Debat

Regionsrådsformand: Samfundet har ansvar for både by og land

DEBAT: Ikke alle landsbyer kan opretholdes, men de, der kan, bør samarbejde og hjælpes. Tilsvarende skal de store byer have velfungerende infrastruktur til de nye tilflyttere. Det skriver Bent Hansen (S), regionsrådsformand, Region Midtjylland.

"Vi
må ikke glemme, at samfundet også har ansvar i de større byer, der modtager
tilflyttere fra omegnene. Vi
skal modvirke trængsel og tilbyde kollektiv trafik, så byerne ikke kvæles i
deres egen succes," skriver Bent Hansen (S),<br>regionsrådsformand, Region Midtjylland<br>
"Vi må ikke glemme, at samfundet også har ansvar i de større byer, der modtager tilflyttere fra omegnene. Vi skal modvirke trængsel og tilbyde kollektiv trafik, så byerne ikke kvæles i deres egen succes," skriver Bent Hansen (S),
regionsrådsformand, Region Midtjylland
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Hansen (S)
Regionsrådsformand, Region Midtjylland

Vi bosætter os, hvor vi har lyst til og mulighed for at bo – og sådan skal det være.

Ofte er det jobbet, der endeligt afgør, hvor vi flytter hen – i alle tilfælde, når uddannelsen er i hus. Det er en del af en årelang, global megatrend.

At Aarhus har en særlig kraftig tiltrækningskraft, skyldes i vid udstrækning universitetet og de øvrige uddannelses- og vidensinstitutioner. Dem vil de unge gerne bo i nærheden af. Og når de først har lært byen at kende og har fået omgangskreds dér, er de mere tilbøjelige til at søge job der.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected]

Derfor er det heller ikke realistisk at udvikle hver eneste landsby til et blomstrende samfund med fuld betjening i form af skole, arbejdspladser, butikker og kollektiv trafik.

Vi må erkende, at ikke alle landsbyer har potentiale til at blive opretholdt. Nogle steder er grundlaget forsvundet. Det bør vi tage konsekvensen af, og som samfund hjælpe med en kontrolleret afvikling.

Det vigtigste er, at disse potentielle udviklingslandsbyer finder ud af at samarbejde, så de tilsammen kan tilbyde et bredt og varieret udbud af oplevelser, varer og beskæftigelsesmuligheder.

Bent Hansen (S)
Regionsrådsformand, Region Midtjylland

Attraktive landsbyer skal understøttes og udvikles
Andre steder er der gode muligheder for at holde på indbyggerne og endda få tilflyttere. Det gælder landsbyer, som har fundet deres identitet og særlige potentialer. Det kan være alt muligt: naturen, sport, økologiske bær, teater – her sætter kun fantasien grænser. Men det vigtigste er, at disse potentielle udviklingslandsbyer finder ud af at samarbejde, så de tilsammen kan tilbyde et bredt og varieret udbud af oplevelser, varer og beskæftigelsesmuligheder. Her kan regionerne understøtte, at særkender identificeres og udvikles, ligesom vi kan understøtte samarbejderne.

I Region Midtjylland har vi været medvirkende til, at staten i en årrække nu har afsat millioner til en nedrivningspulje. Vi har også igennem de seneste syv år været med til at skabe synlighed og anerkendelse omkring de landsbyer, der har skabt levende samfund. Blandt andet med Landsbyprisen, der i fjor gik til Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vores indsats er således en bred samfundsmæssig udviklingsindsats og ikke alene en erhvervsrettet. Det er en nødvendig og væsentlig rolle, vi dér tager på os.

Infrastrukturen skal være i orden
Men vi må ikke glemme, at samfundet også har ansvar i de større byer, der modtager tilflyttere fra omegnene. Vi skal modvirke trængsel og tilbyde kollektiv trafik, så byerne ikke kvæles i deres egen succes. Det er i dag nok en større samfundsmæssig udfordring end fraflytningen fra landet.

Og så er der det, der binder alle elementerne sammen – den fysiske og digitale infrastruktur. Begge dele skal være i orden. Sidst skal jeg bemærke, at vi også skal huske at se os i et internationalt perspektiv. Her bør vi koble vores lille land bedre sammen ved at sikre en fast Kattegatforbindelse mellem vækstcentrene i hovedstadsområdet og i Østjylland.

Det er et nødvendigt tiltag for hele landet. Vi må blive en mere aktiv del af de europæiske trafikakser. Her er først og fremmest Jyllandskorridoren til Hamburg væsentlig for erhvervslivets udvikling i regionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00