Økonomer støtter strammere styring af offentligt byggeri

2025-PLAN: Regeringen vil stramme grebet om de offentlige investeringer på tværs af kommuner, regioner og stat. Fornuftigt, lyder det fra blandt andet tidligere overvismand.

Offentlige investeringer i veje, broer, bygninger og metro skal i kortere snor. Regeringen vil stramme styring om de offentlige anlægsudgifter.
Offentlige investeringer i veje, broer, bygninger og metro skal i kortere snor. Regeringen vil stramme styring om de offentlige anlægsudgifter.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Kim Rosenkilde

Det vil hjælpe, hvis man har det fulde overblik over besluttede projekter for at kunne se, hvad der rent faktisk er mulighed for at hive i.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Professor i økonomi og tidligere overvismand

Regeringen letter med sin 2025-plan foden på bremsen for offentlige investeringer i veje, byggeri og digital infrastruktur.

De senere år har der ellers stået ’normalisering’ øverst på Finansministeriets lystavle for udviklingen i forbruget på de offentlige budgetters anlægsside. En teknokratisk eufemisme for beskæring.

Selv om der ikke ligefrem er tale om, at der nu skal trykkes på den finanspolitiske speeder, så vil regeringen lade det øgede investeringsniveau gå hånd i hånd med et strammere centralt greb om de offentlige anlægsmilliarder.

Dokumentation

2025-plan om ny styring af offentlige investeringer

Der vil blive etableret et nyt styringssetup for de offentlige investeringer, således at der i højere grad etableres rammestyring om de samlede offentlige udgifter til offentlige investeringer.

Det nye styringssetup skal understøtte en række centrale hensyn:

  • Sikre, at prioriteringerne på anlægsområdet er forankret i den overordnede økonomiske politik, herunder hensynet til overholdelse af saldomålsætninnger.
  • Mulighed for at foretage tværgående prioriteringer mellem de store udgiftsområder og fordelingen mellem stat, kommuner og regioner.
  • Mulighed for at kunne anvende investeringer som konjunkturstabiliserende instrument.
  • Understøtte fleksibel projektplanlægning.

Læs mere (s. 56 ff)

Kilde: Statsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00