Se pressemødet: Regeringen vil forbyde handel med kroner til Rusland

Regeringen vil indføre en hastelov, der forbyder al sal salg af danske kroner og værdipapirer til Rusland og Belarus. Loven blev præsenteret på et pressemøde tirsdag, hvor Simon Kollerup (S) og nationalbankdirektør Lars Rohde også gav en status på sanktionerne mod Rusland.

Mads OutzenMarie Møller Munksgaard

Al salg af danske kroner og værdipapirer til Rusland og Belarus skal forbydes.

Sådan lyder regeringens hastelovforslag, som Erhvervsministeriet præsenterede på et pressemøde tirsdag. Samtidig har erhvervsminister Simon Kollerup (S) redegjort for forslaget i et offentligt brev til Folketinget.

“Et af vores stærkeste våben er og bliver de hårde økonomiske sanktioner mod Putin. Men vi skal selvfølgelig sikre os, at der ikke er smuthuller i vores sanktioner,” siger Simon Kollerup på pressemødet.

Ifølge lovforslaget skal det ikke længere være muligt for russiske og belarusiske statsborgere samt personer, der bor i de to lande, at købe danske kroner og værdipapirer.

Hasteloven indføres for “at sikre, at de europæiske restriktioner vedrørende euro-pengesedler og værdipapir i euro ikke omgås ved at udnytte den danske krone,” fremgår det af erhvervsministerens brev til Folketinget.

“Det er det smuthul, vi skal have lukket ned for omgående. Derfor vil vi have indført de samme restriktioner for den danske krone som for euroen,” siger Simon Kollerup på pressemødet.

Lovforslaget skal hastebehandles i denne uge, og ifølge erhvervsministeren er der bred opbakning i Folketinget.

Ikke den store betydning

Regeringens nye hastelov vil ikke få stor betydning i praksis, siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, til Berlingske.

“Det får ingen betydning for det danske marked. Det er for at være sikker,” udtaler cheføkonomen til Berlingske.

Regeringen lægger i hastelovforslaget op til, at straffen for at overtræde forbuddet skal være en bøde eller fængsel i op til fire måneder. Ved skærpede omstændigheder skal man kunne straffes i op til fire år.

Sanktionerne har mærkbar effekt

På pressemødet gav erhvervsministeren og Nationalbankens direktør, Lars Rohde, også en status på sanktionerne mod Rusland.

“Sanktionerne har haft øjeblikkelig og betydelig indvirkning på Ruslands økonomi,” sagde Nationalbankens direktør på pressemødet.

Lars Rohde fremhævede samtidig, at aktiemarkedet og rubelen i Rusland er faldet markant, mens flere eksperter forventer, at landets bruttonationalprodukt vil falde med op til ti procent i år.

“Krigens største pris skal betales af Putin og af Rusland. Og det har vi et ansvar for at sikre,” siger Simon Kollerup på pressemødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Lars Rohde

Fhv. nationalbankdirektør 2013-23 og direktør for ATP 1998-2013
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1980)

0:000:00