Røffel fra Ombudsmand sår ny tvivl om anbringelser i Randers

RETSSIKKERHED: Alvorlig kritik fra Ombudsmanden retter søgelyset mod Randers Kommunes håndtering af sager om anbragte børn. Det er langtfra første gang, området giver ballade i kommunen. Men denne gang opleves kritikken mere uretfærdig.

Anbragte børn skulle hjem til deres familier, for at Randers Kommune kunne spare penge. Nu udtaler Ombudsmanden kritik.
Anbragte børn skulle hjem til deres familier, for at Randers Kommune kunne spare penge. Nu udtaler Ombudsmanden kritik.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh /Ritzau SCanpix
Kim Rosenkilde

Er Randers Kommune generelt dårligere til at håndtere anbringelser af børn end andre kommuner?

Eller kan der være andre grunde til, at kommunen igen og igen i løbet af de seneste godt ni år har trukket overskrifter i såvel lokale som landsdækkende medier med problematiske sager på området?

Spørgsmålene trænger sig på, efter Ombudsmanden denne uge offentliggjorde en afgørelse om kommunens sagsbehandling i sager om hjemgivelse af anbragte børn med kritik i den tunge ende af skalaen.

Dokumentation

Ombudsmandens afgørelse om hjemgivelser i Randers

Ombudsmanden har gennemført en stikprøve blandt 4 hjemgivelsessager i Randers Kommune ud af i alt 12 sager i perioden januar til juni 2017.

Undersøgelsen omfatter udelukkende sagsbehandling og ikke det materielle indhold af kommunens afgørelser om hjemgivelse og den iværksatte støtte.

Ombudsmanden finder samlet set, at kommunens sagsbehandling har været meget kritisabel.

Det skyldes følgende forhold:

  • Randers Kommune har i ingen af de fire sager revideret børnenes og de unges handleplan og angivet den videre indsats i forbindelse med hjemgivelsen.

  • Kommunen har i ingen af de fire sager at have afholdt børnesamtaler om hjemgivelsen med børnene og de unge, inden kommunen traf afgørelse om at hjemgive dem.

  • Kommunen har ikke i de tre sager, hvor børnene og de unge var fyldt 12 år, meddelt afgørelsen om hjemgivelse til børnene og de unge skriftligt.

  • Kommunen har i to af afgørelser om hjemgivelse ikke begrundet afgørelserne tilstrækkeligt over for børnenes og de unges forældre.

Overordnet set giver gennemgangen af sagerne Ombudsmanden anledning til generel bekymring i forhold til Randers Kommunes behandling af sager om hjemgivelse.

Læs hele afgørelsen her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00