Debat

Randers: Den kommunale velfærd hviler på medarbejderne

STAFET: Medarbejderne er kommunens vigtigste ressourcer, skriver borgmester i Randers Kommune Claus Omann Jensen (V). Tillid og plads, så medarbejderne tør søge nye muligheder, kan skabe potentiale og en effektivitet, der ikke bør underkendes. 

Den moderne kommune stopper ifølge Claus Omann Jensen (V) ikke ved kommunegrænserne.
Den moderne kommune stopper ifølge Claus Omann Jensen (V) ikke ved kommunegrænserne.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Omann Jensen (V)
Borgmester i Randers Kommune

Løbende effektivisering og modernisering af det offentliges servicetilbud er et ufravigeligt krav.

Økonomien er stram. En mere effektiv eller smartere opgaveløsning er derfor et helt naturligt fokusområde.

Sådan er det også i Randers Kommune.

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

Kommunens tiltag
Sammen med en række andre kommuner har vi i mange år købt ind via indkøbsfællesskab, ligesom vi har etableret fælleskommunalt callcenter og borgerrådgivning.

Internt i kommunen laver vi fælles servicefunktioner, opererer med effektiviseringskrav i budgetlægningen, digitaliserer arbejdsgange og meget mere.

Vi skal være klar til at bakke op, når der bliver begået fejl, og lade vores organisationer lære af dem på en positiv måde.

Claus Omann Jensen
Borgmester i Randers Kommune

Vi arbejder også struktureret med innovation og nytænkning.

Et af de konkrete projekter er en innovations- og idékaravane, der er rejsende i sparring og en udfordring af det vante rundt omkring i vores organisation.

Resultatet kan eksempelvis være udvikling af en helt ny tilgang til en konkret problemstilling eller afdækning af områder, hvori der findes særlige kompetencer, som kan hjælpe enheden videre.

Tjek dit helbred
Vi er også i Randers klar til at gå lidt utraditionelle veje og lave investeringer i noget, der måske først giver en økonomisk bundlinje over tid.

Som et eksempel kan nævnes Tjek dit helbred, hvor vi gennem en fem-årig periode er i fuld gang med at invitere cirka 26.000 borgere i målgruppen 30-49 årige til et helbredstjek.

Målet er forebyggende omlægning af livsstil og øget livskvalitet. Derudover over tid en afsmittende effekt på den enkeltes træk på det offentliges ydelser.

Medarbejderne er kommunens vigtigste ressourcer
Ud over de almindelige effektiviseringsdiscipliner, som alle kommuner i et eller andet omfang arbejder med, så hviler moderniseringen af den kommunale velfærd dog på noget endnu vigtigere, nemlig vores medarbejdere.

Vores medarbejdere i kommunen er vores vigtigste ressource.

Som politikere skal vi understøtte en kultur, hvor medarbejderne tør søge mulighederne og prøve nye løsninger af. Det betyder også, at vi skal være klar til at bakke op, når der bliver begået fejl, og lade vores organisationer lære af dem på en positiv måde.

Vi skal som politikere sætte rammer, og så skal vi give medarbejderne tillid og ro til at udfylde disse.

Potentialet i dette i både arbejdsglæde og effektivitet tror jeg ikke, at man skal underkende. 

Effektive løsninger på kryds og tværs
Vi skal også blive bedre til at lave gode og effektive løsninger for borgerne i snittet mellem region-kommune-stat og selvfølgelig kommunerne imellem.   

I Østjylland har vi det seneste år sat ekstra blus under udviklingen af vores samarbejde i regi af Business Region Aarhus.

Den moderne kommune stopper ikke ved kommunegrænsen.

Det gælder det fælleskommunale samarbejde om konkrete opgaver, som finansministeren er varm fortaler for. Men det gælder også, og velsagtens snarere, når der i og omkring byregionerne skal skabes mere vækst og flere arbejdspladser.

Samarbejde mellem kommune og region
Morgendagens effektive og moderne offentlige serviceydelser fordrer blandt andet, at mennesker, gods og data kan bevæge sig hurtigt og fleksibelt inden for og i mellem byregionerne. Det kræver fremsynede investeringer i både vej-, kollektiv- og digital infrastruktur.

En opgave, vi i kommunerne ikke kan løfte alene.   

Med de ord vil jeg gerne sende stafetten videre til regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Dels synes jeg, at det ville være spændende at høre lidt om regionsrådsformandens tanker om byregionerne som muligt omdrejningspunkt for fremtidens vækst og udvikling. Og også af den offentlige sektor.

Og derudover hvorledes han ser regionernes muligheder for at bidrage til bedre og mere effektive snitflader mellem region og kommuner på sundhedsområdet.

Vi må konstatere, at området er udsat for et betydeligt udgiftspres.

Målet må dog stadigvæk være, at vores borgere får den bedst mulige oplevelse og behandling.

Også når ansvaret skifter hænder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Omann Jensen

Adm. direktør, Færchfonden
cand.merc.jur. (CBS 1994)

0:000:00