Ombudsmanden slår fast: 90-årige har pligt til at tjekke e-Boks

DIGITALISERING: Offentlige myndigheder er ikke forpligtet til at sende fysisk post. Borgeren løber selv risikoen ved ikke at holde øje med digital post, fastslår ombudsmanden i sag om 90-årig, som overså synsindkaldelse til sin bil og flere bødeforlæg.

Jørgen Steen Sørensen forstår godt borgere, som har svært ved at vænne sig til at tjekke e-Boks. Men loven er klar, fastslår ombudsmanden.
Jørgen Steen Sørensen forstår godt borgere, som har svært ved at vænne sig til at tjekke e-Boks. Men loven er klar, fastslår ombudsmanden.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Selv om der kørte hestevogne i gaderne i din barndom, har du stadig ansvar for at holde øje med beskeder fra det offentlige i din digitale postkasse.

Det fastslår ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en ny afgørelse om en 90-årig, som endte med en ekstraregning på 2.000 kroner, fordi han ikke tjekkede sin e-Boks.

Den 90-årige mand modtog sidste år besked fra Trafik- og Byggestyrelsen om, at det var tid til at få synet sin bil. Da han ikke reagerede inden for tidsfristen, modtog han en påmindelse med en ny tidsfrist. Derefter fulgte to bådeforelæg på 2.000 kroner.

Først da han modtog et fysisk brev fra styrelsen, fik han synet sin bil.

Lovgivningen er klar, og den pålægger borgerne ansvaret for og risikoen ved ikke at holde øje med digital post

Jørgen Steen Sørensen
Ombudsmand

Det synes en partsrepræsentant for den ældre bilejer var for dårligt, og krævede derfor bøderne annulleret med henvisning til, at styrelsen burde have tjekket, om manden havde tjekket sin e-Boks – og som minimum burde have sendt et fysisk brev før den første bøde.

Det er ombudsmanden ikke enig i. Når først en myndighed har sendt et brev med Digital Post, er den ikke forpligtet til også at sende det som fysisk post.

"Jeg kan godt forstå, hvis mange – måske blandt andet ældre borgere – kan have svært ved at vænne sig til at tjekke e-Boks på samme måde, som de tømmer postkassen. Men lovgivningen er klar, og den pålægger borgerne ansvaret for og risikoen ved ikke at holde øje med digital post," siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Kan søge om at blive fritaget
Siden 1. november 2014 har det været obligatorisk for personer på 15 år eller derover at være tilsluttet Digital Post. Man kan dog søge om at blive fritaget, hvis man har en kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse, som forhindrer én i at bruge digital post, hvis man ikke har adgang til en computer i eget hjem eller hvis man ikke behersker dansk.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen håber, at sagen kan tjene som en påmindelse, der kan forhindre, at andre havner i samme situation som den 90-årige bilejer.

Læs ombudsmandens gennemgang af sagen her.

Dokumentation

Reglerne om digital post

  • Reglerne om digital post blev vedtaget af Folketinget i juni 2012 som led i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi ”Den digitale vej til fremtidens velfærd” (2011-2015).
  • Fra 1. november 2014 blev det obligatorisk for personer, der er 15 år eller derover, og som har bopæl eller fast ophold i Danmark, at være tilsluttet Offentlig Digital Post (nu Digital Post), medmindre de blev fritaget.
  • Man kan f.eks. søge om at blive fritaget for Digital Post, hvis man har en kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse, der forhindrer én i at bruge digital post; hvis man ikke har adgang til en computer i eget hjem; hvis man ikke behersker dansk; eller hvis man bor et sted, hvor der ikke er bredbåndsforbindelse med en nærmere angivet hastighed.
  • Myndighederne kan, men skal ikke, sende breve til borgerne via Digital Post.
  • Et brev sendt med Digital Post anses for at være kommet frem til borgeren på det tidspunkt, hvor brevet ligger i borgerens e-Boks.
  • Det tidspunkt, hvor et brev anses for at være kommet frem til modtageren, har betydning for, hvornår f.eks. en afgørelse får retsvirkning over for borgeren. Det er derimod – ligesom tidligere – normalt uden betydning, om eller hvornår borgeren rent faktisk læser brevet.
  • Ligesom man selv har ansvaret for at tømme sin fysiske postkasse, har man også selv ansvaret for at holde øje med, om der kommer post i e-Boks. Man bærer derfor også selv risikoen for eventuelle renter, rykkergebyrer e.l. som følge af, at man ikke har tjekket sin post.

Kilde: Folketingets Ombudsmand


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00