Professor om affaldsaftale: KL og kommunerne skal gribe chancen for at løse tingene selv

FORBRÆNDING: KL er langtfra begejstret for opgaven med at udarbejde en "dødsliste" for forbrændingsanlæg inden årets udgang. Det er en stor opgave, men kommunerne bør kunne løse den, vurderer professor.

Den ny aftale om affaldsssektoren vil betyde færre forbrændingsanlæg. I Svendborg overvejer man at lukke den lokale affaldssforbrænding for i stedet at fylde ovnene op med dansk affald i Fynsværket ved Odense.
Den ny aftale om affaldsssektoren vil betyde færre forbrændingsanlæg. I Svendborg overvejer man at lukke den lokale affaldssforbrænding for i stedet at fylde ovnene op med dansk affald i Fynsværket ved Odense.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi har brug for tid ind til næste sommer, hvis vi skal have alle de lokale beslutninger på plads omkring lukninger.

Laila Kildesgaard
Direktør i KL

Frygten for liberalisering af den kommunale affaldssektor lever videre trods tirsdagens brede politiske aftale om en reform af affaldssektoren.

Her gjorde ikke mindst Enhedslisten og SF ellers meget for at mane frygten til jorden og pegede på, at det nu som udgangspunkt er kommunerne selv og ikke markedet, der skal afgøre, hvilke forbrændingsanlæg der skal lukkes frem mod 2030.

Hos både KL og den kommunalt forankrede Dansk Affaldsforening frygter man imidlertid, at kommunerne har fået så kort tid til at løse opgaven, at man alligevel ender med aftalens alternative scenarie – tvungen selskabsgørelse og konkurrenceudsættelse.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00