Regional skævvridning ved fastfrysning af grundskyld

Karsten Lauritzen (V) i samråd 26. januar.

GRUNDSKYLD: Det skaber en geografisk skævvridning, når man fastfryser grundskylden for ejerboliger, mente Socialdemokraterne. Se finansloven som helhed, lød svaret.

I Jylland får man ikke meget ud af fastfrysningen, men man skal stadig spare i forbindelse med omprioriteringsbidraget, lød kritikken fra Jesper Petersen (S).

Uenigheden om skattepolitikken var tydelig under samrådet tirsdag i skatteudvalget, da der blev diskuteret fastfrysning af grundskyld.

Socialdemokratiet mente, at fastfrysningen skaber en geografisk skævvridning, fordi nogle boligers grundskyld stiger langt mere end andre, og de får dermed flere penge ud af lovforslaget.

“Man har i dette forslag lavet en opgørelse, der viser, hvad fastfrysningen af grundskylden vil betyde for boligejere fordelt på kommuner og ejendomstyper. Her kan man se, at man fx på Frederiksberg vil få fornøjelse af ekstra 3000 kroner, mens den almindelige boligejer i Haderslev vil spare 50 kroner,” sagde Jesper Petersen.

Han henviste også til, at kommunerne, der ikke fik så meget ud af grundskylden, også var berørt af omprioriteringsbidraget. Blandt andet Tønder og Hjørring. Det skaber derfor en geografisk skævvridning, mente han.

Karsten Lauritzen (V) kunne godt forstå, at Jesper Petersen gerne ville se det isoleret. Han medgav, at de nævnte kommuner, der ikke får så meget ud af fastfrysningen, til gengæld får statslige arbejdspladser i forbindelse med udflytningen.

“Man skal jo se tingene i en sammenhæng. Man skal se finansloven i en sammenhæng. Der er en god balance i finansloven. Man laver vækst i hele Danmark, som kommer landdistrikterne til gode," sagde Karsten Lauritzen og uddybede: 

"Der er balance i udflytning af statslige arbejdspladser. Dem flytter man ikke til store byer, som bliver tilgodeset af fastfrysningen, men også til fx Tønder,” lød det afslutningsvis fra skatteministeren.

Fastfrysningen af grundskylden er en del af finansloven for 2016.

Forrige artikel Løkke måtte svare for udtalelser om “jamrende” kommuner Løkke måtte svare for udtalelser om “jamrende” kommuner Næste artikel Hjort: Asylregning bliver 11 milliarder kroner i år Hjort: Asylregning bliver 11 milliarder kroner i år