Regeringen udskyder nye boligskatter til 2024

BOLIGSKAT: It-problemer i Skat bliver ikke løst til 2021, viser et eftersyn. Boligskatteforliget, der var planlagt til at træde i kraft i 2021, udskydes derfor til 2024.

De nye boligskatter udskydes til 2024, fortæller Skatteminister Morten Bødskov på et pressemøde i dag. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
De nye boligskatter udskydes til 2024, fortæller Skatteminister Morten Bødskov på et pressemøde i dag. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

De nye boligskatteregler udsættes med tre år.

Det fortalte skatteminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde i dag, hvor han offentliggjorde konklusionen af eftersynet af Skats it-udfordringer.

"Eftersynet viser, at implementeringen af de nye boligskatteregler ikke er mulige. Det er ikke bare udfordrende, men urealistisk," sagde Morten Bødskov til pressemødet.

Regeringens vurdering på baggrund af eftersynet er, at der er brug for strammere styring og stærkere kontrol med it-området i skattevæsenet, for at systemet kan sikre mere retvisende boligvurderinger.

Derfor udskydes boligskatteforliget til 2024, mens der allerede fra 2020 investeres 365 millioner ekstra i skattesystemet, oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

14 milliarder til boligejere
Dele af forliget følger dog planen: Allerede næste onsdag modtager 80.000 boligejere et tilbud om vejledende ejerboligvurdering.

De vejledende ejendomsvurderinger udsendes i løbet af efteråret 2019, mens de juridiske vurderinger følger i 2020.

Ifølge Skatteministeriets beregninger har 800.000 danskere betalt for meget i boligskat siden 2011 på grund af fejlbehæftede ejendomsvurderinger.

De vil samlet set få 14 milliarder kroner tilbagebetalt – svarende til 18.000 pr. boligejer – i løbet af de næste år. De vil ifølge skatteministeren naturligvis vil blive udbetalt skattefrit. 

Ud over at fastholde den automatiske tilbagebetalingsordning fra forliget, holder regeringen også fast i den automatiske indfrysningsordning, der betyder, at en ejendoms eventuelle skattestigning først skal betales, når en ejendom sælges. 

Læs også

VLAK's brede boligforlig
Boligforliget blev i 2017 blev lavet af VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale.

Forligets kerne er, at boligskatterne bliver låst fast til værdien af den enkelte bolig, hvilket vil sige, at skatten udvikler sig i takt med prisen på boligen. 

Forliget indebar blandt andet et "forsigtighedsprincip", så beløbet, boligejerne skal betale skat af, sættes 20 procent lavere end ejendoms- og grundvurderingen.

I det nye forlig vil grundskylden – ligesom ejendomsværdiskatten – blive opkrævet løbende i året via forskudsopgørelsen og fremgå af ejerens årsopgørelse, frem for at blive opkrævet af kommunen.

De nye boligskatter ville også betyde, at seks af ti boligejere skulle betale mindre i skat, end de gør i dag. Den skattelettelse må de dog vente tre år mere på.

Regeringen har indkaldt til drøftelser, der begynder i dag klokken 16.30.

Dokumentation

Regeringens gennemgang af it-systemet
Regeringens eftersyn af skattevæsenets akutte it-problemer på ejendoms-, gælds-, moms-, og toldområdet viser, at det ikke er realistisk at indføre de nye boligskatter fra 2021. 

Udskydelse af boligskatter
Boligskatterne træder først i kraft i 2024. Der vil dog som planlagt blive udsendt vejledende ejendomsvurderinger i efteråret 2019 og juridisk bindende vurderinger i 2020. Det betyder, at et stort antal boligejere vil få skattepenge refunderet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00