Regioner: Nej tak til udflytningsplan fra Sundhedsstyrelsen

NÆRT: Det er ikke Sundhedsstyrelsens opgave at lave en national plan for udflytning af patienter fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen, lyder det fra Danske Regioner. Læger og sygeplejersker er enige, mens KL står fast på deres ønske om en central plan.

Foto: /ritzau/Preben Madsen
Lise-Lotte Skjoldan

Flere patienter skal behandles i det nære sundhedsvæsen tættere på deres hjem, frem for at skulle ind på sygehuset i tide og utide. Det kan alle blive enige om.

Men hvordan skal man flytte opgaverne fra det regionale sundhedsvæsen til kommunerne og de praktiserende læger? Og hvilken rolle skal Sundhedsstyrelsen spille i den proces?

Det er der til gengæld stor uenighed om. For mens KL igen og igen efterlyser en samlet national plan fra Sundhedsstyrelsen, så advarer regionerne mod det samme.

Dokumentation

Det mener Danske Regioner
"Danske Regioner ønsker ikke, at Sundhedsstyrelsen udarbejder en plan for udflytning af opgaver til det nære sundhedsvæsen. Det er ikke hensigtsmæssigt at tillægge Sundhedsstyrelsen kompetence til at tegne et nationalt billede af, hvor opgaverne placeres bedst mellem regioner og kommuner. Danske Regioner mener, at organiseringen af de konkrete opgaver bør aftales lokalt og er generelt åbne overfor, at kommunerne løser opgaver på vegne af regioner og omvendt under den forudsætning, at regionerne har behandlingsansvaret."

Kilde: Bilag fra bestyrelsesmøde, februar 2018.

Det mener KL
"For at fremtidssikre vores fælles sundhedsvæsen skal et langt større ansvar for sundheden forankres i borgerens nærmiljø. Det skal samtidig sikre, at borgerne oplever en større fleksibilitet i behandlingen og derfor kan leve et liv, hvor sygdommen spiller en mindre rolle.

Det gør vi bedst ved, at Sundhedsstyrelsen allerede i 2018 laver en plan for udflytning af opgaver til det nære sundhedsvæsen frem mod 2025."

Kilde: Udspillet Styrk det nære sundhedsvæsen, december 2017.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00