Ny metode for borgerinddragelse: Fornyelse af København skal besluttes sammen med borgerne

DEMOKRATI: Borgersamlinger har skabt banebrydende politiske forandringer verden over. Nu forsøger Københavns Kommune sig med Danmarks første borgersamling, hvor 36 udvalgte borgere skal rådgive politikerne til en fornyelse af Københavns Indre By.

Zakia Elvang og Johan Galster er "demokratidesignere" og partnere i We Do Democracy, der afholder Danmarks første borgersamling for Københavns Kommune (Foto: Rasmus Degnbol)
Zakia Elvang og Johan Galster er "demokratidesignere" og partnere i We Do Democracy, der afholder Danmarks første borgersamling for Københavns Kommune (Foto: Rasmus Degnbol)
Maria Neergaard Lorentsen

I Toronto har man gennemført over 40 borgersamlinger om alt fra byplanlægning til sundhedspolitik. Og det viser sig over hele verden, at politikerne virkelig lytter til borgernes anbefalinger

Johan Galster
Partner og Demokratidesigner i konsulentbureaet We Do Democracy

"Det er første gang nogensinde, at en borgersamling finder sted i Danmark. Så all eyes on you," siger Zakia Elvang.

Zakia Elvang er partner og demokratidesigner i We Do Democracy, som afholder Danmarks første borgersamling for Københavns Kommune, hvor hun byder borgerne velkomne.

En borgersamling er et koncept, hvor man inddrager borgere i den politiske beslutningsproces. Og i en tid med diverse tiltag som borgerforslag, der til tider kan virke pseudodemokratiske, kan sådan en proces virke særlig interessant.

Dokumentation

Københavns Kommune afholder Danmarks første borgersamling i forbindelse med fornyelse af Københavns bymidte med fokus på mindre biltrafik. Over fem tirsdage mødes 36 borgere, der er statistisk udvalgte i forhold til køn, alder, bopæl, boligtype og adgang til bil. På baggrund af ekspertoplæg og paneldebatter med interessenter og dialoger i borgersamlingen, skal samlingen ende med en anbefaling til kommunalpolitikerne om, hvordan man skal forny Middelalderbyen.

Metoden er inspireret fra modellen Citizens' Assembly, der har givet borgere indflydelse på politiske beslutningsprocesser på både kommunalt og nationalt niveau verden over. Canada har haft stor succes med modellen, og alene i Toronto har man afholdt mere end 40 borgersamlinger om alt fra byplanlægning til sundhedslovgivning. I Irland blev landets forfatning ændret på baggrund af en borgersamling, der resulterede i fri abort, mens den franske præsident i juni igangsatte Frankrigs første borgersamling i etableringen af en national klimalov.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00