Regionerne får en halv milliard ekstra til sundhedsvæsnet

NY ØKONOMIAFTALE: 2018-aftalen endte med et lille løft på 500 millioner ekstra til driften af sundhedsvæsnet i 2018. Og regionernes krav om skrotningen af det statslige produktivitetskrav på sygehusene er skudt til hjørne endnu et år.

Regeringen vil gerne afskaffe
produktivitetskravet på sygehusene. Men først når der er et brugbart alternativ
klar, fastslog finansminister Kristian Jensen (V), da han præsenterede
økonomiaftalen for regionerne for 2018.
Regeringen vil gerne afskaffe produktivitetskravet på sygehusene. Men først når der er et brugbart alternativ klar, fastslog finansminister Kristian Jensen (V), da han præsenterede økonomiaftalen for regionerne for 2018.Foto: Uffe Weng/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionerne havde spillet ud med et krav om 1,8 milliarder kroner ekstra til driften af sundhedsvæsnet i 2018. Men i økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne for næste år, får regionerne et løft på 500 millioner.

”Vi har ikke armene over hovedet, men det er et bæredygtigt grundlag til, at vi kan videreudvikle sundhedsvæsnet og levere en høj kvalitet til danskerne.”

Sådan lød vurderingen fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), da han tirsdag aften sammen med finansminister Kristian Jensen (V) kunne præsentere økonomiaftalen for 2018.

Ifølge Bent Hansen svarer de 500 millioner kroner til en realvækst i 2018 på 0,5 procent. Medmindre finanslovsforhandlingerne i efteråret kaster ekstra penge af til sundhedsområdet, vil det dog være blandt de laveste økonomiske vækstrater i 20 år, da sundhedsvæsnet kun i kriseårene 2010 og 2011 oplevede en lavere vækst.

Finanslovsforhandlinger kan øge bevillinger
Sidste års økonomiforhandlinger i 2016 kastede imidlertid også kun lidt over 200 millioner kroner af sig til den regionale sygehusdrift, hvorefter satspulje- og finanslovsforhandlinger markant hævede beløbet. Om det sker igen i år, er uvist.

Bent Hansen forklarede dog blandt andet sin tilfredshed med aftalen med, at regeringen har lovet at sikre regionerne mod ventede udgiftsstigninger på tandlægeområdet. Ligesom at regionerne, ifølge Bent Hansen, har fået et passende beløb til de nye bosteder til farlige psykisk syge, der også har været et vigtigt emne i forhandlingerne.

Med 2,2 milliarder kroner i 2018 til anlægsområdet, hvilket er bygninger og apparatur, får regionerne ifølge Bent Hansen mere, end de havde bedt om på dette område. De 2,2 milliarder er ud over de penge, som regionerne får til byggeriet af de nye supersygehuse, der er lovet på forhånd.

Forhadt krav afskaffes ikke – endnu
Årets økonomiforhandlinger fører dog ikke til, at staten skrotter det meget omdiskuterede statslige to-procents-produktivitetskrav til sygehusene.

Op til forhandlingerne har Danske Regioner og næsten samtlige af sundhedsvæsnets interesseorganisationer kastet sig ind i kampen for at få fjernet kravet, der betyder, at sygehusene årligt skal levere to procent flere behandlinger for de samme penge.

Finansminister: Vi vil gerne have et nyt system
Finansminister Kristian Jensen understreger dog, at økonomiaftalen betyder, at regionerne og regeringen i fællesskab skal forsøge at finde et alternativ til produktivitetskravet.

”Vi vil gerne have et nyt styringssystem på dette område. Og kan man lave et system, som er stærkere, som sikrer patienterne og de ansatte bedre vilkår, så gør vi gerne det. Det er derfor, vi har lavet en aftale om at undersøge, hvad der skal til,” sagde Kristian Jensen.

Produktivitetskravet, mener nogle eksperter, regionerne og Lægeforeningen, presser de ansatte for meget. Og kravet kan skabe unødige behandlinger eller økonomisk kassetænkning, advarer de.

Læs også: Læger og regionsformand kritiserer aftale

Bent Hansen erkendte på Finansministeriets stengang, at regionerne ikke kom i mål med at få kravet afskaffet, men han pegede samtidig på, at flere afstemninger i Folketinget har vist, at et flertal i Folketinget ikke ønsker at fjerne produktivitetskravet allerede fra 2018. Dermed var det også urealistisk at få med en aftalen, vurderer han.

Udgifter til fedmeoperationer må ikke stige
Der har været stor spænding om, hvorvidt regeringen ville give flere penge til fedmeoperationer. Her anbefaler eksperter nemlig, at langt flere bør komme i betragtning til en fedmeoperation i en ny klinisk retningslinje.

Aftalen fastslår dog, at udgifterne på området ikke bør stige.

Dokumentation

Økonomiaftalen

  • De regionale sundhedsudgifter løftes med 0,5 mia. kr. i 2018.
  • De regionale sundhedsudgifter udgør i alt 111,9 mia. kr. i 2018.
  • De regionale anlægsudgifter udgør 7,2 mia. kr. i 2018.
  • Udgifterne til regional udvikling udgør 3,1 mia. kr. i 2018.
  • Der fastsættes et loftsbelagt niveau for anlægsudgifterne (brutto) på 2,2 mia. kr. i 2018 med tillæg af afløb fra puljer med statsligt projekttilskud. Anlægsniveauet for kvalitetsfondsbyggeri udgør 4,8 mia. kr. i 2018. Der er i den forbindelse lagt vægt på, at kvalitetsfondsbyggeriet fortsat realiseres i overensstemmelse med indgåede kontrakter og planer.
  • Den nuværende styringsmodel på sundhedsområdet fastholdes i 2018, herunder produktivitetskravet på to procent.
  • Som en del af sammenhængsreformen har regeringen lanceret en samlet gennemgang af styringen på sundhedsområdet, der skal komme med forslag til en bedre styring fremadrettet. Arbejdet afsluttes i foråret 2018.
  • Der igangsættes blandt andet analyser af regionernes administration, kapacitetsanvendelsen på de psykiatriske sygehuse og de medicinske afdelinger og af organiseringen af de fælles akutmodtagelser.
  • Visitationsretningslinje for fedmekirurgi
    Sundhedsstyrelsen har i maj 2017 offentliggjort en revideret visitationsretningslinje for fedmekirurgi fra 2010, jf. aftale om regionernes økonomi for 2017. Der har til formålet været
    nedsat en faglig arbejdsgruppe, hvor blandt andre regionerne og Danske Regioner har været repræsenteret.
  • Regeringen og Danske Regioner er enige om, at retningslinjen har skabt det nødvendige grundlag for at sikre, at der ikke sker et skred i indikationerne for fedmekirurgi, og at retningslinjen ikke skal medføre stigninger i udgifterne i regionerne. Parterne vil følge udviklingen på området fremadrettet.
  • Parterne konstaterer, at der er sket en utilsigtet vækst i regionernes udgifter til tandlægehjælp. Parterne er enige om, at der er behov for at intensivere dialogen med Tandlægeforeningen med henblik på, at udgifterne hurtigst muligt tilpasses den samlede økonomiske ramme og de bagvedliggende økonomiske forudsætninger, der er aftalt i overenskomsten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00