er det borgmesterens ret at finde en ny samarbejdspartner. Der er vores holdning fuldstændig usentimental: Hvis vi ikke kan løse opgaven, så må vi tage ansvaret for det."

At være kommunaldirektør i et valgår
"Når vi går ind i efteråret, vil valgkampen og de partipolitiske interesser begynde at fylde en del. Derfor kan det være en god ide at trække sig lidt tilbage, så man ikke risikerer at komme til at spille en rolle i en politisk kamp. Det er klart, at det ikke er den bedste reklame for en siddende borgmester at skulle igennem en stor sparerunde i et valgår. Derfor planlægger vi normalt sådan, at eventuelle ubalancer i økonomien bliver ordnet midt i valgperioden."

OPP
"Hvis det bliver mindre bureaukratisk, kan det vise sig at være et fint redskab - på den lange bane. For der er ikke nogen tvivl om, at det er dyrere på den korte bane. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er flest muligheder vil jeg sige, at opp er en 5'er. Men det er mest i rigtig store projekter, at jeg kan se mulighederne."

Moderniseringsstyrelsen
"Vi har begrænsede erfaringer med at opfinde vores dybe tallerkener selv i de enkelte kommuner. Derfor kan der også være noget at hente ved at gå i dialog med staten og Moderniseringsstyrelsen om, hvad de bedste løsninger er - og så blive enige om, at det er sådan vi gør. Det kunne for eksempel være på it-området."


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00